Shkencëtarët e NASA-s bëjnë thirrje për marrëveshje se si të shpallen provat e alienëve


Agjencia hapësinore dëshiron që bota të bie dakord për mënyrën më të mirë për të zbuluar se është gjetur jetë aliene.

Duke pasur parasysh mungesën e një autoriteti mbarëbotëror për të gjitha çështjet që kanë të bëjnë me gjuetinë e jetës jashtëtokësore, aktualisht është e paqartë se kush do të ishte përgjegjës për shpalljen e një zbulimi të tillë ose çfarë do të thoshin ata.

Sigurisht që do të ishte një zbulim monumental – një përgjigje për një nga pyetjet më të qëndrueshme filozofike të njerëzimit dhe diçka që mund të ketë pasoja serioze për shoqërinë tonë.

Por ekziston edhe një mundësi tjetër – zbulimi i provave që, ndërsa tregojnë për gjasat e ekzistencës së jetës aliene, mund të mos jenë menjëherë përfundimtare, me konfirmim të mëtejshëm që duhen vite apo edhe dekada për t’u marrë.

Në një rrethanë të tillë, do të ishte e rëndësishme të përcaktohet saktësisht se si të shpallen provat e përmendura pa u nxituar në përfundime dhe pa i mashtruar njerëzit.

Për këtë qëllim, shkencëtarët e NASA-s tani po i bëjnë thirrje komunitetit global të krijojë një grup të qartë udhëzimesh për shpalljen e provave të tilla nëse ato gjenden në një të ardhme jo shumë të largët.

“Brezi ynë realisht mund të jetë ai që do të zbulojë prova të jetës përtej Tokës”, shkruajnë autorët e një studimi të ri mbi këtë temë. “Me këtë potencial të privilegjuar vjen përgjegjësia”.

“Madhësia e pyetjes nëse jemi vetëm në univers dhe interesi publik në të, hap mundësinë që rezultatet të nënkuptohen më shumë sesa mbështetja e vëzhgimeve, ose nga sa synojnë vëzhguesit.”

Për të adresuar këtë, argumentojnë ata, duhet të ketë një grup të qartë të “standardeve objektive” për përcaktimin e provave të jetës aliene, përveç “praktikat më të mira” për t’i zbuluar ato në publik.

Çelësi do të ishte shmangia e sensacionalizimit të zbulimit dhe mbajtja e fakteve të njohura.

About Post Author