Raporti i CIA-s sugjeron se “Sindroma e Havanës” nuk është ajo që duket


CIA ka hedhur poshtë idenë se fenomeni është për shkak të sulmeve nga një fuqi e huaj armiqësore.

Gjendja misterioze, e cila shkakton një sërë simptomash si lodhje, dhimbje koke dhe të përziera, është emëruar pas një sërë incidentesh të tilla që filluan në Havanë, Kubë në vitin 2016.
Në atë kohë, besohej se diplomatët amerikanë ishin në shënjestër të një lloj arme energjetike e drejtuar nga agjentë të huaj të panjohur me qëllim të prishjes së marrëdhënieve diplomatike me vendin.Që atëherë, simptoma të ngjashme janë përjetuar nga dhjetëra personel amerikan në shumë vende të ndryshme, duke nxitur një hetim të vazhdueshëm mbi fenomenin.
Ndërsa dukej sikur dikush duhet të kishte synuar qëllimisht viktimat, gjetjet e fundit sugjerojnë në vend të kësaj se nuk ka gjasa që ndonjë fuqi e huaj armiqësore të jetë e përfshirë.Hetuesit nuk ishin në gjendje ta përjashtonin plotësisht atë, por në shumicën e rasteve – prej të cilave ka pasur qindra – shpjegimet alternative konvencionale u konsideruan më të besueshme.

Kuptohet që të prekurit nga fenomeni kanë mbetur disi të zhgënjyer nga lajmi.

“Raporti i sapobotuar i CIA-s mund të etiketohet ‘i përkohshëm’ dhe mund të lërë të hapur derën për një shpjegim alternativ në disa raste, por për shumë nëpunës publikë të përkushtuar, familjet e tyre dhe kolegët e tyre, ai ka një unazë përfundimtare dhe mohimi. “, tha një grup mbështetës në një deklaratë.

“Ne kemi arsye të besojmë se raporti i përkohshëm nuk përfaqëson as konsensusin e CIA-s të plotë, në vend të kësaj reflekton pikëpamjet e një nëngrupi zyrtarësh më të interesuar për zgjidhjen dhe mbylljen.”
Siç qëndrojnë gjërat, duket se fenomeni nuk do të shpjegohet mjaftueshëm për të kënaqur të gjithë së shpejti.Edhe nëse shumica e rasteve kanë shpjegime konvencionale, nëse edhe disa prej tyre janë për shkak të një sulmi të vërtetë të huaj, atëherë kjo do të thotë se dikush duhet të jetë përgjegjës për to.Burimi: NBC News

About Post Author