Sa afër do t’i afrohet Tokës asteroidi 2023DW në vitin 2046?


Asteroidi i sapo zbuluar 2023DW meriton më shumë vëzhgime për të përjashtuar një ndikim në 14 shkurt 2046.

Të dielën, më 27 shkurt 2023, astronomët zbuluan një asteroid të ri që ata e kanë emërtuar 2023DW. Në këtë moment, Qendra e Koordinimit të Objekteve Afër Tokës së ESA -s po e liston asteroidin si një shans 1 në 680 për të goditur Tokën më 14 shkurt 2046. Kjo është një mundësi e rehatshme 99,86% që 2023DW të humbasë Tokën. Por, megjithatë, ka shumë muhabet rreth këtij asteroidi.

Dhe, siç ndodh zakonisht, ndërsa vëzhgimet e mëtejshme përsosin njohuritë tona për orbitën e asteroidit, ka të ngjarë të mësojmë se mundësia që asteroidi të na mungojë në 23 vjet është edhe më i madh se kaq. Është e mundur që do të mësojmë se nuk ka asnjë shans që asteroidi të na godasë.

Që nga mëngjesi i së shtunës, 4 mars 2023, analiza e orbitës së saj u bazua në vetëm 55 vëzhgime që përfshinin 3,9338 ditë, deri më 2 mars 2023.

Si një eksperiment mendimi, astronomi italian Piero Sicoli bëri matematikën e tij për të kuptuar shanset e ndikimit dhe vendndodhjen e mundshme se ku do të ishte goditja. Ai ndau rezultatet e tij në Twitter:

Më shumë për asteroidin 2023DW

Pra, të gjitha këto rezultate janë jashtëzakonisht paraprake, me kaq pak vëzhgime.

Por, duke thënë kështu, që nga ky moment, astronomët po vlerësojnë se asteroidi është 165 këmbë (50 metra) në diametër Ndërsa 50 metra nuk është asgjë pranë një shkëmbi me madhësi sa fundi i planetit, ai do të linte gjurmë në cilindo rajon që do të godiste, nëse vërtet do të godiste.

Në fakt, meteori Chelyabinsk – i cili shpërtheu në ajër mbi Rusi në vitin 2013 – ishte pak më pak se gjysma e madhësisë së vlerësimit për 2023DW.

Aktualisht është 1 në shkallën e Torinos

Gjithashtu, 2023DW aktualisht ka një rezultat Torino prej 1. Ky është një rezultat jashtëzakonisht i rrallë. Por edhe rezultati shumë i rrallë i Torinos prej 1 (në vend të 0) nuk është asgjë për t’u shqetësuar. Një pikë prej 1 do të thotë:

Një zbulim rutinë në të cilin parashikohet një kalim pranë Tokës që nuk paraqet asnjë nivel të pazakontë rreziku. Llogaritjet aktuale tregojnë se një përplasje është jashtëzakonisht e pamundur pa asnjë arsye për vëmendjen e publikut ose shqetësimin e publikut. Vëzhgimet e reja teleskopike ka shumë të ngjarë të çojnë në ricaktimin në nivelin 0.

Nuk është krejtësisht e pazakontë që asteroidët e sapo zbuluar me orbita të pasigurta të bëjnë listën e objekteve të rrezikshme. Për fat të mirë, ky është i vogël dhe tashmë ka një probabilitet shumë të ulët për të goditur Tokën.

Në fakt, vetëm pak më shumë se një muaj më parë, asteroidi i sapo zbuluar 2023BU kaloi (pa incident) vetëm 3% të distancës mesatare të Hënës nga Toka.

Përfundimi: Astronomët po monitorojnë asteroidin e sapo zbuluar 2023DW. Ka një shans 1 në 680 për të goditur Tokën më 14 shkurt 2046. Kjo është një mundësi e rehatshme 99,86% që 2023DW të humbasë Tokën.

Kelly Kizer Whitt