Shenjat dhe anomalitë e fshehura të zbuluara në “Gurin e Fatit” Mbretëror


Shkencëtarët zbuluan se simbole të padokumentuara më parë dhe anomali të tjera janë zbuluar kohët e fundit në Gurin e Fatit, një vend 800-vjeçar i gdhendur skocez. Guri do të përdoret në ceremoninë e kurorëzimit të mbretit Charles III në Londër më 6 maj.

Analiza e re ka zbuluar shenja dhe anomali të fshehura në Gurin legjendar të Fatit, duke ofruar njohuri të reja në historinë e tij të pasur dhe të kaluarën misterioze, ndërsa përgatitet për kurorëzimin e mbretit Charles III.

Guri i Fatit: Një traditë mbretërore

Guri enigmatik i Fatit në Mbretërinë e Bashkuar, i njohur gjithashtu si Guri i Scone , ka luajtur prej kohësh një rol në ceremonitë e kurorëzimit të mbretërve dhe mbretëreshave. Origjina e kësaj pllake të kuqe gur ranor daton rreth vitit 841 të es, kur u përdor në kurorëzimin e mbretërve skocezë, megjithëse origjina e saj e saktë mbetet e panjohur. Ndërsa kurorëzimi i mbretit Charles III afrohet, një analizë e fundit ka zbuluar shenja të fshehura më parë në gur.

Një histori e trazuar

Në 1296, Mbreti Eduard I i Anglisë kapi Gurin e Fatit pasi pushtoi Skocinë. Më pas u integrua në një fron në Westminster Abbey, ku ka mbetur, duke shërbyer si pjesë e ceremonive të kurorëzimit për monarkët britanikë dhe të Mbretërisë së Bashkuar. Pas një grabitjeje të shkurtër në shekullin e 20-të, guri u kthye nëSkoci  në 1996 dhe tani banon nën kujdesin e Mjedisit Historik të Skocisë (HES).

HES zbulon zbulime të reja

HES së fundi kreu një ekzaminim të thellë të gurit përpara kurorëzimit të Karlit III në maj. Nëpërmjet imazhit dhe fluoreshencës me rreze X, u krijua një model 3D, duke lejuar një analizë të detajuar të gurit. Ky studim zbuloi gjurmë të aliazhit të bakrit, duke sugjeruar një objekt të humbur prej bronzi ose bronzi, si dhe shenja të padukshme më parë që ngjasojnë me numra romakë.

Shenjat e Gurit të Fatit

Ewan Hyslop, Shefi i Kërkimit dhe Ndryshimeve Klimatike në HES, shprehu entuziazëm për këto zbulime të reja dhe potencialin e tyre për të ndriçuar më tej historinë unike të gurit. Ndërsa qëllimi i këtyre shenjave mbetet i pasigurt, ato hapin rrugë të reja për kërkime. Analiza konfirmoi se guri e kishte origjinën nga Formacioni Scone Sandstone pranë Perth, Skoci, dhe zbuloi shenja origjinale të veglave dhe dëshmi të përpjekjeve restauruese të viteve 1950.

Ndërsa Guri i Fatit përgatitet për rolin e tij në kurorëzimin e ardhshëm të Mbretit Charles III më 6 maj 2023.

About Post Author