Sekretet e unazave të Saturnit të zbuluara nga dielli


Paul Scott Anderson

A janë unazat e Saturnit të rinj, në krahasim me pjesën tjetër të sistemit diellor? A u formuan ato nëpërmjet shkatërrimit të një sateliti ose komete të akullt? A janë ato një tipar i përhershëm i Saturnit? Apo një ditë do të pushojnë së qeni? Më 18 tetor 2022, astronomët njoftuan një studim të ri që po i ndihmon ata të hetojnë sekretet e unazave të Saturnit. Astronomët përdorën të dhëna nga 41 fshehje diellore , ngjarje në të cilat unazat e Saturnit kaluan para diellit siç shihet nga anija kozmike Cassini e NASA- s. Kjo anije u rrotullua te Saturnin nga 2004 deri në 2017.

Vëzhgimet japin të dhëna për shpërndarjen e madhësisë së grimcave dhe përbërjen e unazave. Dhe këto të dhëna nga ana tjetër i lejojnë astronomët të thellojnë të kuptuarit e tyre se si u formuan unazat, si dhe se cili mund të jetë fati i tyre përfundimtar.

Studiuesit – nga Instituti i Kërkimeve Jugperëndimore, Universiteti i Floridës Qendrore dhe Universiteti i Kolorado-Boulder – publikuan gjetjet e tyre të rishikuara nga kolegët në edicionin e dhjetorit 2022 (Vëllimi 388) të revistës Icarus .

Sekretet e unazave të Saturnit

Shkencëtarët duan të kuptojnë më mirë origjinën e sistemit unazor të Saturnit. Për shembull, sa vjet janë unazat? Si u formuan? Stephanie Jarmak nga Instituti i Kërkimeve Jugperëndimore (SwRI) është autorja kryesore e studimit të ri. Ajo tha :

Për gati dy dekada, anija kozmike Cassini e NASA-s ndau mrekullitë e Saturnit dhe familjes së tij të hënave të akullta dhe unazave nënshkrimore, por ne ende nuk e dimë përfundimisht origjinën e sistemit të unazave. Provat tregojnë se unazat janë relativisht të reja dhe mund të jenë formuar nga shkatërrimi i një sateliti të akullt ose një kometë. Megjithatë, për të mbështetur një teori të vetme të origjinës, duhet të kemi një ide të mirë të madhësisë së grimcave që përbëjnë unazat.

Okultimet diellore ndihmojnë në zbulimin e sekreteve të unazave të Saturnit

Për të kryer studimin e ri, astronomët përdorën të dhëna nga spektrografi i imazhit ultraviolet të Cassini ( UVIS ). Më parë, ndërsa Cassini ishte ende në orbitën e Saturnit, UVIS vëzhgoi unazat ndërsa shikonte edhe diellin. Meqenëse instrumenti shikonte përmes unazave, grimcat do të bllokonin pjesërisht dritën që vinte nga dielli. Kjo njihet si okultim diellor . UVIS më pas mund të masë thellësinë optike të grimcave.

Si? Në përgjithësi, grimcat thithin dhe shpërndajnë dritën nga dielli. Sasia e dritës së bllokuar u tregon shkencëtarëve thellësinë optike të grimcave. Këto të dhëna dhanë të dhëna si për madhësinë ashtu edhe për përbërjen e grimcave. Jarmak tha:

Duke pasur parasysh gjatësinë e valës së dritës që vjen nga dielli, këto vëzhgime na dhanë njohuri për madhësitë më të vogla të grimcave me unazat e Saturnit. UVIS mund të zbulojë grimcat e pluhurit në nivel mikron, duke na ndihmuar të kuptojmë origjinën, aktivitetin e përplasjes dhe shkatërrimin e grimcave unazore brenda sistemit.

Të dhëna rreth formimit planetar

Duke vëzhguar dritën e diellit që kalon nëpër unaza në kënde të ndryshme, studiuesit gjithashtu mund të mësojnë më shumë rreth strukturës së përgjithshme të sistemit unazor. Përveç kësaj, këto gjetje mund të zbatohen edhe për formimin e planetit në përgjithësi. Siç shpjegoi Jarmak:

Sistemet unazore rreth planetëve gjigantë ofrojnë gjithashtu shtretër testimi për hetimin e vetive dhe proceseve themelore fizike në sistemin tonë diellor në përgjithësi. Këto grimca mendohet se vijnë nga përplasja dhe formimi i objekteve në një disk dhe krijimi i grimcave më të mëdha. Të kuptuarit se si ato formojnë këto sisteme unazore mund të na ndihmojë të kuptojmë se si formohen planetët gjithashtu.

Hëna e humbur e Saturnit Chrysalis

Muajin e kaluar, shkencëtarët në UC Berkeley thanë se unazat e Saturnit ka të ngjarë të formohen kur një hënë e mëparshme rreth madhësisë së Iapetus , e quajtur Chrysalis, u shpërbë pasi iu afrua shumë Saturnit. Në fund të fundit, çdo gjë që mbeti nga Chrysalis, që nuk ra në atmosferën e vetë Saturnit, u bë unaza. Për më tepër, simulimet kompjuterike treguan se Hëna më e madhe e Saturnit, Titani, destabilizoi orbitën e Chrysalis, duke bërë që ajo të zhytej shumë afër planetit.

Një studim i mëparshëm në vitin 2019 sugjeroi se unazat e Saturnit ka të ngjarë të jenë më pak se 100 milionë vjet të vjetra . Ndërsa Saturni mund të jetë xhevahiri i sistemit diellor tani, nuk ishte gjithmonë!

Përfundimi: Një studim i ri përdor të dhënat e okultimit diellor nga misioni Cassini i NASA-s për të kuptuar më mirë përbërjen, formimin dhe sekretet e tjera të unazave të Saturnit.

About Post Author