Shkencëtarët po punojnë për një “protokoll të ri kontakti me të huajt”


A ka njeri atje? 

Nëse një racë inteligjente jashtëtokësore do të na dërgonte papritur një mesazh, çfarë saktësisht do të thoshte raca njerëzore si përgjigje?

Shumë libra dhe filma janë përfshirë me idenë e alienëve që bëjnë një lloj kontakti të parë formal, por ndërsa këto shpesh përshkruajnë një përgjigje nga një përfaqësues i bashkuar në emër të njerëzve të Tokës, në botën reale është e vështirë të imagjinohet që të gjithë të bien dakord për atë që për të bërë në një skenar të tillë.

Tani në një përpjekje të ripërtërirë për të trajtuar këtë çështje, një grup shkencëtarësh dhe ekspertësh politikash kanë punuar për krijimin e një ‘protokolli kontakti me të huajt’ zyrtar që do të përdoret në një situatë të tillë.

Sipas John Elliot, një shkencëtar kompjuteri dhe koordinator i qendrës së re të zbulimit SETI në Universitetin e St. Andrews në Skoci, përpjekja “do të shkojë përtej të menduarit për ndikimin mbi njerëzimin”.

“Fantazia shkencore është e mbushur me eksplorime të ndikimit në shoqërinë njerëzore pas zbulimit dhe madje edhe takimeve me jetën ose inteligjencën diku tjetër,” tha ai.

Hera e fundit që dikush u përpoq të krijonte një protokoll kontakti ishte në vitin 1989 kur SETI vendosi rëndësinë e shkëmbimit të informacionit dhe zbulimeve me vendet e tjera.

“A do të marrim ndonjëherë një mesazh nga ET? Nuk e dimë,” tha Elliot.

“Ne gjithashtu nuk e dimë se kur do të ndodhë kjo.”

“Por ne e dimë se nuk mund të përballojmë të jemi të papërgatitur – shkencërisht, shoqërisht dhe politikisht pa timon – për një ngjarje që mund të kthehet në realitet që nesër.”

Duke pasur parasysh vështirësinë që njerëzimi duket se ka për të rënë dakord për çdo gjë, gjetja e një mënyre për të përfaqësuar interesat e të gjithëve kur komunikon me vizitorët e huaj, sigurisht që nuk do të jetë një detyrë e lehtë.

About Post Author