Shkencëtarët zbulojnë një burim të ri të mundshëm oksigjeni në ekzoplanetë – por kjo nuk garanton alienët


GJETJA E OKSIGJENIT NË atmosferën e një ekzoplaneti është një e dhënë se jeta mund të jetë në punë. Në Tokë, organizmat fotosintetikë thithin dioksid karboni, rrezet e diellit dhe ujin dhe prodhojnë sheqerna dhe niseshte për energji.

Oksigjeni është nënprodukt i atij procesi, kështu që nëse mund ta zbulojmë oksigjenin diku tjetër, ai do të gjenerojë eksitim. Por studiuesit gjithashtu kanë vënë presion mbi idenë se oksigjeni në atmosferën e një ekzoplaneti tregon jetë. Është vetëm dëshmi e jetës nëse mund të përjashtojmë rrugët e tjera që krijuan oksigjenin .

Por shkencëtarët nuk mund t’i përjashtojnë ato.

Toka është e ngopur me oksigjen. Ai përbën 46 përqind të kores dhe afërsisht të njëjtën përqindje të mantelit, dhe atmosfera është rreth 20 përqind oksigjen.

Prania e oksigjenit rrjedh nga Ngjarja e Madhe e Oksigjenimit (GOE) rreth 2 miliardë vjet më parë. Cianobakteret e lashta kanë evoluar pigmente që thithin rrezet e diellit dhe e përdorin atë në fotosintezë. Oksigjeni është produkt i mbeturinave të fotosintezës dhe jeta ka pasur disa miliardë vjet për të ndërtuar oksigjen në atmosferë, mantel dhe kore.

Pra, nëse shkencëtarët gjejnë oksigjen në atmosferën e një ekzoplaneti, kjo tregon fuqishëm se jeta mund të jetë në punë. Jeta e thjeshtë mund të flluskojë në oqeanet e planetit, duke marrë rrezet e diellit dhe duke nxjerrë jashtë oksigjen. Por hulumtimi i ri ka identifikuar një burim oksigjeni që nuk varet nga jeta.

NJË BURIM I RI OKSIGJENI

Studiuesit kanë gjetur një burim abiotik të oksigjenit që buron nga dioksidi i squfurit. Shutterstock

Artikulli kërkimor është ” Prodhimi molekular abiotik i oksigjenit – Rruga jonike nga dioksidi i squfurit “, botuar në Science Advances . Autori kryesor është Måns Wallner, një student i doktoraturës në fizikë në Universitetin e Goteborgut në Suedi.

Studiuesit kanë gjetur një burim abiotik të oksigjenit që buron nga dioksidi i squfurit. Squfuri nuk është i rrallë në trupat qiellorë, dhe meqenëse vullkanet prodhojnë squfur dhe e pompojnë atë në atmosferë, ekzoplanetet vullkanike tokësore mund të kenë oksigjen në atmosferat e tyre. Dhe jeta nuk duhet të përfshihet.

Në vend të kësaj, rrezatimi me energji të lartë nga një yll mund të jonizojë molekulën e dioksidit të squfurit. Formula e dioksidit të squfurit është SO2, dhe kur jonizohet, molekula riorganizohet. Ai bëhet një “sistem i dyfishtë i ngarkuar pozitivisht”.

Pastaj ka një formë lineare me të dy atomet e oksigjenit ngjitur me njëri-tjetrin dhe squfurin në skajin tjetër. Kjo quhet roaming, pasi atomet e oksigjenit janë të lirë të lëvizin përreth në orbita kaotike derisa të vendosen në përbërje të reja.

“Me jonizimin e dyfishtë, dy nga elektronet e lidhura në molekulë nxirren dhe mund të çojnë në ndryshime në këndin midis atomeve në molekulë,” tha autori kryesor Wallner në një deklaratë për shtyp. “Përndryshe, si vendimtare në rastin aktual, roaming mund të ndodhë, domethënë, atomet ndryshojnë vendet dhe molekula merr një formë krejtësisht të re.”

Por përbërësit e molekulës mund të mos transformohen përsëri në SO2. Në vend të kësaj, squfuri mund të shpërbëhet dhe mund të mbetet një molekulë e thjeshtë oksigjeni e ngarkuar pozitivisht. Atëherë ngarkesa pozitive mund të neutralizohet duke tërhequr një elektron nga një molekulë tjetër. Oksigjeni molekular (O2) mbetet dhe është jetik për jetën në Tokë.

KËSHILLA PËR BOTËT E TJERA

Evropa ka oqeane nëntokësore, kështu që mund të strehojë potencialisht jetë. Stocktrek/Stockbyte/Getty Images

Kjo rrugë drejt oksigjenit mund të shpjegojë disa nga oksigjeni që gjejmë diku tjetër. Io, Ganymede dhe Europa kanë të gjithë oksigjen në atmosferën e tyre dhe shkaku mund të jetë roaming.

Io është një vend vullkanik – bota më vullkanike në Sistemin Diellor – kështu që jeta është e përjashtuar atje. Ganymede dhe Europa kanë oqeane nëntokësore, kështu që ata potencialisht mund të strehojnë jetë. Por kjo jetë nuk mund të ndërtojë një atmosferë oksigjeni si jeta në Tokë. Një shpjegim tjetër kërkohet për të llogaritur oksigjenin që gjendet në këto hëna.

Kjo rrugë e oksigjenit mund të ndodhë edhe në Tokë, sipas studiuesve. “Ne gjithashtu sugjerojmë në artikullin tonë që kjo të ndodhë natyrshëm në Tokë”, tha Raimund Feifel, bashkëautor i artikullit që raporton gjetjet.

Kjo rrugë jonike e formimit të oksigjenit mund të funksionojë edhe për molekula të tjera, dhe kjo është e ardhmja për studiuesit. Ata duan të dinë nëse molekula të tjera si diselenidi i karbonit i nënshtrohen jonizimit të dyfishtë. “Ne duam të shohim nëse ndodh edhe atëherë apo ishte thjesht një rastësi e lumtur me dioksidin e squfurit”, tha Feifel.

Studiues të tjerë kanë trajtuar burimet abiotike të O2. Një punim i vitit 2014 prezantoi prova për oksigjenin molekular të prodhuar nga CO2 kur ekspozohej ndaj dritës UV me energji të lartë. Në një punim të vitit 2015 , studiuesit japonezë treguan se drita pranë ultravjollcës mund të prodhojë O2 në ekzoplanete kur ndërvepron me ujin duke përdorur Titania (dioksid titaniumi) si katalizator.

Këto gjetje ndihmojnë në shpjegimin se si Toka kishte një sasi të vogël oksigjeni në atmosferën e saj përpara GOE. Meqenëse oksigjeni është kaq reaktiv, duhet të ketë pasur një burim rimbushjeje dhe këto rrugë mund të jenë përgjegjëse.

Teleskopi Hapësinor James Webb është pjesë e sfondit të këtij kërkimi. Studimi i atmosferave të ekzoplaneteve është një nga objektivat shkencore të teleskopit, dhe me instrumentet e tij të fuqishme infra të kuqe, ai është gati të zbulojë përbërjen kimike të atmosferave të ekzoplaneteve.

Nëse gjen oksigjen, do të ketë pak eksitim. Por siç na tregon ky studim, oksigjeni ka më shumë sesa jeta.

Ky artikull u botua fillimisht në Universe Today nga Evan Gough.

About Post Author