Shkencëtarët gjejnë komponime të ndryshme organike në meteoritin marsian


Një ekip ndërkombëtar studiuesish ka zbuluar komponime të bollshme poliaromatike, përbërje organike të magnezit, acide karboksilike të degëzuara alifatike, aldehide dhe olefina në meteoritin Tissint , i cili u ul pranë qytetit Tissint në Marok më 18 korrik 2011.

Tissint është një nga vetëm pesë meteoritët marsian që janë vëzhguar teksa ranë në Tokë.

Ky kampion i Marsit u formua qindra miliona vjet më parë në fqinjin tonë planetar pranë derës dhe u lëshua në hapësirë ​​nga një ngjarje e dhunshme.

“Marsi dhe Toka ndajnë aspekte kritike të evolucionit të tyre bruto planetar, dhe ndërkohë që jeta ka evoluar në Tokë, çështja e jetës së mundshme marsiane të kaluar dhe të tanishme është objekt i një kërkimi intensiv nga asetet e tokës dhe orbitale në Mars,” tha autori kryesor Dr. Philippe. Schmitt-Kopplin, një studiues në Universitetin Teknik të Mynihut dhe Helmholtz Munich.

“Uji dhe molekulat organike, parakushtet kryesore për banueshmërinë dhe evolucionin e jetës, janë zbuluar në Mars dhe janë propozuar zona të banueshme në nënsipërfaqen e thellë të Marsit, potencialisht të përshtatshme për jetën mikrobike.”

“Prania e metanit, molekulave organike dhe komponimeve alifatike/aromatike në Mars është gjetur gjithashtu. Diskutimet për origjinën e këtyre molekulave janë ende në vazhdim.”

Dr. Schmitt-Kopplin dhe kolegët ishin në gjendje të analizonin tërësisht inventarin organik të meteorit Tissint, duke zbuluar një lidhje midis llojit dhe diversitetit të molekulave organike dhe mineralogjisë specifike.

Përpjekjet e tyre rezultuan në katalogun më gjithëpërfshirës të bërë ndonjëherë të diversitetit të përbërjeve organike të gjetura në një meteorit marsian ose në një kampion të mbledhur dhe analizuar nga një rover.

Puna zbuloi detaje se si proceset që ndodhin në mantelin dhe koren e Marsit evoluan, veçanërisht në lidhje me organikët abiotikë që u formuan nga ndërveprimet ujë-shkëmb.

Me interes të veçantë ishte bollëku i komponimeve organike të magnezit, një grup molekulash organike të pa parë më parë në Mars, të cilat ofrojnë njohuri të reja rreth gjeokimisë me presion të lartë dhe temperaturë të lartë që formësoi brendësinë e thellë të Marsit dhe tregon një lidhje midis ciklit të tij të karbonit. dhe evolucioni i saj mineral.

“Të kuptuarit e proceseve dhe sekuencës së ngjarjeve që i dhanë formë kësaj bujarie të pasur organike do të zbulojë detaje të reja rreth banueshmërisë së Marsit dhe potencialisht rreth reagimeve që mund të çojnë në formimin e jetës,” tha Dr. Andrew Steele, një studiues në Institutin Carnegie për Shkenca.

“Mundet e kthyera nga Marsi nga misionet e ardhshme duhet të ofrojnë një sasi të paparë informacioni rreth formimit, stabilitetit dhe dinamikës së përbërjeve organike në mjediset reale marsiane.”

Gjetjet u botuan më 11 janar 2023 në revistën Science Advances .