Rruga 7000-vjeçare u zbulua nën ujë në ishullin kroat


Arkeologët nënujorë kanë punuar për të zbuluar vendin. 

Rruga neolitike u gjet pasi një arkeolog vuri re ‘struktura të çuditshme’ në ujin aty pranë.E vendosur në ujërat e pacenuara në brigjet e ishullit kroat të Korcula, rruga, e cila mund të gjendet afërsisht 15 metra nën gjirin e Gradinës, mendohet se është ndërtuar rreth 7000 vjet më parë nga një kulturë detare e humbur prej kohësh neolitike e njohur si Hvar.

Pamjet e publikuara rishtazi tregojnë arkeologët nënujorë duke hequr rërën dhe mbeturinat nga vendi.

Këto janë pllaka guri të grumbulluara me kujdes që ishin pjesë e [rrugës] katër metra të gjerë që lidhte ishullin e krijuar artificialisht me bregdetin,” shkroi Universiteti i Zadarit në Facebook.

“Nga datimi i analizës radiokarbonike të drurit të ruajtur të gjetur në fushatën e fundit, i gjithë vendbanimi daton rreth vitit 4,900 pes. Njerëzit ecnin në këtë [rrugë] gati 7,000 vjet më parë.”

Pikërisht se si u ndërtua rruga, për çfarë u përdor dhe sa kohë më parë u shkatërrua janë të gjitha mistere që ekipi do të shpresojë t’i zgjidhë në kohën e duhur.