Safiri: Guri i lindjes së shtatorit me shumë ngjyra


Guri i lindjes së shtatorit

Guri i lindjes së shtatorit, safiri, është një i afërm i gurit të lindjes së korrikut , rubinit. Të dyja janë forma të mineralit të korundit , një formë kristalore e oksidit të aluminit . Por korundi i kuq është rubin . Dhe të gjitha format e tjera të korundit me cilësi të çmuar janë safirë .

I gjithë korundi, duke përfshirë safirin, ka një fortësi prej 9 në shkallën Mohs . Në fakt, safirët janë të dytët për nga fortësia pas diamanteve.

Safiri blu me fytyra.

Në mënyrë tipike, safirët shfaqen si gurë blu. Ato variojnë nga bluja shumë e zbehtë në indigo e thellë. Hija e saktë varet nga sasia e titanit dhe hekurit brenda strukturës kristalore. Nga rruga, nuanca më e vlerësuar e blusë është bluja me lule misri mesatarisht të thellë. Megjithatë, safirët shfaqen edhe në ngjyra dhe nuanca të tjera natyrore – të pangjyrë, gri, të verdhë, rozë të zbehtë, portokalli, jeshile, vjollcë dhe kafe – të quajtura safirë të zbukuruar . Llojet e ndryshme të papastërtive brenda kristalit shkaktojnë ngjyra të ndryshme të gurëve të çmuar. Për shembull, safirët e verdhë marrin ngjyrën e tyre nga hekuri hekur, dhe gurët e çmuar pa ngjyrë nuk kanë ndotës.

Burimi i safirëve

Kryesisht, burimi më i madh i safirëve në mbarë botën është Australia, veçanërisht Uellsi i Ri Jugor dhe Queensland. Ato gjenden në depozitat aluviale të bazaltit të gërryer. Safirët australianë zakonisht janë gurë blu me një pamje të errët dhe me ngjyrë. Nga ana tjetër, Kashmiri, në Indi, ka qenë një burim i mirënjohur i gurëve blu-lule misri. Dhe në Shtetet e Bashkuara, një burim kryesor është miniera Yogo Gulch në Montana. Ajo prodhon kryesisht gurë të vegjël për përdorim industrial .

Dije rreth safirit për gurin e lindjes së shtatorit

Fjala safir i ka rrënjët në gjuhët e lashta: nga latinishtja sapphirus (që do të thotë blu ) dhe nga fjala greke sappheiros për ishullin e Sappherine në Detin Arabik. Ky ishte burimi i safirit në kohët e lashta greke, nga ana e tij nga safiri arab . Persianët e lashtë e quanin safirin “Guri Qiellor”. Ishte perlë e Apollonit, perëndisë greke të profecisë. Adhuruesit që vizitonin faltoren e tij në Delphi për të kërkuar ndihmën e tij mbanin safirë. Etruskët e lashtë përdornin safirët që në shekullin e VII para Krishtit

Përveçse ishte guri i lindjes së shtatorit, safiri përfaqësonte pastërtinë e shpirtit. Para dhe gjatë mesjetës, priftërinjtë e mbanin atë si mbrojtje nga mendimet e papastra dhe tundimet e mishit. Mbretërit mesjetarë të Evropës i vlerësonin këta gurë për unazat dhe karficat, duke besuar se i mbronin nga dëmtimi dhe zilia. Luftëtarët u dhuruan grave të tyre të reja gjerdan safir, në mënyrë që të qëndronin besnikë. Një besim i zakonshëm ishte se ngjyra e gurit do të errësohej nëse vishej nga një shkelës bashkëshortore ose shkelëse e kurorës, ose nga një person i padenjë.

Disa besonin se safirët i mbronin njerëzit nga gjarpërinjtë. Njerëzit besonin se duke vendosur zvarranikët dhe merimangat helmuese në një kavanoz që përmban gurin, krijesat do të vdisnin menjëherë. Francezët e shekullit të 13-të besonin se safiri e shndërroi marrëzinë në mençuri dhe nervozizmin në temperament të mirë.

Disa safirë të famshëm

Një nga safirët më të famshëm qëndron në kurorën Perandorake Shtetërore të veshur nga Mbretëresha Victoria në 1838. Ai banon në Bizhuteritë e Kurorës Britanike në Kullën e Londrës. Në fakt, kjo perlë dikur i përkiste Eduard Rrëfimtarit. Ai e veshi gurin në një unazë gjatë kurorëzimit të tij në 1042, dhe kështu e quajti atë Safiri i Shën Eduardit.

Perlë blu e errët e rrethuar nga një dekoratë e artë.