Shkencëtarët përshkruajnë një plan të egër për të rikrijuar Polin e Veriut dhe të Jugut


Shkencëtarët përshkruajnë një plan të egër

A duhet të përzihemi vërtet me atmosferën e Tokës? Kredia e imazhit: NASAPlani i diskutueshëm do të përfshinte përdorimin e një flote prej 125 avionësh cisternë për të mbuluar një pjesë të atmosferës së Tokës.Disa ekspertë të klimës kanë paralajmëruar kohët e fundit se aktivitetet njerëzore kanë shtyrë ngrohjen globale të kalojë një ‘pikë kthese’, duke e bërë shkrirjen e kapakëve të akullit një të pashmangshme praktike.

Megjithatë, tani, një studim i ri i drejtuar nga Wake Smith nga Universiteti Yale ka paraqitur një plan të diskutueshëm për të rikrijuar Polin e Veriut dhe të Jugut dhe për të ndaluar këtë çështje në gjurmët e tij.

Për të arritur këtë, shkencëtarët propozojnë spërkatjen e grimcave mikroskopike të aerosolit në atmosferë.

Grimcat – kryesisht dioksidi i squfurit – do të spërkateshin në dy re të mëdha në të dy hemisferat në rreth 43,000 këmbë, ku do të zhvendoseshin drejt poleve dhe do të hidhnin një hije të lehtë mbi to.

Kjo, nga ana tjetër, do të reduktonte temperaturën dhe do të minimizonte humbjen e akullit.

Për të arritur një arritje të tillë, shkencëtarët propozojnë përdorimin e një flote prej 125 tankerësh ushtarakë për furnizim me karburant ajër-ajër, të cilat do të kërkoheshin për të kryer 175,000 fluturime në vit.

Nëse e gjithë kjo tingëllon pak e zymtë, atëherë kjo ndodh sepse është – jo më pak për shkak të pasojave të mundshme të padëshiruara të spërkatjes së sasive kaq të mëdha të grimcave në atmosferë, por edhe për shkak të logjistikës së plotë të përfshirë në nisjen e më shumë se 10,000 fluturimeve çdo muaj.

Megjithatë, autorët e studimit mbeten të bindur se do të ishte një ushtrim i dobishëm.

“Nëse ekuacioni rrezik-përfitim do të shpërblehej diku, ai do të ishte në pole,” tha Smith.

“Çdo rrotullim i qëllimshëm i termostatit global do të ishte me interes të përbashkët për të gjithë njerëzimin.”

Megjithatë, duke pasur parasysh shkallën dhe ndikimin e plotë të projektit, ai ka shumë të ngjarë të ketë nevojë për miratimin dhe mbështetjen e komunitetit ndërkombëtar përpara se të mund të realizohet realisht.

Burimi: Sky News

About Post Author