Sabit Alidema-Akademik Prof. Dr. Skënder Rizaj


Akademik Prof. Dr. Skënder Rizaj,

Sipas PROF. DR. SADRI REXHEPIt-biografisë

Intelektual i dalluar, atdhetar,i burgosur politik, mësimdhënës,

ligjërues i Universitetit të Prishtinës dhe Universitetit të Stambollit

Ai në moshë të re djaloshare,Prof.Skënder Rizaj, mbante

pseudonimin “Fishkëllima”,

Pas një aktiviteti kombëtar

e antijugosllav në organizatën

ilegale “Besa Kombëtare”,

të cilën e udhëhiqnin

Marie Shllaku dhe Bernard Llupi

u arrestua dhe me disa të tjerë

për disa kohë qëndruan

në burgun e Pejës.

Ndërkohë, Gjykata e Qarkut

në Prizren në nëntor të vitit 1946

i shqiptoi dënimin me një vit burgim

në bazë të nenit 3/1 të ligjeve

të atëhershme jugosllave në fuqi.

Skender Rizen e vlersonin se

Ishte si një lis shekullor

me rrënjë të thella,

asnjëherë nuk i kërkoi leje

furtunës që të qëndronte në këmbë,

por ai i shtriu thellë rrënjët

nën shkëmbinjë.

I tillë ishte dhe do të mbetet

gjithnjë deri para pak kohësh

kur ndërroi jetë

ishte profesori më liridashës

dhe më i paepur

i Universitetit të Prishtinës,

dhe Universitetit Stabollit

veprimtar, shkencëtar,.

Dhe i fushës të dijes

Historiografike e osmanlishtës

Doli nga gjiri i popullit tonë

dhe që në djalërinë e tij

shkëlqeu si një dritë dielli

në errësirën e kobshme

të skllavërisë dhe terrorit serbosllav.

Sabit Alidema janar 2023