Shkencëtarët gjetën një mënyrë për ta bërë jetën më të lehtë në Mars


Marsi është shumë larg nga Toka , duke e bërë të vështirë komunikimin me të. Ky komunikim i ndërlikuar po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm ndërsa ne nisim gjithnjë e më shumë mjete në Planetin e Kuq . Do të bëhet absolutisht kritike kur ne dërgojmë njerëz të vërtetë atje.

Pra, çfarë mund të bëhet për të rritur shpejtësinë e komunikimit midis planetëve blu dhe të kuq të Sistemit tonë Diellor ? Një punim nga studiues me bazë kryesisht në Spanjë shikon topologji të ndryshme të rrjeteve që mund të ndihmojnë në zgjidhjen e disa problemeve të komunikimit.

Në mënyrë tipike, komunikimi me Marsin bëhet përmes një sistemi të njohur si Rrjeti i Hapësirës së Thellë (DSN). Në thelb, është një grup satelitësh gjigantë të komunikimit me bazë tokësore të përhapur në mbarë botën. Qëllimi i tyre kryesor është të komunikojnë drejtpërdrejt me çdo sondë të nisur përtej orbitës së Tokës, duke përfshirë ato që rrethojnë Marsin. Disa sisteme në tokë në Mars përdorin gjithashtu satelitë në orbitë rreth planetit, të tilla si Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), i cili më pas transmeton ato sinjale në DSN.

SINJALE TË PËRZIERA

Ka disa probleme me këtë konfigurim, duke përfshirë pikën e vetme të dështimit, dhe madhësinë e pajisjeve të nevojshme për të dërguar sinjale, dhe faktin që Dielli ndërpret komunikimet për një pjesë të konsiderueshme të kohës. Nëse një nga satelitët DSN bie, ose, më keq akoma, MRO ndalon së funksionuari, komunikimet me shumicën e pajisjeve shkencore në planetin e Kuq mund të bëhen shumë më të ndara. Inxhinierët e rrjetit në Tokë ndërtojnë shtigje të tepricës posaçërisht për të shmangur këtë problem të vetëm të dështimit.

Disa sinjale humbasin forcën e tyre, edhe pa praninë e një atmosfere në hapësirë. Pra, për të dërguar në mënyrë efektive informacione me shpejtësi të lartë në distanca të gjata, antenat në këtë anije duhet të jenë masive. Ndonjëherë ato tejkalojnë madhësinë e ferringut në të cilin lëshohen, megjithëse ka teknika për të shpaketuar një antenë në vetë hapësirën. Por një sfidë edhe më e rëndësishme e komunikimit është Dielli.

Mund të mos duket kështu, por rreth 30 për qind të rasteve, Toka nuk mund të komunikojë drejtpërdrejt me Marsin. Kjo është kryesisht sepse ata janë në anët e kundërta të Diellit nga njëra-tjetra – ose pothuajse kështu, gjithsesi. Shpërthimet e rrezatimit të yllit tonë lokal përleshin shumicën, nëse jo të gjitha, komunikimet, duke e bërë gati të pamundur bisedën me misione si Shpirti dhe Këmbëngulja, kur planetët janë kështu në një linjë.

Sateliti i gjeneratës së parë të NASA-s për përcjelljen dhe transmetimin e të dhënave u lançua në vitet 1990.

Për të kapërcyer këto probleme, Paula Betriu dhe kolegët e saj në JPL dhe Universitat Politècnica de Catalunya projektuan një softuer të quajtur SolarCom për të analizuar disponueshmërinë, kohën e funksionimit dhe shpejtësinë e llojeve të ndryshme të topologjive të rrjetit. Dy u dalluan për rritjen e tyre të konsiderueshme në shpejtësi dhe besueshmëri – një konfigurim i pikës Lagrange dhe ajo që ata e quajnë ” plejadë perla “.

Vendosja e satelitëve rele në pika të ndryshme të Lagranzhit, kryesisht ato midis Diellit dhe Tokës, do të dukej si një zgjidhje mjaft e qartë. Do të reduktonte ndjeshëm ndërhyrjen kur planetët janë përballë njëri-tjetrit në sistemin diellor. Mund të rrisë potencialisht këtë disponueshmëri në më shumë se 90 për qind – një rritje e madhe në aftësitë për eksplorimin e Marsit, por ende jo aq e mirë sa një plejadë perlash.

Ky konfigurim, i cili imiton një re të madhe sferike satelitësh në orbita të ndryshme, por plotësuese, mund të arrijë normat e lidhjes së rrjetit deri në 100 përqind. Megjithatë, mund të jetë dukshëm më i shtrenjtë pasi do të kërkonte më shumë satelitë në përgjithësi. Me uljen e kostove të nisjes, kjo mund të mos jetë aq problematike në të ardhmen e afërt.

Megjithatë, ka ende probleme me të cilat përballet rritja e gjerësisë së brezit në Mars, duke përfshirë pajisjen e rrjetit të vendosur aktualisht në shumicën e satelitëve rele. Sateliti i përcjelljes dhe transmetimit të të dhënave (TDRS), i cili është një nga mjetet kryesore të NASA-s për transmetimin e informacionit në distanca të mëdha rreth Tokës, u lançua fillimisht në vitet 1990, madje edhe sateliti i tij i fundit i gjeneratës së tretë është tashmë pesë vjeç, i cili është pothuajse një jetë sipas standardeve të pajisjeve të rrjetit.

About Post Author