“Rrugë të zeza”-Eqerem Canaj


“Rruge te zeza”

Poezi

Zhben nata turrin nxian,

drejt oazit blu te mengjesit,

dikush, dhimbes, tkurr gjymtyret,

rrugetimit, lodhetise, stermund

dhe ofshan turrin terr per ngutin,

zezanes qe kafshon boshin,

ku mbi gjeth kukuvajka belbit :

gjurmet e bardha ngarendin

mbi shpinen pergjakur te territ.

Fataliteti thyen gjethin e thare,

rrezuar kukujka zabelit, vdeke,

dot nuk mund dor’ e udhetarit,

zhegu tret sterralle, gure a shteg,

bitumin e minieres – shellire,

llangosur te miret e vendit heqkeq,

oh, rruget tona, te kuqe- gjak, dikur,

tash te zeza, si vet nata bere :

do t’ua leme trashegim brezave,

te vetmen pasuri, keto rruge te zeza.