Rozafa dhe Mbretëresha-Seti Pezaku Vladi


ROZAFA DHE MBRETËRESHA

Në qytetin që mban mbi supe një grua

Selinë mbretërore Teuta ilire e kishte,

Si një re e bardhë me kurorë argjendi

Me Agronin përkrahu kalldrëmeve shëtiste.

Fustanin e nusërisë kur e veshi në kala

Loti i rrodhi nga syri i mpirë,

U këput e ra mbi tela lahute,

Në kroin e qumështit dimër i ngrirë.

Sa herë detin gjëmat e mbulonin

Kalëronte te Rozafa me ajrin e zgjimit,

Shkonte të merrte shkëmbin e dhembjes,

Forcën epike të aktit flijimit.

Qyteti që mban mbi supe një grua

Krenari e dhembje Teutës i mbet,

Dy këngë yjesh në mjegullnaja majash,

Rozafa dhe Mbretëresha që deshën një qytet.