Sabit Alidema:Nga erdhën fisi Thaç në Pozharan?


Sabit Alidema

Nga erdhën fisi Thaç ne Pozharan?

PER TE REALIZUAR kete teme, duhet analizuar me fjale te matura bindese dhe pa trillime

Ne qershor te vitit 2012 isha ne Komunen Blerim, qe, qe fshati Flet i takonte kesaj komune

Ne kete fshat malor me trima te shumet dhe ushqyer familjen me rojen per trektaret e rruges Gjakove – Shkodre, ndersa Fshati Flet ishte perbri te rruges se permendur. Ne fshatin FLET, Muhamet hoxha ishte me detyre si hoxhe, ky ishte dashamires i arsimit dhe i kultures dhe lexues i madh e ka ruajtur Librin Meshari… Ky fshat ishte ardhur nga FISI THAC…

Keshtu qe i pari i Thaçit vjen nga Mariqani ne Anamal, qe, ndodhet ne Malin e Zi, ishte i vetmi fis, sipas gojedhenave dhe studjuseve te dryshem pohojne se DUSHMANI TEMALI jane nje fis i vetem dhe si dege e fisit te madh te Thaçit… Nuk dihet se si quhet i pari i Thaçit, dihet ne Bushat ,kurse njeri pasardhes i tij Bib Bushati aratiset ne vitet 1450 – ’80 ne malesien e Berishes keshtu qe zunen vend ne Fushen e Thaçit dhe nga fusha e Thaçit u shperngul pasardhesi i Bib Bushatit, Gjeçi ne kodren e Geges ne token e kryeziu dhe u linden tre djem ;

GEGA, BUQI e PREND GJECI. Keta kane jetuar ne gjysmen e dyte shekullit XVI…

Buqi u be i pari muhamedan te fisit Thaçi…kurse Dom Nikolle Gazulli ne « Fjalorin Toponamistik » me gojedhene fisi i thaçit vjen prej jugut dhe ngulitet ne Bushat ne Tuz, prej Tuzit jane shpernda rrethin te fshatrave te Pukes nderte tjerat fshatra edhe ne Fshatin FLET,

«…Në bazë të një studimi të kujdesshëm të bame nga Monsinjor G.Gurakuqi, gjenealogjia e fisit të Thaçit, në rrethin e Pukës, kishte arritur në 12 breza. Duke qenë se ky studim ishte be në vitin 1933 dhe që nga ajo kohë kanë kalue 75 vjet, i takon për të shtue edhe dy breza.

Sot mund të themi me përafërsi, se fisi i Thaçit, qysh prej kohës së ardhjes nga Tuzi ka arritur në 14 breza. Studjuesit llogarisin një brezë i përketë periudhës prej 30 vjetësh, kemi 14 breza x 30 vjet = 420 vjet…

keshtu e flet perafersisht edhe

ne vitin 2013 ne kete fshat isha sbashku me profesor Rashitin dhe na i spjeguan Ali Haxhia dhe disa te tjeret se ishin me fis Thaç dhe shpergulja eshte bere pershkaqe ekonomije, gjak derdhje grabitje e tj…

Studjuesi At Zef Valentini ne vepren e vet « e drejta e komunitetit ne traditen juridike shqiptare » per shpernguljen e fisit Thaç nga Tuzi, nisja me 1570 per Bushat e drejt Pukes…

«…Në Defterin e Rregjistrimit të Sanxhakut të Shkodrës, të vitit 1485 nuk rezultonin emnat e fshatrave, ku banon sot fisi i Thaçit, që mes a duket asokohe nuk kishte banorë aty. Ato fshatra, me siguri janë krijuar prej banorëve të rinj të ardhur nga Tuzi, në gjysmën e shek. XVI-të.

Dhuna e egër e ushtruem prej pushtuesit osmanë i detyroi banorët e fisit të Thaçit t’i braaktisin fushat e tyre, aq të begata dhe të mësyjnë malet për të ruejtun lirinë, fenë, gjuhën dhe traditat e të parëve,

Faqja 54 – 57

Janë disa fragmente të librit të shkruem nga Bep Martin Pjetri.

Bahet kjo punë me synim, që dashamirët të njihen me librin shkencor ”Dushman – Temali” të historianit, juristit dhe laborantit mikro-biologjik dushmanasi i Shllakut Ndoc Ndoja.

Marrë nga libri shkencor ’’Dushman – Temali’’ i autorit, juristë dhe studjues dushmanasi Ndoc Ndoja.

Shtëpia Botuese ’’Camaj – Pipa’’ Shkodër 2008…»

Komunen Blerim jane keto fshatra:

Flet, Xeth, Kulumri, Trun, Blerim, Dardhë, Qebik.

Ndersa, sipas Ali Haxhiut 84 vjeqar i lindur e rritur dhe me banim edhe tani ne fshatin Flet te Shqiprise

Ka pas shtepi plot banor shume me shume musliman, por filloi atehere edhe tani shperngulje e madhe, edhe femiu im jeton ne Tirane, dij me thenur se shumica kane shkuar neper Kosove, Gjakove , Istog, Mirovice, Prishtine dhe ne te kapercymit Junik e shume vende, sidomos me te ndigjueme e kam se Thaç ka shume edhe ne Kaçanik tjera vende te anamoraves…

Sot ne kete fshat ka 25 shtepi prej tyre 5 shtepi Katolike, ka shkolle, ambulance, e ka rrymen, por pa infrastrukure, kur se ke rrugen s’eshte jeta normale

kurse …Nga Fshati Flet kane ardhur Tre vellazer me para u ngoliten ne Bagdat, sot Bagdati i ka meteper se 10 hektar toke te pueme, rrett tri kilometra larg Pozharanit te soteshem, tani ne Pozharan …shtjellimi per perardhen e Pozharanit …Vazhdon

About Post Author