Sabit Alidema:Si formuam miqësi e shtet malli pret mallin


Shkruan Sabit Alidema
Si formuam miqësi e shtet malli pret mallin
=kushtu këtë poemë mikut shtëpisë
Mr. RAMADAN MUSLIUT – DANIT=
I
Rëndësinë e madhe të dijes
Formuam miqësi e shtet
Një të Vërtetë të vetme,
drejtësinë dhe të vërtetën në vetvete
Ishumë me një kriter të pastër
dhe të shëndoshë gjen përsëri
idetë dhe të besimin tek vetvetja.
Dëshmitë që kemi me Danin
na japin një imazh të saktë
që shfaqim thesht personalitetin tonë
Ramadan Musliu ishtë shumë i shkolluar,
Maxhistër i gjuës dhe i letërsisë shqipe
ishte me të vërtetë një analist e kritik
letrar gjuhës shqipe, jetës së përditshme.
II
Mbledhur përreth tij e të rinjëve
më besnikërinë më të madhe
emisionin e tij ti përkushtohej
tërësisht kërkimit të së Vërtetës
dhe të edukojë vetveten e tyre
dhe gjeneratës re drejt
vetënjohjes e vetëkontrollit të tyre
III
Metodën e tij dialekëtet e vërtetoi
se ka njot bukur mire
gjuhën sebokroat e ka njohur
si gjuhën shqipe përpjekjet
I kem pasur pandalur
Përmirësimin gjithmonë në kujtesë
Si të formojmë miqësi e shtet
pjesmarrja e jonë tek gjithçka e mirë
dhe e bukur është e vetmja mënyrë
për të arritur te dikush vetë jetën tone.
IV
Shkrimet e Ramadan Musliut bazohëshin
tek dialogu, shkëmbimi i reflektimeve
me qëllim për të gjetur rrugën drejtë
të miçësisë e të shteti
arsyes drejtë së Vërtetës.
Ishëm të gatshëm të fillonim dialogun
me çdonjeri të dieshëm bisedonim me ta.
V
Te dija vetëm ishte e mjaftueshme
për të na udhëhequr në vendimet e drejta
Në këto situata Dani degjonte
që ndodhej fjalët e tij si zë këshillues
që shumicën e rasteve e frenonte
Pavarësisht se ai e smadhoi historinë e politikën
dhe konsideronte se pjesmarrja e tij
në këto sektorë ishte shumë larg se tjerët
ambicieve të tija shpirtërore
Një gjë e tillë do ti merrte
shumë kohë nga vepra e tij.
VI
Dan, kurrënjëherë nuk pate
shtrembërimin e lexuesit dhe mësimdhënies
tek lexuesit e nxënësit e tu i udhëhoqe
rreptë e letrarisht i bëre të meçur e dijës
që të çmojnë dhe të vazhdojnë
jetën tyre nga një vendim i drejtë.
VII
Mësimdhënia e jote thoshe se është
më mirë drejtësi se sa ti vetë.
Pavarësisht se ti, zgjodhe kritikën,
se përmbajtja e vërtetë e jetës
konsiderojmë në veprimin tshkëlqyer,
domethënë në kryerjen e pandalueshme
të veprimeve te drejta.
VIII
U dënove me Pandemi 22 tetor
madhështia e jote ishte me plotë
vlera të çmuara sa edhe vet jeta
Pavarësisht se la vepra
të shkruara poezi e prozë të ndryshme
dhe doktrina e tij ishnë rrënja
që ushqeu shume sisteme të rëndësishme
të historisë letrare të gjuhës shqipe.
IX
Japëshe udhëzime se si të veprojë
Filluam bisedës burr me burr
Ti baca im Sabit Alidema
Ti je ende djalë të kemi thirrur
të thirrëm ende djalë i ri
ti duhet vetëm të ecësh
deri sa të rëndohen këmbët
X
Në të njëjtën kohë nga ai, i cili
e mori atë lehtësisht dhe
në mënyrë gjentile, pa fijen frikë
por duke shikuar drejt sy me sy,
siç ishte zakoni i jonë
por unë isha në këtë shtune,
pranë trupit – varrit tand
madje dhe më duhet t’i u thëmë
ta ndihmojmë udhëtimin tij
nga kjo botë në tjetrën.
Këtë po bëj me këtë lutje
dhe le të më falë Dani
XI
Falë Ramadan Musliun
Për në parajs se e dimë
Këte e ka meritua
21. qershor 2022

About Post Author