Roveri Curiosity i NASA-s gjen “koral” në Mars


Curiosity, roveri i katërt që Shtetet e Bashkuara kanë dërguar në Mars, u nis më 26 nëntor 2011 dhe u ul në planet më 5 gusht 2012.

Misioni drejtohet nga Laboratori i Propulsionit Jet i NASA-s dhe përfshin pothuajse 500 shkencëtarë nga Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera anembanë botës.

Curiosity eksploron kraterin Gale prej 154 km (96 milje) dhe merr mostra shkëmbi, dheu dhe ajri për analiza në bord.

Roveri i madhësisë së makinës është pothuajse aq i gjatë sa një basketbollist dhe përdor një krah të gjatë 2,1 m (7 këmbë) për të vendosur mjete afër shkëmbinjve të zgjedhur për studim.

Madhësia e tij e madhe e lejon atë të mbajë një komplet të avancuar të instrumenteve shkencore.

Një prej tyre është imazheri i lenteve të dorës Mars (MAHLI), versioni i roverit i lentës zmadhuese të dorës që gjeologët zakonisht e mbajnë me vete në fushë.

Imazhi i ri MAHLI, i marrë më 24 shkurt 2022 (dita e 3396-të marsiane, ose sol, e misionit), tregon artefakte shkëmbore në formë lulesh dhe sferike në sipërfaqen e kraterit Gale.

Këto objekte janë bërë në të kaluarën e lashtë kur mineralet e bartura nga uji çimentonin shkëmbin.

“Curiosity në të kaluarën ka zbuluar një shumëllojshmëri të larmishme karakteristikash të vogla të ngjashme që u formuan kur lëngjet mineralizuese udhëtonin nëpër kanalet në shkëmb,” thanë anëtarët e ekipit të Curiosity.

“Imazhet e karakteristikave të tilla po na ndihmojnë të kuptojmë më shumë rreth historisë së zgjatur të ujit të lëngshëm në kraterin Gale.”

Enrico de Lazaro