Shiu i meteorëve Leonid arrin kulmin në mëngjesin e 17 nëntorit, në dritën e hënës


Regulus, ylli më i ndritshëm në yjësinë e Luanit, Luanit, vendos një pikëpyetje mbrapsht të yjeve të njohur si Drapani. Nëse gjurmoni të gjithë “yjet që gjuanin” nga shiu i meteorëve Leonid prapa, ata duket se rrezatojnë nga kjo zonë e qiellit.

Shiu i meteorëve Leonid i vitit 2021

Shiu i meteorëve Leonid i nëntorit është i njohur për stuhitë periodike me përmasa historike, kur yjet që bien si shi. Në vitin 2021, ky shi meteorësh do të arrijë kulmin e mëngjesit të së mërkurës, më 17 nëntor. Por hëna është në një fazë gjigande në rritje . Ai do të rrijë më shumë gjatë natës, duke ndriçuar qiellin dhe duke larë shumicën e meteorëve. Do të ketë vetëm intervalet më të shkurtra midis perëndimit të hënës dhe fillimit të agimit të mëngjesit në mëngjesin e së mërkurës. Çfarë duhet bërë?

Mund të provoni të shikoni për meteorët në dritën e hënës. Ju nuk do të shihni aq shumë sa do të shihni në një vit pa hënë. Por ju mund të shihni një ose dy Leonid veçanërisht të ndritshëm që rrinë nëpër qiell.

Ose provoni atë interval të shkurtër midis perëndimit të hënës dhe agimit. Mos harroni, kur hëna është e ulët në qiell – le të themi, për gjysmë ore deri në një orë para se të perëndojë – shkëlqimi i saj do të reduktohet. Nëse jeni duke shkuar në këtë rrugë, duke parë pak para agimit të së mërkurës, mos kini frikë të filloni të shikoni kur hëna që perëndon është ende në qiell.

Çfarëdo që të bëni – si gjithmonë, për të rritur shanset tuaja – sigurohuni që të shikoni nga një vend rural dhe qiell i errët .

Sa meteorë Leonid do të shihni në 2021?

Përgjigja varet gjithmonë nga koha kur shikoni, ku shikoni dhe nga qartësia dhe errësira e qiellit tuaj të natës.

Në kushte ideale (një vend rural dhe një hënë që mungon në qiell) mund të shihni nga 10 deri në 15 meteorë në orë në kulmin e dushit. Në vitin 2021, duhet të përballemi me një hënë gjigande në rritje, e cila do ta bëjë të vështirë shikimin e meteorëve më të zbehtë. Koha më e mirë për të parë është pak para agimit pasi hëna të ketë perënduar, por ky interval do të jetë i shkurtër.

Meqë ra fjala, ndërsa nuk parashikohet asnjë stuhi Leonid për vitin 2021 – dhe ndërsa drita e hënës do të lajë shumicën e meteorëve që do të kishit parë në të kundërt – ju mund të kapni ende shumë meteorë Leonid nga 6 deri më 30 nëntor. Kjo është kur Toka po lëron. rruga orbitale e kometës 55P/Tempel-Tuttle . Vetë kometa është shumë larg. Por kometat mbushin orbitat e tyre me copa mbeturinash. Këto copa pluhuri bien në atmosferën e Tokës çdo vit në këtë kohë. Ato avullohen, duke krijuar vija drite në një qiell të errët nate që ne i njohim si meteorë.

Meteorët Leonid, të parë nga hapësira në 1997. Imazhi nga NASA .

Ku duhet të shkoj për të parë?

Ne dëgjojmë shumë raporte nga njerëz që shohin meteorë nga oborret, kuvertat, rrugët dhe veçanërisht autostradat brenda dhe përreth qyteteve. Por vendi më i mirë për të parë një shi meteorësh është gjithmonë në vend. Thjesht shkoni mjaft larg nga qyteti që yjet vezullues, të njëjtët yje të mbytur nga dritat e qytetit, të fillojnë të shfaqen.

Parqet e qytetit, shtetëror dhe kombëtar janë shpesh vende të shkëlqyera për të parë shirat e meteorëve. Kërkoni në internet emrin e shtetit ose qytetit tuaj me fjalët park i qytetit , park shtetëror ose park kombëtar . Pastaj, sigurohuni që të shkoni në park herët gjatë ditës dhe të gjeni një zonë të gjerë të hapur me një pamje të mirë të qiellit në të gjitha drejtimet. Gjithashtu, sigurohuni që parku të jetë i hapur pas errësirës!

Ashtu si shumica (por jo të gjithë) shirat e meteorëve, Leonidët janë zakonisht më të mirët pas mesnatës. Kur të bjerë nata, ndoshta do të jeni të padurueshëm për të parë meteorët. Por ju do ta shihni atë hënë të ndritshme në qiell. Dhe mbrëmja nuk është koha më e mirë për të kapur Leonids. Nëse planifikoni të shikoni në dritën e hënës në vitin 2021, të paktën prisni deri pas mesnate. Bëj një sy gjumë herët në mbrëmje nëse mundesh. Pas mesnate, shtrihuni rehat dhe lëreni shikimin tuaj të endet nëpër të gjitha pjesët e qiellit. Deri pak para agimit, hëna do të flakërojë! Mund të ndiheni sikur po laheni në dritën e hënës. Kjo përvojë, në vetvete, mund të jetë transformuese… edhe nëse nuk shihni asnjë meteor!

Ndonjëherë miqtë pëlqejnë të shikojnë së bashku, përballë drejtimeve të ndryshme. Kur dikush e sheh një, ata mund të thërrasin meteor! Atëherë të gjithë mund të kthehen shpejt për të marrë një paraqitje të shkurtër.

Në cilin drejtim duhet të shikoj për të parë Leonidët?

Meteorët në shirat vjetorë i marrin emrat e tyre nga pika në qiellin me yje nga e cila duket se rrezatojnë. Emri i këtij dushi vjen nga yjësia e Luanit , sepse këta meteorë rrezatojnë nga jashtë nga afërsia e yjeve që përfaqësojnë Mane e Luanit.

Nëse gjurmoni shtigjet e meteorëve Leonid prapa në kupolën e qiellit, ata duket se rrjedhin nga afër yllit Algieba në yjësinë e Luanit. Pika në qiell nga e cila duket se rrezatojnë është pika rrezatuese . Kjo pikë rrezatuese është një iluzion optik. Është si të qëndrosh në shina hekurudhore dhe të shikosh në distancë për të parë shinat të bashkohen. Iluzioni i pikës rrezatuese vjen nga fakti se meteorët – njësoj si shinat hekurudhore – po lëvizin në shtigje paralele.

Vitet e fundit, njerëzit kanë marrë idenë e gabuar se duhet të dini vendndodhjen e pikës rrezatuese të një shiu meteorësh për të parë shiun e meteorëve. Nuk keni nevojë. Meteorët shpesh nuk bëhen të dukshëm derisa të jenë 30 gradë ose më shumë nga pika e tyre rrezatuese. Ata po dalin nga rrezatuesi në të gjitha drejtimet.

Kështu, meteorët Leonid – si meteorët në të gjitha reshjet vjetore – do të shfaqen në të gjitha pjesët e qiellit.

Një histori e stuhive meteorike

Shkencëtarët nuk presin një stuhi meteorësh Leonid në vitin 2021. Shumica e astronomëve thonë se ju nevojiten më shumë se 1000 meteorë në orë për ta konsideruar një shi stuhi. Kjo është larg nga 10 deri në 15 meteorë në orë që Leonidët japin në vite mesatare.

Megjithatë, dushi Leonid është i famshëm për prodhimin e stuhive meteorike. Kometa mëmë, Tempel-Tuttle, kryen një orbitë të vetme rreth diellit rreth një herë në 33 vjet. Lëshon materiale të freskëta sa herë i afrohet diellit. Që nga shekulli i 19-të, vëzhguesit e qiellit kanë kërkuar stuhi meteorësh Leonid rreth çdo 33 vjet, duke filluar me stuhinë meteorike të vitit 1833, për të cilën dëshmitarët thanë se prodhoi më shumë se 100,000 meteorë në orë.

Stuhitë e ardhshme të mëdha Leonid ishin rreth 33 vjet më vonë, në 1866 dhe 1867. Në 1899, një stuhi meteorësh nuk u materializua. Vetëm në vitin 1966 ndodhi stuhia tjetër spektakolare e Leonidit, këtë herë mbi Amerikën. Në vitin 1966, vëzhguesit në jugperëndim të Shteteve të Bashkuara raportuan se kishin parë 40 deri në 50 meteorë në sekondë (që është 2,400 deri në 3,000 meteorë në minutë ) gjatë një periudhe prej 15 minutash në mëngjesin e 17 nëntorit 1966.

Në vitin 2001, një tjetër stuhi e madhe meteorësh Leonid ndodhi. Spaceweather.com raportoi :

Shfaqja filloi të dielën në mëngjes, më 18 nëntor, kur Toka rrëshqiti në një re pluhuri të derdhur nga kometa Tempel-Tuttle në 1766. Mijëra meteorë në orë ranë mbi Amerikën e Veriut dhe Hawaii. Më pas, të hënën në mëngjes më 19 nëntor (koha lokale në Azi), ndodhi përsëri: Toka hyri në një re të dytë të mbeturinave kometare nga Tempel-Tuttle. Më pas, mijëra Leonidë të tjerë ranë mbi vendet e Azisë Lindore dhe Australinë.

Shiu i meteorëve Leonid i vitit 1833

Adolf Vollmy prodhoi këtë gdhendje të famshme të shiut meteorësh Leonid të vitit 1833 për librin adventist “Leximet e Biblës për rrethin e shtëpisë”. Ai bazohet në një pikturë të artistit zviceran Karl Jauslin, e cila, nga ana tjetër, u bazua në një rrëfim në vetën e parë të stuhisë së vitit 1833 nga një ministër, Joseph Harvey Waggoner, i cili pa dushin e vitit 1833 në rrugën e tij nga Florida në New Orleans.

Në atë shi të famshëm, ranë qindra mijëra meteorë në orë. Ishte stuhia e parë meteorike e regjistruar e kohëve moderne.

Përfundimi: Kulmi i shiut të meteorëve Leonid i vitit 2021 ndodh midis mbrëmjes së 16 nëntorit dhe agimit të 17 nëntorit. Hëna gjigande në rritje do të ndërhyjë, duke ndriçuar qiellin.

Deborah Byrd

About Post Author