Shkencëtarët kanë ndryshuar kohën me një kompjuter kuantik


 

Shkencëtarët kanë ndryshuar drejtimin e kohës me një  kompjuter kuantik . Studimi zbulues duket se kundërshton ligjet bazë të fizikës dhe mund të ndryshojë të kuptuarit tonë për proceset që qeverisin universin. Në një zhvillim që përfaqëson gjithashtu një përparim të madh në të kuptuarit tonë të kompjuterëve kuantikë, duke përdorur elektrone dhe botën e çuditshme të  mekanikës kuantike , studiuesit ishin në gjendje të kthenin kohën pas në një eksperiment që është ekuivalent me shkaktimin e një rafti të thyer të topave të pishinës.

Kushdo që shikonte kompjuterin do ta shihte ngjarjen sikur koha të ishte kthyer prapa. Studiuesit – nga Instituti i Fizikës dhe Teknologjisë në Moskë dhe të ndihmuar nga kolegë në Zvicër dhe SHBA – presin që teknika të përmirësohet me kalimin e kohës, duke u bërë më e besueshme dhe më e saktë me kalimin e kohës. Studiuesi kryesor Dr Gordey Lesovik, i cili drejton Laboratorin e Fizikës së Informacionit Kuantik në Institutin e Fizikës dhe Teknologjisë në Moskë (MIPT), tha:

“Ne kemi krijuar artificialisht një gjendje që evoluon në një drejtim të kundërt me atë të shigjetës termodinamike të kohës.”

Rezultati i imazhit për SHKENCËTARËT "KOHËN E KUNDËRT" ME KOMPJUTER KUANTUM

“Makina e kohës” e përshkruar në revistën  Scientific Reports  përbëhet nga një kompjuter kuantik rudimentar i përbërë nga elektron ” qubits “. Një kubit është një njësi informacioni e përshkruar nga një “një”, “zero” ose një “superpozicion” i përzier i të dy gjendjeve.

Në eksperiment, u lançua një “program evolucioni”, i cili bëri që kubitët të bëheshin një model gjithnjë e më kompleks ndryshimi i zerave dhe njësheve. Gjatë këtij procesi, rendi humbi – ashtu siç ndodh kur topat e pishinës goditen dhe shpërndahen me një sinjal. Por më pas një program tjetër modifikoi gjendjen e kompjuterit kuantik në atë mënyrë që ai evoluoi “prapa”, nga kaosi në rregull.

Rezultati i imazhit për SHKENCËTARËT "KOHËN E KUNDËRT" ME KOMPJUTER KUANTUM

Kjo do të thoshte se gjendja e kubitëve u kthye në pikën e saj fillestare. Shumica e ligjeve të fizikës funksionojnë në të dyja mënyrat, në të ardhmen dhe në të kaluarën. Nëse shihni një video të një topi pishinë që bie në një tjetër, për shembull, dhe më pas ktheni të njëjtën video, proceset fizike do të kishin kuptim dhe do të ishte e pamundur në nivelin e fizikës të dihet se cila rrugë do të ishte e saktë.

Por universi ka një rregull që shkon vetëm në një mënyrë: ligji i dytë i termodinamikës, i cili përshkruan përparimin nga rendi në çrregullim.

Nëse shihni një video të dikujt që thyen një trekëndësh të rregulluar në mënyrë të përsosur me topa pishine në një rrëmujë, për shembull, atëherë shikimi i tij prapa do të dukej padyshim i pakuptimtë.

Rezultati i imazhit për SHKENCËTARËT "KOHËN E KUNDËRT" ME KOMPJUTER KUANTUM

Eksperimenti i ri është sikur t’i jepni tavolinës së pishinës një goditje kaq të llogaritur në mënyrë të përsosur, saqë topat u kthyen përsëri në një piramidë të rregullt. Shkencëtarët zbuluan se, duke punuar me vetëm dy kubit, “kthimi i kohës” u arrit me një shkallë suksesi prej 85 për qind. Kur u përfshinë tre kubit, ndodhën më shumë gabime, duke rezultuar në një shkallë suksesi prej 50 për qind. Shkalla e gabimit pritet të bjerë pasi shkencëtarët përmirësojnë pajisjet e përdorura për të qenë më të sofistikuara, thanë studiuesit pas zbulimit.

Eksperimenti mund të ketë një aplikim praktik në zhvillimin e kompjuterëve kuantikë, thanë shkencëtarët.

“Algoritmi ynë mund të përditësohet dhe përdoret për të testuar programet e shkruara për kompjuterët kuantikë dhe për të eliminuar zhurmën dhe gabimet,” tha Dr Lesovik.