Shi meteorësh Lyrid nga 21 prill 2023


Shi meteorësh Lyrid nga 21 prill 2023

Shiu vjetor i meteorëve Lyrid gjithmonë i jep fund thatësirës së meteorëve që ndodh çdo vit midis janarit dhe mesit të prillit.

Kur të shikoni në 2023: Në mbrëmje vonë deri në agim në netët e 21-22 prillit dhe 22-23 prillit do të jetë koha më e mirë për të parë. Kulmi i parashikuar** është 1:06 UTC më 23 Prill. Meqë ra fjala, maja e Lyridëve është e ngushtë (pa shtrirje disajavore të vëzhgimit të meteorëve, si me disa shira). Gjithashtu, në 2023, hëna nuk do të ndërhyjë me Lyrids. Po!
Rrezatimi: Ngrihet para mesnatës dhe është më i larti në qiell në agim.
Faza më e afërt e hënës: Në vitin 2023, një hënë e re bie në orën 4:12 UTC më 20 prill. Kështu që nuk do të ketë hënë në qiell gjatë mëngjeseve të pikut për shiun meteorësh Lyrid të vitit 2023.
Kohëzgjatja e shiut: 15 prill deri më 29 prill.
Meteorët e pritshëm në kulmin, në kushte ideale:Në një qiell të errët pa hënë, mund të shihni 10 deri në 15 Lyrid në orë. Lyrids janë të njohur për rritje të pazakonta që ndonjëherë mund të sjellin shpejtësi deri në 100 në orë! Lexoni më shumë rreth shpërthimeve të Lyrid më poshtë.
Shënim për Hemisferën Jugore : Pika rrezatuese e këtij dushi është shumë në veri në kupolën e qiellit. Pra, hemisfera jugore do të shohë më pak meteorë Lyrid. Megjithatë, ju mund të shihni disa!

Në një qiell pa hënë, rreth një e katërta e meteorëve Lyrid lënë një tren të vazhdueshëm, një gjurmë gazi jonizues që shkëlqen për disa sekonda pasi të ketë kaluar meteori.

0 of 35 seconds Vëllimi 0%

Kometa mëmë e shiut meteor Lyrid

Shumica e shirave të meteorëve shkaktohen nga mbeturinat nga një kometë që kalon. Për Lyrids, kometa quhet kometa Thatcher. Ndoshta po pyesni veten:

A e kam vëzhguar ndonjëherë kometën Thatcher?

Përgjigja është jo. Dhe as fëmijët tuaj nuk do ta shohin atë. Astronomët e vunë re për herë të parë këtë kometë në 1861, rreth kohës së perihelionit të saj të fundit, ose pikës më të afërt me diellin. Duhen afërsisht 415 vjet për të shkuar rreth diellit një herë. Rruga e saj e sjell atë brenda orbitës së Tokës, pastaj shkon shumë larg. Sa larg? Shkon në një distancë prej 110 njësive astronomike ( AU ). Kjo është 110 herë më larg nga dielli se sa ne. 

Pra, kometa Thatcher tani është larg, ende po udhëton jashtë, larg diellit tonë. Ai do të arrijë pikën e tij më të largët nga dielli rreth vitit 2070 dhe më pas do të fillojë udhëtimin e tij të kthimit për të arritur në perihelionin e tij të ardhshëm rreth vitit 2283.

Shiu i meteorëve Lyrid – i pjellë nga kjo kometë – duket se shpërthen , ose prodhon një numër të papritur të madh meteorësh, çdo 60 vjet. Shpërthimi i radhës i Lyrid pritet në vitin 2042.  Shpërthimet ndodhin për shkak të riformësimit të gjurmës së gjatë të mbeturinave të kometës nga planetët e lënë pas nga kometa Thatcher në orbitën e saj të gjatë. Kjo mbetje është ajo që kap orbitën e Tokës çdo vit, për të krijuar shiun e meteorëve.

Meteorët dhe kometat janë 2

Zbulimi i kometës Thatcher

Alfred E. Thatcher nga New York City zbuloi këtë kometë – tani zyrtarisht C/1861 G1 (Thatcher) – më 5 prill 1861. Në atë kohë kometa ishte në drejtim të rajonit polar verior të qiellit tonë, drejt asaj që ne e shohim si yjësia Drako . Alfred Thatcher po përdorte një teleskop përthyes me diametër 4,5 inç (11 cm) , duke u zmadhuar 30 herë. Kometa po shkëlqente me magnitudë 7.5 , më e zbehtë se sa mund ta shohë syri i lirë.

Por gjatë javëve të ardhshme, ndërsa kometa iu afrua diellit dhe Tokës, ajo u ndriçua në mënyrë të konsiderueshme . Ajo u bë e dukshme për syrin dhe mbeti e tillë derisa u zhduk në muzgun e mbrëmjes në fillim të qershorit 1861. Vëzhguesit në hemisferën jugore e morën atë në fund të korrikut dhe e ndoqën kometën për pesë javët e ardhshme, derisa u bë shumë e zbehtë për të parë nga kudo në Tokë.

Kometa Thatcher do të kthehet në vitin 2278. Por gjurma e saj e mbeturinave, shiu i meteorëve Lyrid, do të jetë këtu çdo prill.

 .

Si të gjeni pikën rrezatuese të shiut meteor Lyrid

Nga hemisfera veriore . ylli i ndritshëm Vega në konstelacionin Lyra – afër pikës rrezatuese për dushin Lyrid – ngrihet mbi horizontin tuaj lokal, në verilindje, rreth orës 9 deri në 22:00 sipas kohës lokale në prill. Kjo është koha në orën tuaj, nga gjerësia e mesme, nga pjesa veriore e globit. Vega ngjitet lart gjatë pjesës tjetër të natës. Nga mesnata, Vega është mjaft i lartë në qiell sa meteorët që rrezatojnë nga ai drejtim rripin nëpër qiellin tuaj. Pak para agimit, Vega dhe pika rrezatuese shkëlqejnë lart, dhe meteorët do të bien nga maja e qiellit të Hemisferës Veriore.

Nga hemisfera jugore e largët . Vega – dhe pika rrezatuese e meteorëve Lyrid – nuk ngrihen deri në orët para agimit nga gjerësia e mesme jugore. Nga atje, pika rrezatuese nuk ngrihet kurrë shumë lart në qiell. Shumë nga meteorët që vijnë nga kjo pikë shkojnë drejt veriut, nën horizontin tuaj nëse jeni në hemisferën jugore. Kështu, ju keni një dritare më të ngushtë për të parë këtë dush të veçantë, të largët verior. Megjithatë, ju mund të shihni disa meteorë!

Sa më i lartë të shfaqet Vega në qiellin tuaj, aq më shumë meteorë ka të ngjarë të shihni.

Shi meteorësh Lyrid në histori

Shiu i meteorëve Lyrid ka dallimin e të qenit ndër më të vjetrat e shiut meteorësh të njohur. Të dhënat e këtij dushi datojnë për rreth 2700 vjet. Kinezët e lashtë duket se kanë vëzhguar meteorët Lyrid duke rënë si shi në vitin 687 pes . Ajo periudhë kohore në Kinën e lashtë, meqë ra fjala, korrespondon me atë që quhet Periudha e Pranverës dhe e Vjeshtës (rreth 771 deri në 476 pes), të cilën tradita e lidh me mësuesin dhe filozofin kinez Konfuci, një nga të parët që përkrahu parimin:

Portreti i Konfucit. A ishte ai një vëzhgues meteorësh? Imazhi nëpërmjet Wikipedia (domeni publik).

Përfundimi: Shiu i meteorëve Lyrid ofron 10 deri në 15 meteorë në orë në kulmin e tij në një natë pa hënë. Në vitin 2023, hëna nuk do të jetë një faktor për t’u parë për meteorët Lyrid. Koha më e mirë për të parë: vonë në mbrëmje deri në agim në netët e 21-22 dhe 22-23 Prill.

About Post Author