“Shën Gjon Pagëzori” nga Leonardo da Vinci


“Shën Gjon Pagëzori” nga Leonardo da Vinci është një pikturë vaji e Rilindjes së Lartë mbi dru arre e përfunduar nga viti 1513 deri në 1516. Para kësaj vepre, Shën Gjoni ishte portretizuar tradicionalisht si një asket i dobët.

Përshkrimi inovativ i Leonardos rezultoi me ndikim tek artistët e mëvonshëm, të cilët tregojnë një shenjtor të ngjashëm rinor në izolim, me një kontrast të fortë midis sfondit të errët dhe ndriçimit të figurës.

Nëpërmjet përdorimit të kiaroskuros, figura duket se del nga sfondi me hije. Shenjtori është i veshur me pelte, ka flokë të gjatë kaçurrela dhe është duke buzëqeshur në një mënyrë enigmatike që të kujton Mona Lizën e famshme të Leonardos. Ai mban një kryq kallamishte dhe tregon drejt qiellit.

Kenneth Clark vuri në dukje ndjenjën e “shqetësimit” që mbush piktura dhe kritikë të tjerë kanë komentuar përshkrimin “shqetësues erotik”. Kjo pikturë besohet të jetë piktura e fundit e Leonardo da Vinçit dhe mund të jetë këndvështrimi i Leonardo da Vinçit për hirin që e priste.

Chiaroscuro

Chiaroscuro është përdorimi i kontrasteve të mprehta midis dritës dhe errësirës, ​​zakonisht kontraste të theksuara që prekin një përbërje të tërë. Artistët e njohur për zhvillimin e teknikës përfshijnë Leonardo da Vinci, Caravaggio, Rembrandt dhe Goya.

“Shën Gjon Pagëzori” nga Leonardo da Vinci

 • Titulli: Shën Gjon Pagëzori
 • Artist:                            Leonardo da Vinci
 • Krijuar: 1516
 • Media: vaj në panel
 • Dimensionet: Lartësia: 69 cm (27.1″); Gjerësia: 57 cm (22,4″)
 • Lloji:                              Art Biblik 
 • Muzeu:                       Muzeu i Luvrit

Gjon Pagëzori

Gjon Pagëzori (fundi i shekullit I para Krishtit – 28–36 pas Krishtit) ishte një predikues shëtitës hebre në fillim të shekullit të 1 pas Krishtit. Gjon Pagëzori nderohet si një figurë fetare në Krishterim, Islam, Besim Bahá’í dhe Mandaeizëm. Ai quhet profet nga këto besime dhe nderohet si shenjt në shumë tradita të krishtera.

Gjoni parashikonte një figurë mesianike më të madhe se ai, dhe Ungjijtë e portretizojnë Gjonin si pararendësin e Jezusit. Sipas Testamentit të Ri, Gjon Pagëzori dhe Jezusi i Nazaretit ishin të afërm.

Gjoni përdori pagëzimin si simbolin qendror të lëvizjes së tij para-mesianike. Gjoni e pagëzoi Jezusin dhe disa nga ndjekësit e hershëm të Jezusit kishin qenë më parë ndjekës të Gjonit.

Sipas Testamentit të Ri, Gjoni u dënua me vdekje dhe më pas iu pre koka nga Herod Antipa diku midis viteve 28 dhe 36 pas Krishtit, pasi Gjoni e qortoi atë për divorcin nga gruaja e tij dhe më pas martesën e paligjshme me gruan e vëllait të tij.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci ishte një gjeni italian, fushat e interesit të të cilit përfshinin shpikjen, pikturën, skulpturën, arkitekturën, matematikën, inxhinierinë, shkencën, muzikën, anatominë, gjeologjinë, astronominë, botanikën, shkrimin, historinë dhe hartografinë.

Ai konsiderohet gjerësisht si një nga piktorët më të mëdhenj të të gjitha kohërave, megjithëse ekzistojnë më pak se dy duzina piktura që i atribuohen atij.

Arsyeja që ai nuk pikturoi më shumë ishte se interesat e tij ishin aq të gjera dhe të ndryshme saqë ai nuk ishte një piktor pjellor.

 • Emri:              Leonardo di ser Piero da Vinci
 • Lindur: 1452 – Vinci, Republika e Firences (Italia e sotme)
 • Vdiq: 1519 (67 vjeç) – Amboise, Mbretëria e Francës
 • Lëvizja: Rilindja e Lartë

About Post Author