Shkencëtarët gjejnë prova të reja të Planetit të Nëntë misterioz


Një ekip shkencëtarësh planetare ka gjetur prova të reja të një planeti të pazbuluar në sistemin e jashtëm diellor.Askush nuk e di saktësisht se ku është, sa i madh është ose nëse ekziston fare, por kur studiuesit në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni zbuluan në vitin 2016 se ekzistenca e një planeti të nëntë në sistemin tonë diellor ishte një mundësi shumë reale, gjuetia sepse kjo botë e re enigmatike filloi me zell.

Besohet se është deri në dhjetë herë masa e Tokës dhe me një periudhë orbitale deri në 20,000 vjet, Planeti Nëntë, nëse ekziston, do të vendoset diku përtej orbitës së Neptunit.

Megjithatë, gjetja e saj është si të kërkosh një pjesë të vogël të një gjilpëre në një kashtë shumë të madhe.

Provat më të fundit të zbuluara në mbështetje të ekzistencës së tij vijnë nga një ekip i vogël ndërkombëtar shkencëtarësh planetarë, të cilët kryen një studim që përfshinte gjurmimin e lëvizjeve të objekteve me periudha të gjata që kaluan orbitën e Neptunit dhe shfaqën disa parregullsi.

Duke përdorur një simulim kompjuterik dhe duke marrë parasysh skenarë të ndryshëm të mundshëm, ata ishin në gjendje të përcaktonin se një planet i madh në diellin e jashtëm ishte shkaku më i mundshëm i parregullsive.

Ndërsa kërkimi nuk ofroi një mënyrë për të gjetur këtë planet misterioz dhe ekziston një shans që gjetjet të mund të shpjegohen me anë të forcave të tjera të panjohura që nuk llogariten, studimi duket se e kthen mundësinë e Planetit Nëntë sërish në diskutim. .

Sidoqoftë, siç qëndrojnë gjërat, vetëm duke vëzhguar drejtpërdrejt këtë botë enigmatike do të jemi në gjendje të themi me siguri se ajo ekziston në të vërtetë.