Shega:Nga Hiqmet Mehmetaj


Kam pasur fatin e madh që të kryej shkollēn pedagogjike ( Normalen )1967, ku aso kohe quhej:” universitet mbi universitetet”

E festonim këtë Ditë të bekuar ,thjeshtë ,por bukur .

Ne , në krahinën tonë ( Vlora) në kētë ditë si fëmijë dhe të rinj festonim me drurin e shenjtë, frutdhënës e zbukurues :

SHEGA

Zonjë e veçantë që vlen për tē gjithë,

të vegjël e të rinj të kanë shijuar,

rreth teje i mblidhje gjithë miqtë,

sigurisht moshën e padisiplinuar.

Mbaj mend, lyer me gjakun e shenjtë,

zogēza ime në degëzën pranverore,

e para varte guguveren* e shtrenjtë.

Me gjak të ri mbushje zemrat rinore.

* Guguvere- kështu quhet kordoni me pe të bardhë e të kuq që vendoset në dorë e në qafë për Ditën e Verës. Pas shtatë ditësh varet në një shegë pēr mbarësi, lyer me gjakun e kurbanit.