Shi meteorësh:Lyrids dhe Eta…


Shiu vjetor i meteorëve Lyrid gjithmonë i jep fund thatësirës së meteorëve që ndodh çdo vit midis janarit dhe mesit të prillit. Shiu i meteorëve Eta Aquariid ndjek nga afër Lyrids, në fillim të majit.

Prill 2023 meteorët … Lyrids

Kur të shikoni në 2023: 21 prilli vonë në mbrëmje deri në agimin e 22 prillit dhe 22 prilli në mbrëmje vonë deri në agim të 23 prillit do të jenë më të mirat. Pika e parashikuar** është 1:06 UTC më 23 Prill. Pika e Liridëve është e ngushtë (pa shtrirje javë të tëra të vëzhgimit të meteorëve, si me disa shira). Në vitin 2023, hëna e re ra në orën 4:12 UTC më 20 prill. Po! Nuk ka hënë për shiun meteorësh Lyrid të vitit 2023.
Rrezatimi: Ngrihet para mesnatës, më i larti në qiell në agim.
Faza më e afërt e hënës: Hëna e re ra në orën 4:12 UTC më 20 prill. Nuk do të ketë hënë në qiell gjatë mëngjesit të pikut për shiun meteorësh Lyrid të vitit 2023.
Kohëzgjatja e shiut: 15 prill deri më 29 prill.
Meteorët e pritshëm në kulmin, në kushte ideale:Në një qiell të errët pa hënë, mund të shihni 10 deri në 15 Lyrid në orë. Lyrids janë të njohur për rritje të pazakonta që ndonjëherë mund të sjellin shpejtësi deri në 100 në orë! Lexoni më shumë rreth shpërthimeve të Lyrid më poshtë.
Shënim për Hemisferën Jugore : Pika rrezatuese e këtij dushi është shumë në veri në kupolën e qiellit. Pra, hemisfera jugore do të shohë më pak meteorë Lyrid. Megjithatë, ju mund të shihni disa!

Meteorët Lyrid rrezatojnë nga afër yllit të ndritshëm Vega në konstelacionin Lyra Harp. Ju nuk keni nevojë të identifikoni Vega ose Lyra për të parë shiun meteorësh Lyrid. Por ju duhet të dini kur rrezatuesi rritet, në këtë rast në verilindje para mesnatës. Kjo është arsyeja pse Lyrids janë zakonisht më të mirat midis mesnatës dhe agimit.

Meteorët e majit 2023 … Ujori Eta

Drita e hënës do të errësojë Aquariids Eta 2023.

Kur të shikoni: Hëna e plotë do të bjerë në kulmin e dushit të vitit 2023 Eta Aquariid. Nëse dëshironi të provoni të shikoni në dritën e hënës, provoni mëngjeset e 5, 6 dhe 7 majit 2023, në orët para agimit. Pse para agimit? Shihni “Radiant” më poshtë. Shoqëria Amerikane e Meteorëve po liston 15 UTC më 6 maj si kohën e pikut  të shiut . Por kohët ndryshojnë midis ekspertëve të ndryshëm. Dhe kulmi i këtij dushi zgjat disa ditë. Kështu që ju mund të prisni një numër të lartë meteorësh disa ditë para dhe pas kohës së pikut … edhe pse në dritën e hënës.
Faza më e afërt e hënës: Hëna e plotë do të bjerë në orën 17:34 UTC më 5 maj. Drita e hënës do të errësojë Eta Aquariids 2023.
Rrezatimi:Do të ngrihet në orët e vona, duke u ngjitur drejt pikës më të lartë në agim. Kjo është arsyeja pse para agimit do të jetë koha më e mirë për të parë këtë dush.
Kohëzgjatja e shiut: 15 prill deri më 27 maj.
Meteorët e pritshëm në kulmin, në kushte ideale: Në gjysmën jugore të SHBA-së, mund të shihni 10 deri në 20 meteorë në orë nën një qiell të errët , pa hënë, kur rrezatuesi është i lartë. në qiell. Më në jug – në gjerësi gjeografike në hemisferën jugore – mund të shihni dy deri në trefishin e këtij numri.
Shënim: Rrezatimi i Aquariids Eta do të jetë në ekliptik, i cili do të ecë poshtë në qiell në mëngjeset e pranverës siç shihet nga hemisfera veriore. Kjo është arsyeja pse ky dush favorizon Hemisferën Jugore. Është shpesh shiu më i mirë meteorësh i asaj hemisfere të vitit … por jo në vitin 2023, kur drita e hënës do të mbyt shumicën e meteorëve.

Pika rrezatuese e shiut meteorik Eta Aquariid do të jetë pranë yllit Eta Aquarii në yjësinë Ujori Ujor Bartësi. Shkëlqimi do të rritet në orët e vona pas mesnatës dhe do të vazhdojë të ngjitet drejt pikës më të lartë në agim. Kjo pikë më e lartë do të jetë në jug siç shihet nga hemisfera veriore, më afër sipërme për Hemisferën Jugore. Kjo është arsyeja pse Hemisfera Jugore do të shohë më shumë meteorë (rrezatuesi do të jetë më lart), dhe kjo është arsyeja pse – për të gjithë ne në mbarë globin – orët para agimit do të jenë më të mirat për këtë shi.

Qershor 2023 shiu meteorësh gjatë ditës … Arietidët

Shumica e shirave të meteorëve janë të lehta për t’u vëzhguar. Thjesht gjeni një qiell të errët dhe shikoni lart! Por çfarë ndodh me shirat e meteorëve që ndodhin gjatë ditës, kur lind dielli? Nganjëherë thuhet se Arietids janë shiu më aktiv i meteorëve gjatë ditës. Në vitin 2023, kulmi i tyre i parashikuar** do të jetë mëngjesi i 7 qershorit. Ju mund të kapni disa Arietidë atë mëngjes në orë të errëta para agimit.

Kur të shikoni: Shikoni nga 29 maji deri më 17 qershor. Ka një kulm të parashikuar** më 7 qershor 2023. Shikoni për ta në drejtimin e lindjes së diellit në orën e errët para se të zbardhë agimi.
Faza më e afërt e hënës: Në vitin 2023, një hënë gibbous në rënie do të konkurrojë me një qiell të errët para agimit rreth majës së parashikuar më 7 qershor.
Rrezatimi: Pika rrezatuese e shiut – pika në qiell nga e cila duket se rrezatojnë meteorët – është në konstelacioni Dashi . Ju do ta gjeni këtë plejadë në lindje para lindjes së diellit.
Kohëzgjatja e shiut: 29 maj deri më 17 qershor.
Meteorët e pritshëm në kulmin:Kjo është e ndërlikuar për shirat e meteorëve gjatë ditës, sepse sapo të lind dielli, nuk do të jeni në gjendje t’i shihni ato. Por Arietidët kanë një normë të fortë zenitale për orë (ZHR)! Numërimi i meteorëve me jehonë të radarit dhe radios ka treguar një shpejtësi prej 60 meteorësh në orë, dhe ndoshta deri në 200 meteorë në orë.
Shënim: Arietidët nganjëherë thuhet se janë shiu më aktiv i meteorëve gjatë ditës.

Arietidët janë një dush aktiv, por ato janë të dukshme kryesisht gjatë ditës. Shikoni për ta në drejtimin e lindjes së diellit në orën e errët para agimit nga 29 maji deri më 17 qershor. Do të kërkoni meteorë që dalin nga horizonti. Rrezatimi është nën yjësinë e Dashit . Tabela nga John Jardine Goss.

Nga fundi i korrikut deri në mes të gushtit 2023 meteorët … Ujori Delta

Kulmi i parashikuar: parashikohet për 30 korrik 2023, në orën 18 UTC . Por ky dush nuk ka një kulm të dukshëm. Ajo përshkon vazhdimisht nga fundi i korrikut deri në fillim të gushtit, duke bashkuar forcat me Perseidët e gushtit.
Kur të shikoni: Shikoni nga fundi i korrikut deri në fillim të gushtit, nga mesi i mbrëmjes deri në agim.
Kohëzgjatja e dushit: 18 korrik deri më 21 gusht.
Rrezatimi: Ngrihet në mes të mbrëmjes, më i larti rreth orës 02:00 sipas kohës tuaj lokale dhe i ulët në qiell deri në agim. Shih grafikun më poshtë.
Faza më e afërt e hënës: Në vitin 2023, hëna e plotë bie në orën 18:32 UTC më 1 gusht. Përfitoni nga mëngjeset pa hënë në fund të korrikut për të parë Delta Aquariids (dhe Perseidët e hershëm).
Meteorët e pritshëm në kulmin, në kushte ideale: Norma maksimale për orë e Delta Aquariids mund të arrijë 15 deri në 20 meteorë në një qiell të errët pa hënë. Zakonisht do të shihni shumë Delta Aquariids të përziera me Perseidët, nëse jeni duke parë në fillim të gushtit.
Shënim: Ashtu si Eta Aquariids e majit, Delta Aquariids e korrikut favorizon Hemisferën Jugore. Skywatchers në gjerësi të larta veriore kanë tendencë ta zbritin atë. Por dushi mund të jetë i shkëlqyeshëm nga gjerësitë gjeografike si ato në jug të SHBA-së, meteorët Ujori Delta kanë tendencë të jenë më të zbehtë se meteorët Perseid. Pra, një qiell i errët pa hënë është thelbësor. Rreth 5% deri në 10% e meteorëve të Delta Aquariid largohen nga trenat e vazhdueshëm, shtigje gazi jonizues të ndezur që zgjasin një ose dy sekondë pasi të ketë kaluar meteori.

Meteorët Delta Aquariid rrezatojnë nga afër yllit Skat, i njohur ndryshe si Delta Aquarii , në yjësinë Ujori, Bartësi i ujit . Ky yll është afër Fomalhaut i ndritshëm . Në fund të korrikut deri në fillim të gushtit, Fomalhaut është më i lartë rreth orës 2 të mëngjesit (në orën tuaj, pavarësisht se ku jeni). Është në jug nga hemisfera veriore, më afër sipërme nga hemisfera jugore. Fomalhaut duket i ndritshëm dhe i vetmuar në qiell. Për ta gjetur atë, vizatoni një vijë afërsisht drejt jugut përmes yjeve në anën perëndimore të Sheshit të Madh të Pegasusit .

Nga fillimi deri në mes të gushtit 2023 meteorët … Perseidët

Kulmi i parashikuar: parashikohet ** për 13 gusht 2023, në orën 7:58 UTC .
Kur të shikoni: Hëna do të jetë një gjysmëhëne në rënie dhe 10% e ndriçuar gjatë pikut të shiut meteorësh Perseid të vitit 2023 . Ky dush rritet në kulmin gradualisht, pastaj bie me shpejtësi. Dhe meteorët Perseid priren të rriten në numër ndërsa nata e vonë thellohet në orët e vona. Dushi është shpesh më i mirë para agimit. Në vitin 2023, hëna do të jetë në qiellin e mëngjesit nga fillimi deri në mes të gushtit, por do të zbehet çdo ditë përpara kulmit.
Kohëzgjatja e dushit: 14 korrik deri më 1 shtator.
Rrezatimi: Shkëlqimi ngrihet në mes të natës dhe është më i lartë në agim. Shih grafikun më poshtë.
Faza më e afërt e Hënës: Hëna e re bie në orën 9:38 UTC më 16 gusht. Do të ketë një gjysmëhënë në rënie gjatë kulmit të Perseidit në 2023. Do të jetë atje lart, por jo shumë e ndritshme. Ju madje mund të shijoni gjysmëhënën në rënie ndërsa shikoni për Perseidët në 2023. (dhe Delta Aquariids ).
Meteorët e pritshëm në kulmin, në kushte ideale: Nën një qiell të errët pa hënë, vëzhguesit e qiellit shpesh raportojnë 90 meteorë në orë ose më shumë. Në vitin 2023, hëna në rënie nuk do të ndërhyjë në shiun e meteorëve.
Shënim:Shiu i meteorëve Perseid i gushtit është i pasur dhe i qëndrueshëm, nga fillimi i gushtit deri në kulmin. Meteorët janë shumëngjyrësh. Dhe ata shpesh largohen nga trenat e vazhdueshëm. Të gjithë këta faktorë e bëjnë shiun Perseid ndoshta shiun meteorësh më të dashur për hemisferën veriore.

Meteorët Perseid rrezatojnë nga një pikë në yjësinë Perseus Hero . Rrezatimi ngrihet në mbrëmje vonë dhe është më i lartë në agim. Mbani mend … nuk keni nevojë të gjeni pikën rrezatuese të një dushi për të parë meteorët. Meteorët do të fluturojnë në të gjitha pjesët e qiellit.

Meteorët e fillimit të tetorit … Drakonidët

Kulmi i parashikuar: parashikohet për 9 tetor 2023, në orën 7 UTC .
Kur të shikoni: Koha më e mirë për të parë Drakonidët në vitin 2023 është mbrëmja e 8 tetorit deri në orët e para të mëngjesit të 9 tetorit. Gjysmëhëna në rënie (22% e ndriçuar) nuk do të ndërhyjë me shumicën e meteorëve drakonidë.
Kohëzgjatja e përgjithshme e dushit: 8 deri më 9 tetor.
Rrezatimi: Më i larti në qiell në orët e mbrëmjes. Shih grafikun më poshtë.
Faza më e afërt e hënës: Tremujori i fundit i hënës është 13:48 UTC më 6 tetor. Në vitin 2023, një gjysmëhënë në rënie do të dalë në mëngjeset e 8 dhe 9 tetorit.
Meteorët e pritur në kulmin, në kushte ideale :qielli i errët pa hënë, mund të kapni 10 meteorë drakonidë në orë.
Shënim: Dushi Draconid është një çudi e vërtetë, pasi pika rrezatuese qëndron më e larta në qiell ndërsa bie errësira. Kjo do të thotë se, ndryshe nga shumë shira meteorësh, më shumë Drakonide ka të ngjarë të fluturojnë në orët e mbrëmjes sesa në orët e mëngjesit pas mesnate. Ky dush është zakonisht një gjumë, duke prodhuar vetëm një pjesë të vogël të meteorëve të dobët në orë në shumicën e viteve. Por kini kujdes nëse Dragoi zgjohet! Në raste të rralla, Drako i zjarrtë ka qenë i njohur për të nxjerrë qindra meteorë në një orë të vetme. Kjo mundësi mban shumë vëzhgues të qiellit jashtë – edhe në dritën e hënës – gjatë këtij dushi.

Pika rrezatuese për shiun e meteorëve Draconid pothuajse përkon me kokën e yjësisë Draco Dragon në qiellin verior. Kjo është arsyeja pse ju mund t’i shikoni Drakonidët më së miri nga hemisfera veriore. Kjo tabelë është e kthyer në drejtim të veriut në mbrëmjen e tetorit. Big Dipper ulet poshtë në veriperëndim. Nga SHBA-ja jugore dhe gjerësi të krahasueshme, në tetor, pengesat në horizontin tuaj verior mund të fshehin Arushën e Madhe nga pamja. Nga më larg jugu – le të themi, hemisfera jugore – nuk do ta shihni fare Arushën në mbrëmje në këtë kohë të vitit. Por, nëse mund ta dalloni poshtë në qiell, përdorni Big Dipper për t’u ngjitur në yllin Polaris . Polaris shënon yllin fundor në dorezën e Arushës së Vogël. I keni të gjithë këta yje? Atëherë duhet të jeni gjithashtu në gjendje të dalloniEltanin dhe Rastaban , pika rrezatuese e Drakonidëve, lart në qiellin veriperëndimor në mbrëmjen e fillimit të tetorit. Meteorët drakonidë rrezatojnë nga afër këtyre yjeve, të cilët njihen si Sytë e Dragoit.

Meteorët e fundit të tetorit … Orionidët

Piku i parashikuar: parashikohet  për 22 tetor 2023, në orën 00:05 UTC .
Kur të shikoni: Shikoni për meteorët Orionid në 21 dhe 22 tetor, në orët e vona pas mesnatës dhe para agimit.
Kohëzgjatja e përgjithshme e dushit: 26 shtator deri më 22 nëntor.
Rrezatimi: Rrezatimi ngrihet para mesnatës dhe është më i larti në qiell rreth orës 2 të mëngjesit Shih grafikun më poshtë.
Faza më e afërt e hënës: Çereku i parë i Hënës bie në orën 3:29 UTC më 22 tetor. Pra, në kulmin e Orionidëve, hëna do të perëndojë rreth mesnatës dhe nuk do të ndërhyjë me shiun e meteorëve.
Meteorët e pritur në kulmin, në kushte ideale: Nën një qiell të errëtpa hënë, Orionidët shfaqin një maksimum prej rreth 10 deri në 20 meteorë në orë.
Shënim: Këta meteorë që lëvizin shpejt largohen herë pas here nga trenat e vazhdueshëm. Orionidët ndonjëherë prodhojnë topa zjarri të shndritshëm.

Tetor deri në fillim të Nëntorit … Tauridët e Jugut dhe të Veriut

Maja e parashikuar: Maja e parashikuar** e Tauridëve të Jugut është 6 nëntor 2023, në orën 0:47 UTC .  Kulmi i Tauridëve të Veriut është 13 nëntor 2023, në orën 0:21 UTC. Të dy Tauridët e Jugut dhe të Veriut nuk kanë maja shumë të përcaktuara. Ata vërshojnë në tetor dhe nëntor dhe janë veçanërisht të dukshme nga fundi i tetorit në fillim të nëntorit, kur mbivendosen.
Kur të shikoni: Më e mira rreth mesnatës, dhe ndoshta më e mira nga fundi i tetorit deri në fillim të nëntorit.
Kohëzgjatja e përgjithshme e dushit: Tauridët e Jugut zgjasin nga 23 shtatori deri më 12 nëntor. Tauridët e veriut janë aktivë nga rreth 13 tetor deri më 2 dhjetor.
Rrezatimi:Ngrihet herët në mbrëmje, më e larta në qiell rreth mesnatës. Shih grafikun më poshtë.
Faza më e afërt e hënës: Në vitin 2023, çereku i fundit i hënës bie më 5 nëntor. Hëna e re është 13 nëntori. Pra, fundi i tetorit – kur dy shirat mbivendosen – do të konkurrojë me dritën e hënës për Tauridët në vitin 2023. Megjithatë, pranë kulmit të parë të parashikuar, hëna gibbous në rënie do të jetë më pak e ndritshme çdo natë dhe nuk duhet të ndërhyjë shumë me meteorët pas mesnate dhe para agimit. Dhe kulmi i dytë i parashikuar është rreth hënës së re. Do të kapni meteorë Tauridë gjatë tetorit dhe nëntorit. Ky kalendar i personalizuar me perëndim të lindjes së diellit mund t’ju tregojë kohët e lindjes së hënës për vendndodhjen tuaj. Sigurohuni që të kontrolloni kutinë e kohës së rritjes së hënës.
Meteorët e pritur në kulmin, në kushte ideale: Nën qiej të errëtpa hënë, si shiu i meteorëve të Tauridit të Jugut ashtu edhe në atë të Veriut prodhojnë rreth 5 meteorë në orë (10 gjithsej kur mbivendosen). Gjithashtu, shikoni për topat e zjarrit .
Shënim: Meteorët Tauridë priren të jenë të ngadalshëm, por ndonjëherë shumë të shndritshëm. Dushet ndonjëherë prodhojnë topa zjarri, të cilët bënë rishfaqjen e tyre ciklike në vitin 2022. Shoqëria Amerikane e Meteorëve tregoi për “një periodicitet shtatëvjeçar ” me topa zjarri Taurid. 2008 dhe 2015 të dyja i prodhuan ato. 2022 po ashtu. Shfaqja e topave të zjarrit Taurid, në 2015, ishte vërtet argëtuese! 

Meteorët Tauridë përbëhen nga 2 rryma, meteorët e Tauridëve të Jugut dhe meteorët e Tauridëve të Veriut. Të dy rrjedhat duket se e kanë origjinën nga konstelacioni Demi Demi . Në mënyrë tipike, ju shihni numrat maksimalë në ose rreth mesnatës, kur Demi është më i larti në qiell.

Meteorët e mesit të nëntorit … Leonidët

Kulmi i parashikuar: parashikohet ** për 18 nëntor 2023, në orën 5:33 UTC .
Kur të shikoni: Shikoni vonë natën e 17 nëntorit deri në agimin e 18 nëntorit. Mëngjesi i 17 nëntorit gjithashtu mund të jetë i vlefshëm.
Kohëzgjatja e dushit: 3 nëntor deri më 2 dhjetor.
Rrezatimi: Ngrihet rreth mesnatës, më i larti në qiell në agim.
Faza më e afërt e hënës: Në vitin 2023, çereku i parë i hënës bie më 20 nëntor. Pra, do të ketë shumë pak ndërhyrje nga drita e hënës në vitin 2023.
Meteorët e pritshëm në kulmin, në kushte ideale: Nën një qiell të errët pa hënë, mund të shihni 10 deri në 15 Leonid meteorë në orë.
Shënim:Shiu i famshëm i meteorëve Leonid prodhoi një nga stuhitë më të mëdha meteorësh në kujtesën e gjallë. Normat ishin aq të larta sa mijëra meteorë në minutë gjatë një harku 15-minutësh në mëngjesin e 17 nëntorit 1966. Atë natë, meteorët e Leonidit ranë, shkurtimisht, si shi. Disa që e panë atë patën një përshtypje të fortë të Tokës duke lëvizur nëpër hapësirë, duke përshkuar rrjedhën e meteorit . Stuhitë meteorike Leonid ndonjëherë përsëriten në cikle nga 33 deri në 34 vjet. Por Leonidët rreth fundit të shekullit – edhe pse të mrekullueshëm për shumë vëzhgues – nuk përputheshin me dushin e vitit 1966. Dhe, në shumicën e viteve, Luani rënkon më tepër se ulërima.

Meteorët e hershëm deri në mes të dhjetorit … Geminidët

Piku i parashikuar: parashikohet  për 14 dhjetor 2023, në orën 19:27 UTC .
Kur të shikoni: Meqenëse rrezatuesi ngrihet në mes të mbrëmjes, ju mund të shikoni për Geminidët gjatë gjithë natës rreth datave të pikut të 13 dhe 14 dhjetorit. Plus, një gjysmëhënë e re në rritje nuk do të ndërhyjë me Geminidët në 2023.
Kohëzgjatja e përgjithshme e dushit : 19 nëntor deri më 24 dhjetor.
Rrezatimi: Ngrihet në mes të mbrëmjes, më i larti rreth orës 2 të mëngjesit . Faza më e afërt e hënës: Në vitin 2023, hëna e re bie më 12 dhjetor. Pra, do të ketë një qiell të errët gjatë pikut të shiut meteorësh Geminid të vitit 2023.
Meteorët e pritur në kulmin, në kushte ideale: Nën një qiell të errët pa hënë, mund të kapni 120 meteorë Geminid në orë.
Shënim: Binjakët e guximshëm, të bardhë dhe të shndritshëm na japin një nga reshjet më të mira të Hemisferës Veriore, veçanërisht në vitet kur nuk ka hënë. Ato janë gjithashtu të dukshme, me ritme më të ulëta, nga hemisfera jugore. Meteorët janë të shumtë, duke rivalizuar Perseidët e gushtit.

Shi meteorësh rreth solsticit të dhjetorit … Ursidët

Kulmi i parashikuar: parashikohet për 23 dhjetor 2023, në orën 4 UTC .
Kur të shikoni: Shikoni për meteorët Ursid në orët e hershme të mëngjesit të 22 dhe 23 dhjetorit.
Kohëzgjatja e shiut: Ursidët variojnë nga 13 deri në 24 dhjetor, kështu që mund të shihni disa ndërthurje me kulmin e Geminidëve.
Rrezatimi: Rreth polare në gjerësi gjeografike veriore.
Faza më e afërt e hënës: Një çereku i parë i hënës ndodh në orën 18:39 UTC më 19 dhjetor. Kështu që hëna gjigande në rritje – me 86% ndriçim – mund të ndërhyjë me Ursidet në 2023 derisa hëna të perëndojë rreth tre orë para lindjes së diellit.
Meteorët e pritur në kulmin, në kushte ideale: Nën një qiell të errët pa hënë, Ursidët ofrojnë ndoshta pesë deri në 10 meteorë në orë.
Shënim: Ky shi meteorësh i ulët – i cili gjithmonë arrin kulmin rreth solsticit – është disi i anashkaluar për shkak të sezonit të festave. Norma e tij për orë është më e ulët se ajo e dushit popullor Geminid, e cila arrin kulmin vetëm një javë më parë.

Në fillim të janarit 2024 meteorët … kuadrantidët

Kur të shikoni: Nata më e mirë për kuadrantët 2024 është 3-4 janar ( Kulmi i parashikuar** është 9 UTC më 4 janar). Një hënë e ndritur e çerekut të fundit do të lindë rreth mesnatës dhe do të shkëlqejë pjesën tjetër të natës. Provoni natën vonë nga 3 janari deri në agimin e 4 janarit, në dritën e hënës.
Faza më e afërt e hënës: Hëna e tremujorit të fundit do të vijë vonë më 3 janar 2024 (CST).
Rrezatimi: Ngrihet në veri-verilindje pas mesnate dhe është më i lartë deri para agimit. Pika rrezatuese për kuadrantët është në një plejadë tashmë të vjetëruar, Quadrans Muralis the Mural Quadrant . Në ditët e sotme, ne shohim rrezatues pranë asterizmit të famshëm Big Dipper. Për shkak se rrezatuesi kuadrantid është shumë në veri në kupolën e qiellit, ky është kryesisht një shi në veri të largët, jo aq i mirë për Hemisferën Jugore.
Meteorët e pritur në kulmin, në kushte ideale: Nën një qiell të errët pa hënë, kur rrezatuesi është i lartë në qiell, Quadrantids mund të prodhojnë (shkurtimisht) mbi 100 meteorë në orë.
Kohëzgjatja e dushit: Shiu i meteorëve Quadrantid zgjat nga mesi i nëntorit deri në mes të janarit çdo vit.

Pika rrezatuese për shiun meteorësh Quadrantid është larg në veri në qiell dhe kështu shihet më së miri nga hemisfera veriore e Tokës. Nga mesi i gjerësive veriore, pika rrezatuese për shiun meteorësh Quadrantid ngjitet mbi horizont pas mesnate dhe është më e larta përpara agimit.