Rrjeti masiv 12,000-vjeçar i tuneleve nëntokësore shtrihet nga Skocia në Turq


Viki Verma

Ka shumë tunele dhe dhoma të lashta nëntokësore nën Evropë që kanë ekzistuar për mijëra vjet. Këto struktura të mëdha nëntokësore, të cilat datojnë 12,000 vjet më parë, u krijuan nga qytetërime të lashta shumë të aftë me njohuri dhe ekspertizë që studiuesit e zakonshëm shpesh hezitojnë t’i pranojnë.

Dr. Heinrich Kusch, një arkeolog gjerman, zbuloi në librin e tij ” Sekretet e derës së nëndheshme në një botë të lashtë ” (titulli origjinal në gjermanisht: ” Tore zur Unterwelt: Das Geheimnis der unterirdischen Gänge aus uralter Zeit… “) ekzistencën e tuneleve nën vendbanimet e shumta neolitike në të gjithë Evropën. Qëndrueshmëria e jashtëzakonshme e këtyre tuneleve, të cilat kanë zgjatur për më shumë se 12,000 vjet, është një dëshmi e pafundësisë së rrjeteve origjinale.

Të referuara si “autostrada të lashta” nga shumë studiues, këto tunele nëntokësore besohet se janë ndërtuar për një mori arsyesh magjepsëse dhe intriguese. Duke shtrirë mbi një milion milje, këto tunele lidhin çdo rajon dhe vend në të gjithë Evropën, duke u shtrirë nga malësitë skoceze deri në bregdetin e Mesdheut. Është vërtet mahnitëse të dëshmosh këtë rrjet.

Është zbuluar se ka rrjete të gjera tunelesh nëntokësore në Gjermani dhe Austri. Vetëm në Bavari, studiuesit gjetën 700 metra të këtyre tuneleve dhe në Styria, Austri, gjetën 350 metra të tuneleve. Pavarësisht përhapjes së tyre, tunelet janë mjaft të vogla, me gjerësi vetëm 70 cm – mjaftueshëm që një person të zvarritet. Megjithatë, disa tunele përmbajnë dhoma të vogla, dhoma magazinimi dhe zona ndenjëse.

“Shumica nuk janë shumë më të mëdha se vrimat e krimbave të mëdhenj – vetëm 70 cm të gjera – mjaftueshëm të gjera sa të mund të lëvizë një person, por asgjë tjetër. Ato janë të ndërthurura me qoshe, në disa vende është më e madhe dhe ka dhoma dhe dhoma për ndenjëse, ose dhoma magazinimi. Ata nuk lidhen të gjithë, por të marra së bashku është një rrjet masiv nëntokësor,” shtoi Dr. Kusch. 

Edhe pse disa i konsiderojnë njerëzit e epokës së gurit si primitivë, zbulimet si tempulli 12,000-vjeçar i Gobekli Tepe në Turqi dhe Stonehenge i Anglisë – i cili shfaq njohuri të avancuara astronomike – e sfidojnë këtë besim. Këto gjetje tregojnë se njerëzit e epokës së gurit nuk ishin aq primitivë sa mendohej më parë.

Në librin e tij, Dr. Kusch së bashku me gruan e tij Ingrid analizuan rrjetin e ndërlikuar të tuneleve të vendosura në rajonin e Styria, Austri, qëllimi i të cilit mbetet një mister i thellë. Megjithatë, testet e radiokarbonit janë kryer në materialin organik të zbuluar brenda tuneleve që datojnë mijëra vjet më parë.

Dhomat brenda tuneleve shpesh lidhen me vende të rëndësishme ose vendbanime të lashta, me hyrje të gjetura pranë shtëpive të vjetra të fermave, kishave antike, varrezave dhe brenda pyjeve. Kushdo që i krijoi këto tunele ishte shumë i aftë dhe përdori një metodë zig-zag për t’i ndërtuar ato, duke lejuar infrastrukturën nëntokësore të mbajë peshë të madhe dhe të përballojë mijëra vjet.

Disa ekspertë sugjerojnë se tunelet ishin një mjet mbrojtjeje për njerëzit e lashtë kundër rreziqeve të jashtme, ndërsa të tjerë besojnë se ato shërbenin si autostrada, duke lejuar kalimin e sigurt gjatë kohës së luftës ose epidemive. Disa besojnë se rrjeti i tuneleve në Evropë përfaqëson thjesht një zbulim të vogël në krahasim me një mbretëri masive nëntokësore që ende nuk është zbuluar.

Zbulimi i tuneleve nëntokësore sugjeron se shoqëritë e lashta nuk ishin të përqendruara vetëm në gjueti dhe grumbullim, por gjithashtu zotëronin aftësi të avancuara inxhinierike dhe aftësi intelektuale. Këto tunele nuk janë të kufizuara në Evropë, pasi ka struktura të ngjashme të përmendura në kulturat e lashta në të gjithë globin, duke çuar në dhoma misterioze nëntokësore.

Indianët Macuxi të Amazonës , të cilët besojnë se janë pasardhës të fëmijëve të Diellit dhe mbrojtës të Tokës së brendshme, flasin për një rrjet të gjerë tunelesh që lidhin botën tonë me botën nëntokësore. Sipas traditës së tyre gojore, ata hynin në një shpellë dhe udhëtonin për dy javë për të arritur në anën tjetër të botës, ku banojnë gjigantë me lartësi 3-4 metra. Kjo vazhdoi deri në vitin 1907.

Në të gjithë Evropën, ka pasur zbulime të shumta të tuneleve të ngjashme me ato të gjetura në Austri dhe Gjermani. Spanja, Hungaria, Turqia, Anglia dhe Bosnja përmbajnë dëshmi të tuneleve nëntokësore. Megjithatë, arsyeja e krijimit të tyre mbetet një mister.

Turqia

Qyteti më i madh nëntokësor i gjetur deri më sot ndodhet në Derinkuyu, Cappadocia, Turqi. Ky qytet mbresëlënës shtrihet në tetë nivele dhe arrin thellësi prej 80 metrash, duke shfaqur më shumë se 600 hyrje në sipërfaqe. Origjina e qytetit mbetet e panjohur, por Departamenti Turk i Kulturës sugjeron se ai daton në shekullin e 8-të para Krishtit dhe është ndërtuar nga Frigjianët , një popull i lashtë indo-evropian që adhuronte “Nënën e Madhe”, Cybele.

Frigjianët ishin të njohur për kulturën e tyre të përparuar, duke përfshirë muzikën, dhe legjendën e mbretit Midas, një sundimtar frig që mund të kthente çdo gjë që prekte në ar. Arsyeja e ndërtimit të qytetit është ende një mister, por dihet se është përdorur nga të krishterët që i shpëtonin persekutimit nga Perandoria Romake në shekullin II pas Krishtit. Kapadokia ka një rrjet të gjerë tunelesh dhe qytetesh nëntokësore, me zbulime të reja që bëhen çdo vit.

Italia

Një qemer nëntokësor në formë piramide me origjinë etruske u zbulua në Itali në vitin 2012. Vendi përfshin një seri tunelesh që shtrihen thellë në tokë, me shkallë të gdhendura që çojnë në tunele të tjera dhe struktura piramidale. Që daton para vitit 1000 para Krishtit, qemerja përfaqëson një gjetje arkeologjike magjepsëse. 

Ndërsa filluan të gërmonin, David B. George i Departamentit të Klasikëve në Saint Anselm dhe një bashkëdrejtor i gërmimit Claudio Bizzarri i Parco Archeologico Ambientale dell’Orvietano vunë në dukje se muret e shpellës ishin të ngushta në një mënyrë piramidale. Në mënyrë intriguese, një seri tunelesh, përsëri të ndërtimit etrusk, kalonin nën bodrumin e verës duke lënë të kuptohet për mundësinë e strukturave më të thella të pazbuluara poshtë.

Irani

Në fshatin Bam të qarkut Esfarayen në Iranin verilindor, një projekt rutinë ndërtimi i rrugëve ka çuar në një zbulim emocionues të një rrjeti të gjerë korridoresh nëntokësore të lidhura me kështjellën e afërt të Shahr-e Belqeys (Qyteti i Belqeys). Zbulimi u bë nga punëtorët që shtruan një rrugë në vitin 2022, të cilët u ndeshën me këtë trashëgimi të çmuar nga një vend tjetër pasi qasja u bllokua nga drejtoria lokale e trashëgimisë kulturore vitin e kaluar për ta mbrojtur atë. 

Eksperti në zonën arkeologjike Belqeys konfirmoi se gjatësia totale e korridoreve ishte 18 kilometra (11 milje), dhe se një banjë dhe një mulli ndodheshin përgjatë shtrirjes. Megjithatë, këto nuk janë hapur ende dhe ekspertët ende nuk i kanë shqyrtuar ato.

Nëpër kontinente të ndryshme, mitet dhe legjendat tregojnë për perënditë e lashta që ndërtonin qytete të mëdha nëntokësore për t’u mbrojtur nga ngjarjet në sipërfaqe. Këto legjenda mund të ofrojnë një të dhënë për origjinën dhe qëllimet e mijëra tuneleve, shpellave dhe qyteteve nëntokësore që gjenden në mbarë botën. Megjithatë, kërkime dhe eksplorime të mëtejshme janë të nevojshme për të zbuluar misteret e këtyre rrjeteve nëntokësore.