Sekret, tepër sekret!Nga Agim Xh Deshnica


Nga Agim Xh Deshnica

Atëherë u ndërtuan rreth e qark vendit, aq shumë bunkerë sa s’numëroheshin dot. Sheshet e ndërtimit u mbushën fytas me ta. Dhe, ç’ishte më e çuditshmja, bunkerët ishin sekret ushtarak! E ky qenkësh i shenjtë!
Mjaft djem besnikë e ruanin sekretin me fanatizëm.
Kur ndonjë prej tyre kthehej me leje në shtëpi me uniformën e marinarit, e rrethonin shokët dhe e pyesnin për jetën në marinë.

 • Sa shokë ke në fjetore ti, Sofo?
 • Është sekret ushtarak, mos më pyesni, s’jua them dot!
 • Mirë, po kepele si kjo, që ke sot, a ke tjetër?
 • Edhe ky është sekret!
  Sa herë dilni në det me motovedetat ruse atje? Sa të shpejta janë ato?
  -Aaaa,ç’ju qenka shkrepur kështu? Ç’më jeni qepur me këto pyetje, për të zbuluar sekretet ushtarake?!
  Kështu ndodhte edhe me bunkerët. Sekret – numëri i tyre, sekret – kostoja e tyre, sekret – vlera!… Projektet e bunkerëve ruheshin nëpër kasaforta të fuqishme, siç qenë edhe ata vetë. Megjithatë, udhëheqja e partisë përhapte fjalë nëpër popull se çdo bunker u takonte jo më shumë se tre vetëve. Kaq i madh ishte kujdesi i shtetit për njeriun, si kapitali më i çmuar! Pra, ata, bunkerët siguronin strehimin dhe fjetjen e tërë shqiptarëve, në raste sulmesh të papritura me topa, tanke e bomba nga ana e armikut, i cili, sikurse dihej, edhe kur uji flinte, ai rrinte zgjuar. Dhe ishin aq të fortë bumkerët tanë, saqë nuk pyesnin as për bombën atomike. Dhe kjo s’ishte fjalë e kotë, se qenë bërë prova. Paskëshin futur brenda në bunker një kec të gjorë dhe e kishin qëlluar me topa të kalibrit të rëndë! Populli nisi të sajonte për bunkerët emrat: “Këpurdhë betoni”, “thelë portokalli”, “hotel pa para”…Kur ndonjë udhëtar e zinte nata rrugës, ia merrte me gjumë në bunker si s’ka më mirë. Por, bunkerët e bregdetit shërbenin gjatë verës për bukuri edhe si vila të posaçme. Veç, nuk mungonin edhe rrugaçë, që i përdornin për të kryer nevojat, duke i ndotur e përdhosur.
  Lamçe Guri, nga fshati Darzezë ngjitur me Banjën, u shkoi pranë katër ushtarëve, që po ndërtonin një bunker në bahçenë e tij.
 • Puna e mbarë, or djem! – u tha. – Ju lumshin krahët!
 • Mbarë paç, xhaxha! – ia kthyen uishtarët.
  Lamçja iu drejtua ushtarit më të gjatë:
 • T’i je i pari i këtyre, or bir ?
 • E, unë jam!
 • Po nga të kemi?
 • Nga Shëmbërdhenji.
 • Si të thonë?
 • Kamber!
 • Ta gëzosh! Po yt atë ç’emër ka?
 • Isuf Holta.
 • Ua, ua! Po pse çuni i Isufit qenke ti!? Po unë jam mik me babanë tënd, ore, mik e shkuar mikut!
  Tha kështu Lamçe Guri dhe doli tek donte:
 • Sa kohë, xhanëm, do të qendrojë në mes të bahçesë time ky bunkeri?
 • Ç’të të them! Më sa di ti, dimë edhe ne, që po e bëjmë!
 • Po, ele – ele, sa bunkerë janë ngritur gjer tani në fshatin tonë?
 • Aaaa, këtë pyetje mos ma bëj, të lutem shumë! Është sekret ushtarak!
 • Jo, or, jo! Por, a më thua dot se me tërë atë çimento e hekur, që ka ky bunker, a u bën dot ballë gjyleve të topit?
 • Sigurisht, sigurisht! Se nuk kursehet gjë për bunkerin! Me materialet që ha ky, mund të çohet në këmbë një shtëpi me dy kate!
 • Pa shiko, pa shiko! E po, duke i pasur këta, na e marrka të keqen armiku, thuaj!
  Të nesërmen, sapo hëngrën groshën e mëngjesit, oficeri i mensës e njoftoi ushtar Kamberin që të paraqitej menjëherë në zyrën e komisarit.
  Kamberi shkoi dhe, kur arriti, sapo hapi derën e zyrës, u gjend përballë tre oficerëve pa kepele.
 • Shoku komisar, sipas urdhërit tuaj, ushtar Kamber Holta ju paraqitet! – tha ai në qëndrim gatitu, duke nderuar me grusht mbi vsh.
  Kaluan disa çaste në heshtje, pastaj komisari u ngrit në këmbë dhe, ndryshe nga herët e tjera, i bërtiti:
 • Je i arrestuar! Merr vesh? Të hënën do të dalësh para gjyqit ushtarak!
 • Unë!? Pse!? Ç’paskam bërë!?
 • Ke guxuar të nxjerrësh jashtë sekretin ushtarak për bukerët dhe je marrë me axhitasion e propagandë!
 • S’është e vërtetë, shoku komisar!
 • Hajt, pusho, se nuk ia fusim në tym ne! Kemi dëshmitarë tre ushtarët që punojnë me ty dhe Lamçe Gurin nga Darzeza! Tani e pata këtu, në zyrë!
  Kamberi u trondit. Njëri prej ushtarëve ishte shoku i tij më i ngushtë, kurse Lamçja, siç i tha vetë, qenkësh mik e shkuar mikut me të atin!