Sabit Alidema-Në brigjet këtej oqeanit


NË BRIGJET KËTEJ OQEANIT

I

Të parët zbarkuan

arbëreshët e Italisë,

Ata sollën me vete

gjuhën, veshjet e bukura,

këngët, krenarinë.

II

shkëlqente kohë

në krye këtu Faik Konica,

shkrimtari dhe esteti

mahnitës, kritiku i

Doktrinës së

Rilindjes Kombëtare

III

janë në kronikën

e lavdishme

të diasporës

si ambasadorët

dhe dëshmor e

të gjallë të lirisë

Hysen Trpeza,

Ramiz Crnica

me të mëdhenj

të historisë

dhe të kulturës

shqiptare, intelektualë

të nivelit të lart

Me t’u vendosur

diktatura komuniste,

i ikën përndjekjes

bijt e lirisë Hysen Tërpeza

e shumë të mëdhenj,

kryetar i nacionalistëve,

,

IV

Kujtova nga ata që u kam

parë libra,shumëllojshme

Por s’mund të rrija

pa kujtuar dhe shkrimtarin

tjetër prijëtar, Ernest Koliqi,

që vizitoi SHBA-në

dhe romani i tij

“Shija e Bukës së Mbrume”,

që u botua jashtë Shqipërisë,

kur atje po kërkohej të dilte

romani i parë i realizmit socialist,

tregonte jetën në mërgim

në Itali dhe SHBA

V

.

Në Shtetet e Bekuara,

siç e quanin Amerikën

mërgimtarët e hershëm,

dolën artistë të mëdhenj

shqiptari që haptas

Ramiz Cerrnica

kapuq bardhi tha

në komisin

Kosova me Tiranën

Jo me Beoradin,

por komunizmi

fitimtarët i trajtuan

si mos më keq,

përfunduan burgjeve

dhe çmendinave, të braktisur…

VI

Një bashkëvuajtës miku,

im dhe poet, Pano Taçi,

nga Shqipëria

prezentoj në përurimn

e librit tim “Palca e shkëmbi”

i burgosur, edhe pse

kishte qenë partizan,

donte të vinte në Amerikë,

kishte njerëzit e tij të mërguar.

VII

Me të dalë nga burgu i diktaturës

një tjetër po kanë lidhur

Hilmi Begraca e Ramadan Agushi

Dytë burgosur politik nga 18 vjet

aq shumë e dashten lirin

e popullit të shumë vujtur shqiptar

gjenin këtej që u kishte munguar,

për të cilën do të luftonin.

VIII

Erdhën ata që vendi ynë,

kur u çlirua nga nazifashiste,

por u pushtua nga

fitimtarët komunistë,

i kishte dënuar me vdekje,

kundershtarë, lidera, burra shteti,

por dhe njerëz të letrave shqipe

Sabit Alidema janar 2022 Durrës