Raphael dhe predikimi i Gjon Pagëzorit


Raphael dhe predikimi i Gjon Pagëzorit

Gezim Llojdia

1.

Raphael është një artist dhe arkitekt i mirënjohur i Rilindjes së Lartë me shumë punë të admirueshme. Ndër shumë vepra arti të njohura nga ky artist i talentuar është Shën Gjon Pagëzimi cili përfundoi në vitin 1505.Raphael pikturoi këtë altarpiellë për kishëzën e familjes Ansidei kushtuar Shën Nikollës në Kishën Servite të S. Fiorenzo në Perugia. Data MDV (1505) është e shkruar me ar në skajin e mantelit të Virgjëreshës.Altarpiece do të përbëhej nga paneli kryesor, duke shfaqur Fronin e Fronit dhe të Krishtit të përkrahur nga Shën Nikolla në të djathtë dhe Shën Gjon Pagëzori në të majtë, dhe një grup më të ulët horizontale të paneleve të pikturuar të njohur së bashku si një predella.

2.

Një nga dy skenat narrative nga predella,: “Predikimi i Shën Gjon Pagëzorit” , është gjithashtu në koleksionin e Galerisë Kombëtare. Skena tjetër e predelës, e cila ndoshta përshkruante një mrekulli pas vdekjes së Shën Nikollës, mungon. Çdo skenë narrative do të ishte pozicionuar nën shenjtorin në panelin kryesor me të cilin lidhej.

3.

Madhësia 26,2 x 52 cm.Periudha e artit: Galeria Kombëtare Rilindjes së Lartë Londer.Kjo pikturë fillimisht u vendos në predelën (pjesa e poshtme e platformës mbi të cilën është vendosur një altar) e altarit të Ansidei Madonna në Kishen e Shen Fiorenzo .

4.

Kjo vepër arti është një nga dy pikturat ,që formuan altarin e Raphael dhe pjesa u vendos poshtë figurës së Shën Gjonit në altarin kryesor. Nga kjo pikturë, Shën Gjon Pagëzori shihet duke predikuar për një grup njerëzish, duke përfshirë burra, gra dhe madje edhe fëmijë. Kishte një përshkrim të Marisë nënës e fejesës së Jezusit nën Virgjëreshën dhe Fëmijën dhe poshtë Shën Nikollës një nga mrekullitë e tij. Fatkeqësisht, këto piktura nuk mbijetuan, dhe :”Predikimi i Shën Gjonit “ishte paneli i vetëm, që e bëri atë nga e gjithë altari nga Raphael. Piktura ka një madhësi prej 26.2 centimetra në 52 centimetra në një mbështetëse të Plepit.

Vepra e artit u vendos së pari në pjesën e poshtme të platformës në të cilën është vendosur altari. Kjo ishte e njohur si Predella e altarit të Ansidei Madonna e vendosur në Kishën e Shën Florrenzo në qytetin e Perugias. Galeria Kombëtare e Londrës janë pronarët aktualë,të kësaj pikture të cilën e blenë në vitin 1983 dhe që atëherë u dha NG6480, si numri i Aderimit. Mediumi në plep u përdor nga pikturimi gjatë kësaj vepre arti duke i dhënë pikturës shfaqjen me cilësi të lartë dhe të duhur të pigmentit, e cila më vonë u analizua nga shkencëtarët në Galerinë Kombëtare të Londrës.

Sipas analizës shkencore të pigmentit të parë në pikturë, pigmenti blu qiellor i cili përshkruan qiellin është si rezultat i një përzierje të ultramarinës natyrore dhe të bardhës, e pikturuar më pas mbi një kombinim të azuritit me të bardhën. Gjethëzat e pemës janë një ngjyrosje e ulët e një përzierje kallaji-kallaji, okër të verdhë dhe verdigris. Draperia blu e grave në skajin e majtë është një ultramarinë e pikturuar mbi azurite. Peisazhi është një ngjyrosje e ulët e azuritit, okër e bardhë, e verdhë dhe e verdhë me plumb-kallaj në shtresën e poshtme, dhe shtresa e sipërme është një përzierje e verdigris dhe verdhë e kallajit.Pjesët e poshtme kafe, ku qëndron Shenjtori, është gjithashtu një ngjyrosje e verdhë azuriti, e verdhë plumbi, plumbi e bardhë dhe e verdhë ashtu si peizazhi, por me lustra shtesë të tejdukshme të së verdhës. Haloja, që Shën Gjoni shihet e veshur në kokë është prej ari, ndërsa draperia jeshile e burrit që është ulur në kurorë është verdigris. Veshja e kuqe e njeriut në të majtë është një përzierje e ngjyrimit të kuq me disa vermilione të theksuara me pak të bardhë. Së fundmi, gete me ngjyrë mauve të burrit me mantelin e kuq është një përzierje e ngjyrimit të kuq, ultramarines dhe plumbit të bardhë në një shtresë të dyfishtë.

Rezultatet e analizës së mësipërme të pigmentit të kësaj pikture nga Raphael janë publikuar në faqen e internetit të Raphael Research Project të Galerisë Kombëtare të Londrës. Rezultatet e hetimit përfshijnë të gjitha imazhet me prerje tërthore mikroskopike, imazhe me rreze x si dhe imazhet infra të kuqe.

About Post Author