Shkencëtarët peshojnë mbi pretendimet e UFO-ve ‘fantomike’ mbi Ukrainë


 TK Randall

Jo të gjithë janë të bindur nga saktësia e vëzhgimeve. Kredia e imazhit: Forca Ajrore e SHBAMuajin e kaluar studiuesit ukrainas pretenduan se kishin vëzhguar një numër të madh UFO-sh në qiellin e vendit.Studimi origjinal, i cili u krye nga astronomët nga Observatori Kryesor Astronomik (MAO) i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës, përdori dy stacione meteorësh të vendosur në Kiev dhe fshatin Vinarivka për të pastruar qiejt për çdo gjë të çuditshme ose të pazakontë.

Sipas raporteve që u shfaqën në shtator, gjëra të çuditshme dhe të pazakonta janë pikërisht ato që gjetën studiuesit – një numër i madh i tyre, në fakt.

Autorët e gazetës përshkruan dy kategori të UAP – “kozmikë” (të cilat janë objekte shumë të ndritshme më të ndritshme se qielli) dhe “fantom” (objekte shumë të errëta që duken të zeza kundër qiellit).

Këto objekte u zbuluan shumë herë, shpesh në grupe prej disa në një kohë.

Studiuesit gjithashtu regjistruan disa prej tyre duke lëvizur me shpejtësi të konsiderueshme.

Ndërsa këto zbulime shkaktuan mjaft bujë në atë kohë, shkencëtarë të tjerë që atëherë kanë lëvizur për të minimizuar rëndësinë e këtyre pretendimeve dhe për të argumentuar se pamjet nuk ishin aspak ashtu siç dukeshin.

Një hetim nga Akademia Kombëtare e Shkencave të Ukrainës (NASU), për shembull, arriti në përfundimin se gjetjet “nuk plotësonin kërkesat profesionale për publikimin e rezultateve të kërkimit shkencor”.

“Përpunimi dhe interpretimi i rezultateve janë kryer në një nivel të papërshtatshëm shkencor dhe me gabime të konsiderueshme në përcaktimin e distancave nga objektet e vëzhguara”, shkruan paneli.

Astrofizikani i Universitetit të Harvardit Avi Loeb kishte kritika të ngjashme.

Ai pohon se studiuesit kishin vlerësuar gabimisht distancat e përfshira – ndoshta deri në dhjetë herë – duke sugjeruar se ata thjesht mund të kenë qenë duke vëzhguar predha artilerie.

“Nëse e afroni edhe më afër, mund të jenë insekte – si një mizë që lëviz me shpejtësi të madhe pranë teleskopit dhe do të dukej e errët”, tha ai.

About Post Author