Sa larg është Betelgeuse, ylli i famshëm i dënuar?


Redaktorët e EarthSky

Sferë e madhe portokalli e ndezur me një fryrje të dallueshme në njërën anë.Teleskopi ALMA në Kili kapi këtë imazh të gjigantit të kuq Betelgeuse në gjatësi vale nën milimetra. Ai tregon diçka që pothuajse nuk e shohim kurrë, një pjesë e gazit të nxehtë që del pak nga atmosfera e zgjeruar e yllit të kuq (rreth orës 8). Ua! Thjesht duket e paqëndrueshme! 

Sa larg është Betelgeuse i dënuar?

Betelgeuse , ylli i kuq i ndritshëm në yjësinë Orion Gjuetari , është në fazën përfundimtare të jetës së tij yjore. Një ditë, ajo do të shpërthejë si një supernova . Në fund të vitit 2019 dhe në fillim të vitit 2020, Betelgeuse u zbeh papritur. Disa bënë shaka se së shpejti mund të shpërthejë! Nuk ndodhi, por gjithsesi … po sikur të ndodhte? Kur Betelgeuse bëhet supernova, a do të ndikojë në jetën tokësore? Sa larg është Betelgeuse?

Lajmi i mirë është se nëse Betelgeuse shpërthen, është mjaft afër për të shfaqur një shfaqje spektakolare të dritës, por mjaft larg për të mos na shkaktuar asnjë dëm në Tokë. Për t’iu përgjigjur pyetjes së distancës së pari, Betelgeuse është afërsisht 724 vite dritë larg. Por marrja e kësaj përgjigjeje, edhe për një yll relativisht të afërt, është çuditërisht e vështirë.

Teknika të reja matjeje

Vetëm në 30 vitet e fundit astronomët kanë marrë matje më të sakta për distancën nga Betelgeuse dhe yjet e tjerë aty pranë. Teknologjitë e reja shpjegojnë këtë përparim. Filloi në vitin 1989, kur Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) lëshoi ​​një teleskop hapësinor të quajtur Hipparcos , i quajtur sipas astronomit të famshëm grek Hipparchus . Gjatë disa viteve vëzhgimesh, teleskopi hapësinor Hipparcos siguroi të dhëna paralaksi dhe distancë për më shumë se 100,000 yje relativisht afër. 

Këto matje u bënë baza për shumicën e distancave të vlerësuara me yjet që shihni sot.

Të dhënat origjinale të Hipparcos dhanë një paralaksë prej 7.63 miliarcsekonda për Betelgeuse; kjo është rreth një e milionta e gjerësisë së hënës së plotë. Llogaritjet e bazuara në atë paralaksë dhanë një distancë prej rreth 430 vite dritë.

Gabimet në matje

Por Betelgeuse është ajo që njihet si një yll i ndryshueshëm . Kjo do të thotë se shkëlqimi i tij luhatet me kalimin e kohës. Thënë kështu, ngazëllimi për zbehjen e Betelgeuse ishte sepse ishte rënia më e madhe e shkëlqimit e vërejtur ndonjëherë. Dhe aty filloi vështirësia për të vlerësuar distancën e Betelgeuse.

Studimet e mëvonshme gjetën një gabim në metodat e përdorura për reduktimin e të dhënave të Hipparcos për yjet e ndryshueshëm. Një përpjekje për të korrigjuar ato gabime dha një paralaksë prej 5.07 miliarcsekonda. Kjo ndryshoi distancën e vlerësuar të Betelgeuse nga 430 vite dritë në rreth 643 vite dritë, plus ose minus 46 vite dritë.

Por prisni, ka edhe më shumë. Në vitin 2017, astronomët publikuan llogaritjet e reja që rafinuan më tej paralaksën e Betelgeuse në 4.51 miliarksekonda. Kjo analizë e re e të dhënave nga Hipparcos përfshinte gjithashtu vëzhgime nga disa radio teleskopë me bazë tokësore . Kjo e vendosi Betelgeuse në një distancë prej rreth 724 vite dritë, ose, më saktë, midis 613 dhe 881 vite dritë, kur përfshihen pasiguritë e të dhënave.

Pse Gaia nuk mund të masë distancën e Betelgeuse?

Ju mund ta dini se misioni i astrometrisë Gaia i Agjencisë Evropiane të Hapësirës ka për qëllim të bëjë një hartë tredimensionale të galaktikës sonë Rruga e Qumështit. Me publikimin e tretë të të dhënave të Gaia në qershor 2022, ESA tha se tani kishte vlerësime për gati 2 miliardë yje në galaktikë.

Megjithatë Betelgeuse nuk është një nga ata yje, dhe astronomët nuk mund të përdorin Gaia për të gjetur një distancë më të saktë për Betelgeuse. Arsyeja është se Betelgeuse është shumë e ndritshme për sensorët e anijes.

Më shumë rreth paralaksit

A keni parë ndonjëherë një objekt aty pranë nga dy vende të ndryshme dhe keni vënë re se si ka ndryshuar pozicioni i tij në lidhje me monumentet e largëta? Ky është efekti i quajtur paralaks . Astronomët marrin matje të pozicionit të një ylli të afërt në qiell në krahasim me yjet e largët të sfondit gjashtë muaj larg njëri-tjetrit. Gjatë kësaj kohe, Toka ka udhëtuar në anën e kundërt të orbitës së saj. Kështu, dy vendndodhje janë rreth 186 milionë milje (300 milionë km) larg njëra-tjetrës, ose diametri i orbitës së Tokës. Dallimi në pozicionin relativ të yllit të afërt në dy vendndodhje u mundëson astronomëve të nxjerrin një kënd paralaks dhe të llogarisin një distancë me yllin e afërt.

Astronomët e lashtë grekë e kuptuan konceptin e paralaksit, por atyre u mungonte teknologjia për të bërë matje shumë të mira këndore në qiell. Si rezultat, të gjitha matjet e paralaksave yjore dështuan derisa astronomi gjerman Friedrich Bessel ia doli në vitin 1838. Ai përdori një teleskop dhe megjithëse dy vendet e tij të vëzhgimit ishin në anët e kundërta të orbitës së Tokës, ai mezi ishte në gjendje të dallonte një zhvendosje të vogël këndore. . Por ishte e mjaftueshme për të përcaktuar një distancë prej 11 vite dritë deri në yllin e afërt 61 Cygni .

Kufijtë e përdorimit të paralaksit

Që nga koha e Besselit deri në fillimin e Hipparcos në 1989, astronomët përpiluan vetëm disa mijëra paralaksa. Procesi ishte i vështirë për një sërë faktorësh. Këndet jashtëzakonisht të vogla të përfshira, papërsosmëritë në instrumente dhe turbullira e atmosferës së Tokës, të gjitha pengojnë matjet. Atmosfera shtrembëron vëzhgimet nga Toka, madje edhe nga vende shumë të qarta dhe të errëta si shkretëtira dhe majat e maleve.

Hipparcos, në marrjen e vëzhgimeve nga hapësira duke filluar nga viti 1989, i kapërceu kufizimet e vendosura nga atmosfera e Tokës për të marrë të dhënat e pozicionit të yjeve me saktësi të paparë për atë kohë. Astronomët po vazhdojnë t’i përsosin këto matje me inovacione të reja në instrumente dhe analiza të të dhënave, duke përdorur observatorë të bazuar në tokë dhe hapësirë.

Përfundimi: Matja e distancës deri në Betelgeuse është veçanërisht e vështirë sepse është një yll i ndryshueshëm. Llogaritjet komplekse të bazuara në të dhënat nga teleskopi hapësinor Hipparcos dhe radioteleskopët me bazë tokësore tregojnë se është rreth 724 vite dritë larg.