Shiu i meteorëve :”Ursid “arrin kulmin në mëngjesin e 22 dhjetorit


Shiu i meteorëve Ursid rrezaton nga yjësia Arusha e Vogël, Ariu i Vogël.

Shikimi i shiut meteorësh Ursid në 2021

Shiu vjetor i meteorëve Ursid zgjat nga 17 deri më 26 dhjetor çdo vit. Ajo arrin kulmin gjithmonë rreth soicit të dhjetorit   , i cili, në vitin 2021, vjen më 21 dhjetor. Kulmi i Ursidëve është ndoshta mëngjesi i 22 dhjetorit. Por, në vitin 2021,  hëna e plotë vjen më 18-19 dhjetor. Pra, do të ketë një hënë të ndritshme në qiellin e mëngjesit gjatë pikut të Ursids 2021. Prapë se prapë, nëse përvoja e kaluar është ndonjë tregues, mund të shihni një ose dy meteorë Ursid duke u ngjitur në dritën e hënës. 

Në përgjithësi, Ursidët janë një çështje e ulët, duke ofruar ndoshta deri në pesë deri në 10 meteorë në orë në një  qiell të errtë pa hënë. Në raste të rralla, ndonjëherë janë vërejtur shpërthime prej 100 ose më shumë meteorësh në orë. Këto shpërthime Ursid i mbajnë vëzhguesit e meteorëve të Hemisferës Veriore të interesuar për këtë dush, pavarësisht kulmit të tyre në të ftohtët e dimrit.

Pika rrezatuese e shiut meteorik Ursid

Grafiku i mësipërm tregon  asterizmat e Arushës së Madhe dhe të Vogël – në yjësitë Arusha e Madhe dhe Arusha e Vogël – për të cilat është emëruar shiu i meteorëve Ursid.

Siç mund ta dini, të gjithë meteorët në shirat vjetorë kanë pika rrezatuese; dushet zakonisht marrin emrat e tyre nga yjësitë në të cilat shtrihen rrezatuesit e tyre. Nëse gjurmoni shtigjet e meteorëve Ursid që lëvizin ngadalë prapa, ata duket se vijnë nga pjesa e qiellit e shënuar nga ylli i Arushes se Vogel Kochab   .

Nëse shikoni nga një vendndodhje e hemisferës veriore rreth kohës së solsticit, do të gjeni Arushën e Madhe dhe yllin Kochab në veri-verilindje rreth orës 1 të mëngjesit me kohën tuaj lokale. Kjo është koha e natës kur do të dëshironi të filloni të shikoni këtë shi meteorësh.

Nga gjerësitë e largëta veriore (për shembull, në Kanada), Arusha e Vogël është  rrethore (jashtë gjithë natën). Nga atje, ju do të gjeni yllin Kochab poshtë Polaris, Ylli i Veriut, në perëndim të natës. Kochab (dhe të gjithë yjet e Arushës së Vogël) rrethojnë Polarisin në drejtim të kundërt të akrepave të orës gjatë gjithë natës, me këtë yll që arrin pikën e tij të lartë për natën në orët para agimit.

Këtu keni disa histori të shiut meteorësh Ursid

Nëse vendosni ta shikoni, mund të kënaqeni duke ditur se Ursidet janë një shi relativisht i ri meteorësh . Disa shira meteorësh, të tillë si Perseidët në gusht, janë parë çdo vit në të njëjtën kohë për shumë shekuj. Dushi Ursid u vëzhgua për herë të parë rreth fundit të shekullit të 20-të, kur një vëzhgues i qiellit vuri re se disa meteorë të parë në këtë periudhë të vitit nuk ishin të rastësishëm në drejtimin e tyre të lëvizjes përgjatë kupolës së qiellit tonë, Me kalimin e viteve të shekullit të 20-të, vëzhgues të kujdesshëm kërkuan dhe vëzhguan shpërthime të herëpashershme të Ursidëve.

Edhe pse shiu i meteorëve Ursid është vëzhguar për pak më shumë se një shekull – dhe megjithëse normat janë zakonisht rreth 5-10 meteorë në orë – Ursidët kanë fituar popullaritet vitet e fundit për shkak të këtyre shpërthimeve të mundshme.

Shpërthimet prej rreth 100 meteorësh në orë ndodhën në 1945 dhe 1986. Një rritje e papritur prej 30 në orë erdhi në 1973.

Jo i shkëlqyeshëm për hemisferën jugore

Nga rruga, pika rrezatuese për Ursidët është shumë larg në veri në kupolën e qiellit për të qenë lehtësisht e dukshme nga gjerësitë e butë të Hemisferës Jugore. Ylli Kochab – afër pikës rrezatuese të Ursidëve – nuk mund të shihet prej andej. Me fjalë të tjera, për gjerësi të butë në hemisferën jugore, rrezatuesi qëndron nën horizont. Meqenëse meteorët rrezatojnë në të gjitha drejtimet nga pika rrezatuese, ju mund të shihni se – nga ato gjerësi gjeografike jugore – gjysma e meteorëve ose më shumë nuk do të arrijnë kurrë mbi horizontin tuaj.

Nga hemisfera jugore, mund të shihni disa ursidë që vijnë duke u ngjitur nga horizonti juaj verior gjatë kohës kur shiu arrin kulmin. Ose mund të mos shihni fare meteorë.

Deborah Byrd

About Post Author