Sheqere Sina Ozuni:Ulkonjat


SHEQERE SINA OZUNI

Herët pa gëdhirë

Kjo ulkonje ushqim kërkonte

këlyshët e vet t’i shtonte .

zanatin kurrë se harronte ..

Nëpër pyll

Po kërkonte delen rud ta gllabëronte.

Po bariu gjahtar kur e pa me çifte në kokë i ra

e qëlloi e coptoi fara e saj mos ekzistojë

Sa me këmbë e me duar e hodhi në përrua

ulkonjen për ta qëruar..

Gjithë kafshët ujin e provuan si ulkonja lëkurën se ndërruan .

Gjahtari nga stani ndjeu këlyshët po vajtojin

për ulkonjen qumështin e nënës po kërkonin.

Gjahtari zemër butë u pendua

nuk duroi në ndihmë të këlyshëve shkoi ….

I mori, i strehoi qumësht dele u dhuroi

këlyshet qumështin e shijuan dhe hilen vendin mësuan.

gjakun kurrë nuk e ndërruan .

Bariu per të zbutur këtë farë ta kthej në

ulkonjë të bardhë !

Luani kur e pa

Filloj me qesh – ha- ha- çbën kështu mor budalla..!

Ujku qimen se ndërron

Por shtigjet i mëson.

Këlyshi me qumësht delje u rrit në livadhe u sevdalis.

Për të marr hak sa më parë për ulkeshën kishte mallë

Këlyshi u rrit me delen u bë mik e mashtroi (sa të dua)

ti më ke dhënë qumësht mua.

Delja butë e besoi në folenë e ujkut shkoi..

A bëhet me ujkun miqësi ai të shuan gjithë shtëpine

dhe jeton si zotri.

Delen që i kishte dhënë gji po piqte me miqtë e tij

Ujqërit e tjerë gjahtarin e diktuan me dhëmbë e sulmuan.

Mish njeriu ata provuan.

Ulkonjat vendin e rrethuan.

Delja rude në gojën e ujkut po hedh valle.