Shi meteorësh Sextantid


Shiu i meteorëve Sextantid i Ditës do të jetë aktiv nga 9 shtatori deri më 9 tetor, duke prodhuar shkallën e tij maksimale të meteorëve rreth 28 shtatorit.

Gjatë kësaj periudhe, do të ketë një shans për të parë meteorët Sextantid të Ditës sa herë që pika rrezatuese e shiut – në konstelacionin Sextans – është mbi horizont, me numrin e meteorëve të dukshëm që rritet sa më e lartë të jetë pika rrezatuese në qiell.

Shihet nga Tirana , dushi nuk do të jetë i dukshëm para rreth orës 04:18 çdo natë, kur pika e tij rrezatuese ngrihet mbi horizontin tuaj lindor. Më pas do të qëndrojë aktive deri në agim rreth orës 06:03.

Pika rrezatuese arrin kulmin (është më e larta në qiell) pas agimit – rreth orës 10:00 CEST – dhe kështu dushi ka të ngjarë të prodhojë shfaqjet e tij më të mira pak para agimit, kur pika e tij rrezatuese është më e larta.

Në këtë kohë, rrotullimi i Tokës e kthen Tiranën të përballet në mënyrë optimale drejt drejtimit të meteorëve që vijnë, duke maksimizuar numrin që bie shi vertikalisht poshtë, duke prodhuar shtigje të shkurtra afër pikës rrezatuese. Në raste të tjera, do të ketë më pak meteorë që digjen mbi Tiranë, por ata që do të digjen do të priren të hyjnë në atmosferë në një kënd të pjerrët, duke prodhuar meteorë jetëgjatë që mund të përshkojnë një zonë të gjerë të qiellit përpara se të digjen plotësisht.

Dushi pritet të arrijë kulmin e aktivitetit rreth orës 02:00 CEST më 28 shtator 2023, dhe kështu shfaqjet më të mira mund të shihen para agimit të 28 shtatorit dhe pas ngritjes së rrezatimit më 28 shtator.

Vëzhgimi i perspektivave

Në kulmin e tij, shiu pritet të prodhojë një shpejtësi nominale prej rreth 5 meteorë në orë ( ZHR ). Megjithatë, kjo normë zenitale për orë llogaritet duke supozuar një qiell krejtësisht të errët dhe se rrezatuesi i dushit ndodhet direkt sipër. Në praktikë, çdo pamje reale vëzhguese nuk do të përmbushë këto kushte ideale. Numri i meteorëve që ka të ngjarë të shihni është kështu më i ulët se ky dhe mund të vlerësohet duke përdorur formulën ZHR .

Nga Tirana, rrezatimi i shiut do të shfaqet në një lartësi maksimale prej 18° mbi horizontin tuaj, dhe mbi bazën e kësaj, ne vlerësojmë se ka të ngjarë të shihni vetëm rreth 1 meteorë në orë, edhe në kulmin e shiut. meqenëse rrezatuesi do të jetë relativisht i ulët në qiell.

Hëna, në Ujor , do të jetë vetëm një ditë larg fazës së plotë në kulmin e dushit, duke paraqitur ndërhyrje të konsiderueshme gjatë gjithë natës.

Origjina e dushit

Reshjet e meteorëve lindin kur Toka kalon nëpër rrjedhat e mbeturinave të mbetura pas kometave dhe asteroidëve. Me kalimin e kohës, pjesët e mbeturinave të ngjashme me zhavorrin në këto rrjedha shpërndahen përgjatë gjatësisë së orbitës së objektit mëmë rreth sistemit diellor.

Yjet që bien shihen sa herë që një nga këto pjesë mbeturinash përplaset me atmosferën e Tokës, duke u djegur zakonisht në një lartësi prej rreth 70 deri në 100 km.

Në ditë të caktuara të vitit, orbita e Tokës kalon nëpër rrjedha veçanërisht të dendura, të lidhura me kometat ose asteroidët, të cilët kanë nxjerrë në hapësirë ​​sasi veçanërisht të mëdha materialesh të ngurta, dhe kjo shkakton një shi meteorësh vjetor. Reshje të tilla përsëriten çdo vit, sa herë që Toka kalon një pikë të caktuar në orbitën e saj ku kalon rrjedhën e caktuar të materialit.

Të gjithë meteorët që lidhen me ndonjë shi të veçantë duket se rrezatojnë nga një pikë e përbashkët në qiell (jo të tërhequr në shkallë).

Meteorët që lidhen me ndonjë shi të veçantë meteorësh mund të dallohen nga të tjerët sepse shtigjet e tyre duket se rrezatojnë nga jashtë nga një pikë e përbashkët në qiell, e cila tregon mbrapa në drejtimin nga i cili i solli lëvizja e tyre orbitale.

Kjo është për shkak se grimcat e grimcave në çdo rrjedhë të veçantë po udhëtojnë pothuajse saktësisht në të njëjtin drejtim kur kalojnë orbitën e Tokës, për shkak të orbitave shumë të ngjashme me objektin mëmë nga kanë ardhur. Ata godasin Tokën nga pothuajse i njëjti drejtim dhe me të njëjtën shpejtësi.

Për të parë shumicën e meteorëve, vendi më i mirë për të parë nuk është drejtpërdrejt në vetë rrezatuesin, por në çdo pjesë të errët të qiellit që është rreth 30-40° larg tij. Pikërisht në këtë distancë nga rrezatuesi do të shihen më shumë meteorë.

Duke përcaktuar pozicionin e kësaj pike rrezatuese në qiell, është e mundur të përpunohet orbita e rrymës që shkakton ndonjë shi të veçantë meteorësh. Ndonjëherë është madje e mundur të identifikohet trupi i caktuar përgjegjës për krijimin e rrjedhës së mbeturinave, nëse ekziston një kometë ose asteroid i njohur me një orbitë shumë të ngjashme.

Rrezatimi i shiut meteorësh Sextantid të Ditës është rreth ngjitjes së djathtë 10h00m, me deklinim 0°N, siç tregohet nga rrethi i gjelbër në planetarin sipër