SETI gjen shenja inteligjence dhe është Voyager 1 ynë


Kelly Kizer Whitt

SETI do të thotë “Kërkimi për inteligjencën jashtëtokësore”. Më 24 gusht 2022, Instituti SETI  tha se grupi i tij i teleskopit Allen në Kaliforninë veriore – teleskopi i parë radio i projektuar ndonjëherë nga themeli për t’u përdorur për kërkimet SETI – kishte marrë shenja inteligjence. Por nuk ishin të huaj. Këto shenja erdhën nga anija kozmike e NASA-s Voyager 1 , objekti më i largët i krijuar nga njeriu nga Toka. ATA i është nënshtruar një përmirësimi që nga viti 2019. Dhe më 9 korrik 2022, si pjesë e një testi të aftësive të saj të reja, ajo ishte në gjendje të kërkonte dhe zbulonte sinjalin e transportuesit të Voyager 1.

Wael Farah është një shkencëtar radiofonik për SETI. Farah foli për EarthSky për këtë “zbulim” të sinjalit Voyager 1 dhe çfarë mund të thotë për gjetjen e jetës inteligjente nga një botë aliene.

Voyager 1 është rrugëdalje

Në kohën e këtij shkrimi, pothuajse 45 vjet pas nisjes së tij, Voyager 1 është rreth 23.4 miliardë km (14.6 miliardë milje) nga Toka. Së bashku me anijen e tij binjake Voyager 2 , Voyager 1 është në një mision për të eksploruar kufijtë e heliosferës , sferën e ndikimit të diellit tonë.

Ai gjithashtu tani ka kaluar nga ai që konsiderohet sistemi ynë diellor dhe aktualisht është duke hetuar mediumin ndëryjor , ose hapësirën midis yjeve.

Vargu i teleskopit Allen

Alen Telescope Array (ATA) është unik në mesin e teleskopëve tokësorë, në atë që është projektuar posaçërisht për të kërkuar inteligjencën jashtëtokësore. Emri i grupit të teleskopit vjen nga donatori Paul Allen, bashkëthemeluesi i Microsoft. Këto 42 antena radio janë në Observatorin Hat Creek , në malet Cascade të Kalifornisë rreth 300 milje në veri të San Franciskos.

Që nga viti 2019, ATA i është nënshtruar përmirësimeve. Për të testuar suksesin e përmirësimeve të ATA-s, Farah u përpoq të kërkonte për jetën inteligjente siç e njohim ne… Voyager 1. Farah shpjegoi pse ai shkoi në një gjueti për këtë anije kozmike të guximshme nga vitet ’70:

Voyager 1 është aktualisht objekti më i largët i krijuar nga njeriu nga planeti ynë. Për më tepër, nënshkrimi i Voyager është mjaft i ngjashëm me atë që ne po përpiqemi të kërkojmë kur kryejmë radio shkencore SETI. Prandaj, është thjesht e natyrshme të provoni dhe vëzhgoni dhe zbuloni këtë sondë të veçantë hapësinore.

Zbulimi i Voyager 1

EarthSky e pyeti Farahun se si ndihej duke “zbuluar” Voyager 1 me ATA të përmirësuar. Farah tha:

Ishte me të vërtetë absolutisht si të bësh një zbulim. Megjithëse e dinim relativisht se ku ta kërkonim, gjetja e sinjalit nuk ishte e lehtë, ashtu si çdo zbulim tjetër shkencor. Ishte një moment lehtësimi kur pashë atë rresht të vogël të shfaqej në ekranin e kompjuterit tim. Ai përfaqëson kulmin e tre viteve të punës së palodhur nga një ekip relativisht i vogël për të cilin jam shumë krenar.

Nga Voyager 1 tek inteligjenca aliene?

EarthSky pyeti Farahun se çfarë do të thotë suksesi i gjetjes së sinjalit Voyager për aftësinë e ATA për të gjetur jetë inteligjente në univers që nuk është e jona. Farah u përgjigj:

Zbulimi i Voyager na jep besim në aftësinë tonë për të gjetur sinjale të tjera artificiale. Një nga mënyrat për të bërë radio SETI është të kërkoni për transponderë me brez të ngushtë ose fenerë që dalin nga botë të tjera, pikërisht si transponderi Voyager që ka në bord. Tani, mund të testohet konfigurimi i tyre i vëzhgimit me të dhëna të simuluara dhe të rreme, por asgjë nuk është më e mirë se një sinjal i vërtetë. Nëse jemi në gjendje të marrim transportuesin e Voyager me ATA, ne po rrisim besimin tonë se mund të zbulojmë verbërisht një sinjal të ngjashëm artificial që vjen nga diku brenda galaktikës sonë.

Zbulimi i inteligjencës përtej Voyager 1

Voyager 1 është jashtë sistemit tonë diellor. Ishte anija e parë kozmike që arriti në hapësirën ndëryjore, në gusht 2012. EarthSky pyeti Farahun: Për të gjetur një sondë aliene që lëviz nëpër hapësirë ​​me ATA, a do të duhej të ishte brenda rrezes ku ishte Voyager 1 (duke lëvizur nëpër apo afër sistem diellor)? Farah tha:

Edhe pse është e mundur, nuk është e nevojshme. Gjithçka varet nga fuqia e transmetuesit që po kërkojmë. Natyrisht, një fener në gjysmë të rrugës nëpër galaktikën tonë duhet të jetë disa rend magnitudë më i ndritshëm se transmetuesi i Voyager 1 (për shkak të ligjit të kundërt të katrorit për forcën e përhapjes së dritës) që të jetë i zbulueshëm. Transmetues të tillë të fortë janë tashmë brenda aftësive tona aktuale teknologjike, dhe për këtë arsye është e drejtë të supozohet se ET mund t’i përdorë ato.

Dhe nëse një teleskop SETI zbulon ndonjëherë inteligjencën?

Më në fund, EarthSky pyeti Farahun se çfarë do të thoshte për botën nëse ATA merrte ndonjëherë një sinjal inteligjent. Farah tha:

ATA do t’i përgjigjej pyetjes ‘A jemi vetëm?’ pyetje, të cilës ne si specie njerëzore kemi vendosur t’i përgjigjemi thellësisht. Zbulimi i jetës përtej planetit tonë do të ishte padyshim një zbulim i madh, ndoshta më i madhi në një shekull. Kjo mund të ndodhë brenda dy, pesë, 10 ose ndoshta 50 viteve të ardhshme, por unë personalisht shpresoj se do të jem pranë kur të ndodhë kjo. Dhe ne kemi një shans të mirë (!) duke pasur parasysh përparimet teknologjike në harduer dhe softuer.

Përfundimi: Teleskopi SETI i njohur si Alen Telescope Array zbuloi sinjalin e Voyager 1 në hapësirën ndëryjore. EarthSky falenderon astronomin e SETI Wael Farah që na ndihmoi të kuptojmë se çfarë do të thotë kjo për të gjetur inteligjencën në galaktikën tonë.

About Post Author