Sabit Alidema-Ernest Koliqi


Sabit Alidema

Ernest Koliqi

I lindur në Bornin Shkodër,Shqipëri 20 maj 1903.Vdiq më 15 janar 1975
ku ndoqi edhe mësimet e para në Kolegjin e Jezuitëve të Shkodrës,
U transferua në Itali për të studiuar në Brescia më pas në Universitetin e Padovës
u njoh me historinë shqiptare.Filloi të shkruante .Zhanret ishte poet, prozator,
dramaturg dhe studiues e përkthyes i letërsisë shqiptare.
me pseudonime,si Hilushi, Hilush Vilza dhe Borizani.
Në vitet 1920 dhe 1930 Koliqi ishte themelues i revistave kryesore në Shqipëri, si revistës
“Illyria”, “Ora e Maleve”, “Shkendija” dhe revistave të tjera si “Shejzat” në Itali.
Ai ka qenë edhe Ministër i Arsimit,në kohën e Mbretërisë Shqiptare gjatë Luftës së Dytë Botërore,kur ka kontribuar në ngritjen e arësimit edhe në Kosovë e bibliotekave publike në Shqipëri.
Koliqi ende nifet me 21 veprash veçanta.
Sabit Alidema