Shikimi në distancë, nga besimet e lashta, shkencëtarët arrijnë ta provojnëTani për tani, një psikikë e padukshme kilometra larg mund të përdorë shikimin në distancë për t’ju vëzhguar duke e lexuar këtë tani. Me fat, një lexues i mendjes mund të përcaktojë se çfarë ngjyre është këmisha juaj ose disa detaje të tjera rreth jush. Por, a është vërtet e mundur kjo?

Shikimi në distancë i referohet praktikës së përdorimit të perceptimit ekstensensor (ESP) për të parë me mendje. Praktika është treguar se funksionon në atë masë sa Ushtria e Shteteve të Bashkuara e zhvilloi praktiten     gjatë luftës së ftohtë me Bashkimin Sovjetik. Gjatë dekadave, Kongresi miratoi fonde për të vazhduar programet e shikimit në distancë.  

A do të financojë qeveria hulumtimet e vazhdueshme të ESP për dekada pa arsye? Sado që të jenë të kota shpenzimet e qeverisë, nuk ka të ngjarë. 

Besimet e lashta në shikimin në distancë

Sigurisht, konceptet e shikimit në distancë dhe projeksionit të ngjashëm astral janë të lashta. Për mijëra vjet, njerëzit kanë besuar  ne aftesi te ngjashme   Sidoqoftë, ata besuan se aftësi të tilla nuk ishin ekskluzive për psikikë të talentuar, por për të gjithë në botë. Edhe objektet e pajetë bartnin një  forme te ndergjegjes   që njerëzit mund ta ndjenin.

Këtu janë disa shembuj të tjerë përmes Vice:

“Amerikanët vendas të Veriperëndimit të Paqësorit, për shembull, besonin se profetët e tyre mund te udhetonin ne boten shpirterore     dhe mbrapa, ndërsa njerëzit autoktonë Wai-wai të Amazonës parashtrojnë ekzistencën efluturimeve te shpirtit qe cojne shamanet    në trupat e largët qiellorë. Në legjendën japoneze, të kesh një mëri shumë të fortë kundër një personi mund të rezultojë në periudha të shkurtra të projeksionit astral. Këto shfaqje të zemëruara quhen Ikiryō dhe ato dallohen fort nga shpirtrat e njerëzve të vdekur, të cilët quhen Shiryō, ”shkroi Becky Ferreira per Vice  

Veçanërisht, në shumë kultura të lashta, njerëzit nuk jane te ndare ,  por të lidhur me format e tjera të jetës. Po aq reale sa bota fizike, një lidhje shpirtërore bashkon gjithçka. Në të vërtetë, edhe pemët mund të flasin me njëra -tjetrën. Ose, një njeri mund të udhëtojë në mendjen e tij për të folur me një balenë.

Herë pas here, shkenca konfirmon besimet e lashta si këto.

Për shembull, hulumtimet kanë vërtetuar se pemet komunikojne   me specie të tjera. Duke kuptuar mënyrën se si pyjet komunikojnë, ne mund të mësojmë të korrim pemë në mënyrë të qëndrueshme. Sidoqoftë, duke hedhur poshtë besimet autoktone, ne kemi vonuar një kuptim më të thellë.

Siç thotë shkrimtari në  “Njerëzit e Arktikut kanë komunikuar me cetaceans për shekuj me radhë – dhe shkencëtarët më në fund po marrin parasysh.”

Edhe pse shkencëtarët përgjithësisht hedhin poshtë histori të tilla si antropomorfizëm, besimet tani po fitojnë njohje më të gjerë. 

“Jo shumë kohë më parë, shkencëtarët jo-indigjenë mund të kenë hedhur poshtë përvojën e Brower si një ëndërr ose rrëmujë të çmendur të një njeriu të sëmurë. Por ai dhe Iupiatët e tjerë janë pjesë e një historie të thellë të popujve të Arktikut dhe nënarktikut që besojnë se njerëzit dhe balenat mund të flasin dhe të ndajnë një marrëdhënie reciproke që shkon përtej asaj të grabitqarit dhe gjahut, “thotë Langlois. 

Tani shkenca perëndimore ka filluar t’i rishqyrtojë këto histori me sy të freskët dhe një perspektivë më pak të kufizuar.

Dokumentimi i shqisave jashtë trupit

Në dokumentarin e vlerësuar me çmime,  , mësojmë për përvojat jashtëtensoriale të njerëzve të zakonshëm. Për shembull, fëmijët mund të lexojnë një libër fjalë për fjalë me sy të lidhur, duke iu kundërvënë ligjeve të fizikës. 

Si eshte e mundur? Sigurisht, shkenca konvencionale nuk mund të fillojë të shpjegojë. Por përsëri, shkencëtarët nuk e dinë se si kafshët si një  oktapod mund te ndjeje driten   me krahët e tyre. Shumë në botën fizike mbetet një mister total.

Prodhuesi dhe nikoqirja Caroline Cory, të cilën mund ta njihni nga seria e Alienëve të Lashtë, na udhëheq në një demonstrim të shikimit në distancë dhe “eksperimenteve shkencore novatore”. Në një rast, Cory mund të ndryshojë pH e ujit duke përdorur fuqinë e sugjerimit vetëm nga mendimet e saj. Nëse mund ta bëjmë këtë, a mund ta ndryshojmë trupin? Në një shkallë më të madhe, a mund ta ndryshojmë botën përreth nesh?

“Filmi përfundimisht tregon se sapo botët e padukshme të bëhen të dukshme, kjo ndërgjegjësim më i lartë do t’i transformojë njerëzit në mbinjerëzorë,” pohon faqja e internetit.

Në eksperimentet e shikimit në distancë, Cory bashkohet me të famshmit për të treguar se si njerëzit e zakonshëm mund t’i shohin gjërat nga distanca. Nëse njerëzit mund të shohin një vend tjetër në të gjithë botën, a po ndodh udhëtimi i menjëhershëm? Apo jemi të aftë të përdorim diçka si Syri i Tretë, siç besonin Egjiptianët që mund të futnin në një lloj ndërgjegjeje?

Në aspektin shkencor, koncepti i ngatërrimit hyn në lojë.

“Shkencërisht, kjo është ajo që ne e quajmë ngatërrim, që do të thotë se mendjet tona janë të lidhura përmes kësaj fushe të madhe të unifikuar,” thotë Cory. “Dhe kjo është mënyra se si ne marrim informacion në distancë.”

Pas mijëra vjetësh, shkenca sapo ka filluar të prekë këto potenciale të jashtëzakonshme. Një ditë, ne mund të mësojmë (ose kujtojmë) se si njerëzit mund të lënë trupin e tyre dhe të shohin pa sy.

Siç sugjeron dokumentari, të gjithë kanë një  portal nderdimesional   ose yll në sytë e tyre. A është gjëndra pineale në formë konike e  ndjeshme ndaj drites për atë arsye? Pasi të mësojmë se si të shohim, a do të bëhemi mbinjerëzor, ose më shumë si paraardhësit tanë të lashtë?

About Post Author