Sa lehtë mund të dallonin alienët rrjedhje të sinjalit të radios nga Toka?


A mundet një qytetërim alien të marrë sinjalet tona? 

Një studim i ri ka synuar të përcaktojë nëse sinjalet e radios dhe kullave celulare të Tokës mund të merren nga botët e tjera.Nuk është sekret që ne kemi transmetuar sinjale radioje në hapësirë ​​për shumë dekada tani, qoftë qëllimisht si pjesë e SETI, për shembull, ose pa dashje nëpërmjet rrjedhjes së sinjalit.

Pyetja është – nëse një qytetërim i përparuar alien që jeton rreth një ylli aty pranë do të shikonte në drejtimin tonë, a do të ishte e mundur që ata të përcaktonin se ne jemi këtu?

Për të zbuluar, hulumtuesit nga Mauritius dhe Universiteti i Mançesterit përdorën të dhëna me burim nga turma për të simuluar rrjedhjen e sinjaleve të radios dhe celularit dhe për të përcaktuar nëse do të ishte apo jo e mundur të zbuloheshin këto nga botë të ndryshme dhe sisteme yjesh aty pranë.

Përgjigja, rezulton, është se ndoshta do të ishte mjaft e vështirë për të marrë sinjalet pa një marrës shumë të avancuar, por me përmirësimin e teknologjisë sonë, sinjalet që po dërgojmë do të bëhen më të forta dhe kështu më të lehta për t’u zbuluar.

“Kam dëgjuar shumë kolegë të sugjerojnë se Toka është bërë gjithnjë e më e qetë në radio vitet e fundit -një pretendim që e kam kundërshtuar gjithmonë – megjithëse është e vërtetë që sot kemi më pak transmetues të fuqishëm televiziv dhe radio, përhapja e sistemeve të komunikimit celular rreth bota është e thellë”, tha udhëheqësi i ekipit, profesor Mike Garrett.

“Ndërsa secili sistem përfaqëson fuqi relativisht të ulëta radio individualisht, spektri i integruar i miliarda këtyre pajisjeve është i konsiderueshëm.”