”Rrufeja e topit” nga Kronika e shekullit të dymbëdhjetë


Redaktori i rubrikë:”Shkencë”

Profesorët e Universitetit të Durhamit, Brian Tanner dhe Giles Gasper, kanë gjetur një përshkrim të besueshëm të rrufesë së topit në një kronikë manastiri të përpiluar dhe kompozuar nga Gervase of Canterbury (Gervasus Cantuariensis ose Gervasius Dorobornensis) rreth vitit 1200 të es. Llogaria i paraprin përshkrimit të mëparshëm më të hershëm të njohur të rrufesë së topit të regjistruar në Angli për gati 450 vjet.

Rrufeja e topit, zakonisht e shoqëruar me stuhi, është e pashpjegueshme dhe është përshkruar si një objekt i ndritshëm sferik mesatarisht 25 cm, por ndonjëherë deri në disa metra, në diametër.  Kredia e imazhit: Enrique ELG21 / Sci-News.com.

Rrufeja e topit, zakonisht e shoqëruar me stuhi, është e pashpjegueshme dhe është përshkruar si një objekt i ndritshëm sferik mesatarisht 25 cm, por ndonjëherë deri në por ndonjëherë deri në disa metra, në diametër.disa metra, në diametër. Kredia e imazhit: Enrique ELG21 / Sci-News.com.

Gervase of Canterbury (rreth 1145 – rreth 1210) ishte një murg benediktin i prijës së katedrales dhe autor i shtatë veprave historike, më e rëndësishmja dhe më thelbësorja prej të cilave është Chronica e tij .

Në këtë vepër, Gervase deklaroi se ” një shenjë e mrekullueshme zbriti afër Londrës ” më 7 qershor 1195.

Ai vazhdoi të përshkruante një re të dendur dhe të errët, që lëshonte një substancë të bardhë e cila u rrit në një formë sferike nën re, nga e cila një rruzull i zjarrtë ra drejt lumit.

Profesor Tanner dhe Profesor Gasper e krahasuan tekstin me raportet historike dhe moderne të rrufesë së topit.

“Rrufeja e topit është një ngjarje e rrallë e motit që ende nuk është kuptuar sot,” tha profesor Tanner.

“Përshkrimi i Gervase për një substancë të bardhë që del nga reja e errët, që bie si një sferë e zjarrtë rrotulluese dhe më pas ka disa lëvizje horizontale është shumë i ngjashëm me përshkrimet historike dhe bashkëkohore të rrufesë së topit.”

“Nëse Gervase po përshkruan rrufenë e topit, siç besojmë ne, atëherë ky do të ishte tregimi më i hershëm i kësaj që ka ndodhur në Angli që është zbuluar deri më tani.”

Para këtij tregimi, raporti më i hershëm i rrufesë së topit nga Anglia është gjatë një stuhie të madhe në Widecombe, Devon më 21 tetor 1638.

“Fokusi kryesor i shkrimeve të Gervase ishte Priori i Katedrales së Kishës së Krishtit në Canterbury, mosmarrëveshjet e saj me shtëpitë fqinje dhe një Kryepeshkop të Canterbury-t, si dhe kronika e veprimeve të mbretit dhe fisnikëve të tij,” tha profesor Gasper.

“Por ai ishte gjithashtu i interesuar për fenomenet natyrore, nga ngjarjet dhe shenjat qiellore në qiell deri te përmbytjet, uria dhe tërmetet.”

Studiuesit shikuan besueshmërinë e Gervase si shkrimtar dhe dëshmitar, pasi kishin ekzaminuar më parë të dhënat e tij të eklipseve dhe një përshkrim të ndarjes së imazhit të gjysmëhënës.

“Duke pasur parasysh se Gervase duket të jetë një reporter i besueshëm, ne besojmë se përshkrimi i tij i globit të zjarrtë në Thames më 7 qershor 1195 ishte tregimi i parë plotësisht bindës i rrufesë së topit kudo,” tha profesor Gasper.

Një  punim që përshkruan gjetjet u botua në revistën Weather .

_____

About Post Author