Shkencëtarët thonë se vendbanimet e Majave të lashta ishin të kontaminuara me Merkur


Majat e lashta në Mesoamerikë përdorën merkurin – kryesisht kinabar, por rrallë merkur elementar – për qëllime dekorative dhe ceremoniale, sipas një ekipi arkeologësh nga Australia, Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar.

Një enë e pikturuar me kanellë nga zona Maya e Kaminaljuyu në Guatemalën jugore. Kredia e imazhit: Kidder et al . / Cook et al ., doi: 10.3389/fenvs.2022.986119.

Mërkuri është një ndotës toksik që ndikon në shëndetin e njeriut dhe të ekosistemit.

Përqendrimet e ngritura të merkurit në sistemet sipërfaqësore të planetit tonë janë të lidhura kryesisht me industrializimin dhe urbanizimin në rritje.

Aktivitetet e prodhimit të energjisë nga minierat dhe lëndët djegëse fosile janë përgjegjëse për të paktën gjysmën e emetimeve të njohura globale të merkurit sot.

Çiklizmi i merkurit nëpër mjedis nxitet nga emetimet moderne si këto, por gjithashtu përfshin merkurin e ri-mobilizuar të trashëguar nga aktivitetet antropogjene të së kaluarës.

Një shembull i rëndësishëm i një rekord shumëmijëvjeçar të përdorimit të merkurit është nga Meksika e sotme dhe Amerika Qendrore, ku Mayat përdorën merkurin për shumë shekuj përpara kontaktit evropian në shekullin e 16-të.

Pasojat e mundshme mjedisore të këtij përdorimi të gjatë paraindustrial të merkurit në mbarë rajonin ende nuk janë hetuar.

“Ndotja me merkur në mjedis zakonisht gjendet në zonat bashkëkohore urbane dhe peizazhet industriale,” tha Dr. Duncan Cook, një studiues në Universitetin Katolik Australian.

“Zbulimi i merkurit të groposur thellë në tokë dhe sedimente në qytetet e lashta të Majave është i vështirë për t’u shpjeguar, derisa të fillojmë të marrim parasysh arkeologjinë e rajonit që na tregon se Maja përdorte merkur për shekuj.”

Në kërkimin e ri, Dr. Cook dhe kolegët e tij shqyrtuan të gjitha të dhënat mbi përqendrimet e merkurit në tokë dhe sedimente në vendet arkeologjike Maya në ultësirën e Guatemalës, Belize, Jukatan të Meksikës, El Salvador dhe Honduras.

Ata zbuluan se në vendet e Chunchumil në Meksikën e sotme, Marco Gonzales, Chan b’i dhe Actuncan në Belize, La Corona, Tikal, Petén Itzá, Piedras Negras dhe Cancuén në Guatemala, Palmarejo në Honduras dhe Cerén në El Salvador. , ndotja me merkur ishte e dallueshme kudo, përveç në Chan b’i.

Përqendrimet varionin nga 0.016 ppm në Actuncan deri në 17.16 ppm të jashtëzakonshme në Tikal. Për krahasim, pragu i efektit toksik (TET) për merkurin në sedimente është përcaktuar si 1 ppm.

“Majat e lashta shpesh përdornin bojëra dhe pluhura me përmbajtje kinabar dhe merkur për dekorim”, thanë studiuesit.

“Ky merkur më pas mund të ishte kulluar nga oborret, sipërfaqet e dyshemesë, muret dhe qeramika dhe më pas të përhapej në tokë dhe ujë.”

“Për Majat, objektet mund të përmbajnë ch’ulel, ose forcë shpirtërore, e cila qëndron në gjak,” tha profesori i Universitetit të Cincinnati, Nicholas Dunning.

“Prandaj, pigmenti i kuq i shkëlqyer i kanellës ishte një substancë e paçmuar dhe e shenjtë, por pa e ditur ata ishte gjithashtu vdekjeprurëse dhe trashëgimia e tij vazhdon në tokat dhe sedimentet rreth vendeve të lashta të Majave.”

Meqenëse merkuri është i rrallë në gurin gëlqeror që qëndron në bazën e pjesës më të madhe të rajonit të Majave, autorët spekulojnë se merkuri elementar dhe kinabari i gjetur në vendet e Majave mund të ishin nxjerrë fillimisht nga depozitat e njohura në kufijtë veriorë dhe jugorë të botës së lashtë Maya dhe të importuara në qytetet nga tregtarët.

I gjithë ky merkur do të kishte paraqitur një rrezik për shëndetin për majat e lashta: për shembull, efektet e helmimit kronik me merkur përfshijnë dëmtimin e sistemit nervor qendror, veshkave dhe mëlçisë, dhe shkakton dridhje, dëmtim të shikimit dhe dëgjimit, paralizë dhe shëndet mendor. problemet.

Është ndoshta domethënëse që një nga sundimtarët e fundit Maja të Tikalit, Dielli i Errët, i cili sundoi rreth vitit 810 të erës sonë, është përshkruar në afreske si i trashë patologjikisht.

Obeziteti është një efekt i njohur i sindromës metabolike, i cili mund të shkaktohet nga helmimi kronik me merkur.

“Ne konkludojmë se edhe Majat e lashta, të cilët mezi përdorën metale, shkaktuan që përqendrimet e merkurit të rriteshin shumë në mjedisin e tyre,” tha profesori Tim Beach i Universitetit të Teksasit në Austin.

“Ky rezultat është edhe më shumë dëshmi se ashtu si ne jetojmë sot në ‘Antropocene’, ka pasur gjithashtu një ‘antropocene Maya’ ose ‘Mayacene’. Ndotja nga metali duket se ka qenë efekt i aktivitetit njerëzor gjatë historisë.”

Punimi i ekipit u botua në revistën Frontiers in Environmental Science .

About Post Author