Rrufeja që ka thyer rekord ka udhëtuar pothuajse 500 milje


Redaktori i rubrikës:”Mistere”

Për sa i përket vetëtimave, ky ishte një përbindësh. 

Një ‘megaflic’ i jashtëzakonshëm rrufeje shpërtheu kohët e fundit për qindra milje në të gjithë Shtetet e Bashkuara.

Javën e kaluar Organizata Botërore Meteorologjike certifikoi zyrtarisht atë që tani njihet si rrufeja më e largët në botë e rrufesë që goditi SHBA-në më 29 prill 2020.

Duke mbuluar një distancë prej gati 500 miljesh, rrufeja nga blu arriti të udhëtonte gjatë gjithë rrugës nga jugu i Hjustonit në Misisipin juglindor – duke mposhtur rekordin e mëparshëm me 37 milje.

Ai u mor nga sateliti GOES-East i Administratës Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës (mund të shikoni imazhet e satelitit të ngjarjes më poshtë.) “Rrufeja është një fenomen natyror çuditërisht i pakapshëm dhe kompleks për ndikimin që ka në jetën tonë të përditshme,” tha Michael J. Peterson nga Laboratori Kombëtar i Los Alamos.

“Ne jemi tani në një vend ku kemi matje të shkëlqyera të shumë aspekteve të tij, të cilat na lejojnë të zbulojmë aspekte të reja befasuese të sjelljes së tij.”

Megafliczimet ndodhin kur rrufeja kalon nga një re në tjetrën, duke i mundësuar asaj të udhëtojë shumë më tej sesa do të ishte e mundur ndryshe.

“Tani që kemi një rekord të fortë të këtyre ndezjeve përbindësh, ne mund të fillojmë të kuptojmë se si ndodhin ato dhe të vlerësojmë ndikimin joproporcional që kanë,” tha Peterson.

“Ka ende shumë që ne nuk dimë për këto përbindësha.”