Piktura :”Shën Gjon Pagëzori duke predikuar në shkretëtirë” nga Anton Raphael Mengs


ARTIST :Anton Raphael Mengs , 1728-1779

Titulli:

  • Shën Gjon Pagëzori duke predikuar në shkretëtirë

Data::1760

VENDI :Italia

Piktura :Vaj në kanavacë

Dimesionet : 84 1/2 × 58 1/4 inç (214,6 × 148 cm)

Fondacioni Sarah Campbell Blaffer, Hjuston

Numri i objektit :BF.1980.2

Tituli:”Shën Gjon Pagëzori  në shkretëtirë

Viti:1753 – 1754.

Vaj në panel. 

……..

I pikturuar me një delikatesë të jashtëzakonshme, ndoshta nga jeta, në këtë panel Mengs rrëmben magjepsjen pa art me të cilën shenjtori i paraqet botës mesazhin e mbërritjes së Shëlbuesit, të gdhendur në rrotull. Shkëlqimi i butë i figurës zbulon ndikimin e Correggio (1493-1534), i cili ishte vendimtar për vitet e para të periudhës romake të Mengs.

…………

Anton Raphael Mengs

Aussig (Republika Çeke) , 1728 – Romë (Itali) , 1779

Ky piktor dhe shkrimtar i traktatit gjerman ishte ithtari më i shquar i neoklasicizmit të hershëm. Ai filloi studimet e artit në Dresden nën mbikëqyrjen e ashpër të babait të tij, Ismael Mengs, një piktor në oborrin e Saksonisë. Midis viteve 1741 dhe 1744, ai jetoi me babanë dhe vëllezërit e tij në Romë, ku mundi të studionte Antikitetin klasik dhe veprat e Mikelanxhelos dhe Rafaelit në Vatikan. Gjatë qëndrimit të parë në Romë, ai ndoqi shkollën e Marco Benefial për të mësuar të pikturonte nudo. Pas kthimit në Dresden ai bëri disa portrete në pastel që pasqyrojnë ndikimin e Rosalba Carriera dhe Louis de Silvestre, dhe në tetor 1745 ai u emërua piktor oborri te Zgjedhësi i Saksonisë.… 

About Post Author