Shkencëtari i Harvardit beson se qytetërimi i lashtë i Marsit mund të jetë burim i UAP-ve nga raporti ODNI


Shkencëtari i Harvardit beson se qytetërimi i lashtë i Marsit mund të jetë burim i UAP-ve nga raporti ODN

NASA ka shpenzuar shumë vite duke kërkuar të vërtetën në lidhje me jetën jashtëtokësore. Për më tepër, agjencia hapësinore nuk e ka mohuar kurrë ekzistencën e jetës jo-njerëzore përtej Tokës në asnjë formë. Kjo është e mjaftueshme për të diskutuar idenë e ekzistencës së jetës jo-njerëzore përtej Tokës në çfarëdo forme, nga ajo mikroskopike në atë makroskopike. Avi Loeb, një profesor në Harvard, ka mbështetur idenë se mund të ketë pasur qytetërime të mëparshme si në Tokë ashtu edhe në Mars, dhe se këto qytetërime mund të kenë qenë origjina e UAP-ve.

Kreu i Projektit Galileo Avi Loeb spekuloi se Marsi, i cili është vendi kryesor për NASA për të gjetur të dhëna për jetën aliene, dikur ishte shtëpia e një qytetërimi të zhdukur prej kohësh që mund të ketë lulëzuar si qytetërimi tokësor. Sipas studimit më të fundit të të dhënave nga Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) e NASA-s, Marsi ishte i valëzuar me lumenj dhe pellgje gjatë gjysmës së parë të historisë së tij. Bazuar në analogjinë me Tokën, në mënyrë konvencionale pritet që Marsi të zhvillojë jetë mikrobike kur humbi atmosferën e tij. Në atë rast, uji në sipërfaqen e tij avulloi dhe la një shkretëtirë të ngrirë.

Ky studim mendon që z. Loeb të besojë mundësinë që jeta inteligjente në Mars është zhvilluar vetëm dy herë më shpejt se në Tokë, mund të ketë pasur një qytetërim teknologjikisht të avancuar atje disa miliarda vjet përpara se njerëzit të shfaqeshin në Tokë.

Ai shkruan: “Planetet si Marsi apo Toka mund t’i kishin sjellë lindje të shumëfishta qytetërimeve teknologjike që ishin një miliard vjet larg njëri-tjetrit dhe për këtë arsye nuk ishin të vetëdijshëm për njëri-tjetrin. Ashtu si prindërit e qëndrueshëm, planetët u rikuperuan nga ndikimi mjedisor i këtyre qytetërimeve me kalimin e kohës. Ne mund të jemi ndarë me kohë nga vëllezërit e motrat që nuk kemi pasur kurrë mundësi t’i takojmë dhe kështu nuk jemi në dijeni të ekzistencës së tyre.”

Zoti Loeb beson se është e mundur që disa nga pajisjet e avancimit teknologjik të bëra nga banorët e hershëm të Marsit dhe Tokës janë ende funksionale diku tjetër në Sistemin Diellor. Ai sugjeron se “në atë rast, pajisjet e vjetra fluturuese mund të jenë një burim i disa prej Fenomeneve Ajrore të Paidentifikuara në raportet e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare në Kongresin e SHBA”. 

Profesor Loeb nuk është i vetëm që mendon për qytetërimin e përparuar që dikur banonte në Mars. Fizikanti John E. Brandenburg

shpjegoi në këtë studim të vitit 2015 se çfarë mund të kishte ndodhur në Mars. Planeti që dikur kishte një atmosferë të ngjashme me Tokën u përball me një shpërthim masiv termonuklear që shkatërroi atmosferën e tij. Studimi mori në konsideratë Hipotezën Cydonian dhe Paradoksin e Fermit. 

Brandenburgu e konsideroi hipotezën Cydonian në dritën e imazheve dhe të dhënave gjeokimike. Ai adoptoi një model të arkeologjisë së gërryer si Toka për krahasim me artefaktet e Marsit duke përdorur piramidat në Giza dhe kokat e Sfinksit dhe Olmekut si analoge sipas Parimit të Mediokritetit me vëmendje ndaj detajeve.

qytetërimi humanoid i vdekur në Mars

Enrico Fermi analizoi problemin e universit ku jeta inteligjente ishte e mundur dhe e zhurmshme. Ai gjithashtu e dinte se Universi ishte shumë i vjetër në krahasim me njerëzimin. Kishte mjaft kohë që speciet e tjera të zhvilloheshin dhe të bënin transmetime në radio dhe TV dhe të përhapeshin në të gjithë universin në të gjithë planetët e banueshëm.

NASA, që nga fillimi i saj, priste që objekte të aktivitetit inteligjent të së kaluarës mund të gjendeshin në Sistemin Diellor: “Megjithëse jeta inteligjente ose gjysmë-inteligjente mund të ekzistojë diku tjetër në sistemin tonë diellor, nëse jeta inteligjente jashtëtokësore zbulohet në njëzet vitet e ardhshme, ajo me shumë mundësi do të jetë me radio teleskop nga sisteme të tjera diellore. Dëshmitë e ekzistencës së saj mund të gjenden gjithashtu në artefaktet e mbetura në hënë ose planetë të tjerë.”

Në punën e tij, fizikani Brandenburg tregoi se u studiuan të dhënat nga dy zona marsiane, Cydonia Mensa dhe Galaxias Chaos. Kjo çoi në hipotezën Cydonian, e cila thotë se kishte një qytetërim të lashtë, vendas në Mars rreth kohës së epokës së bronzit. Të dhënat izotopike dhe rrezet gama nga Marsi tregojnë se një shpërthim i madh me shkrirje dhe ndarje ndodhi pranë Cydonia Mensa.

Ekzistenca e një qytetërimi humanoid të vdekur në Mars është plotësisht në përputhje me klimën e tij të dukshme jetëgjatë si në të kaluarën tokësore dhe Parimin e Mediokritetit, idenë se inteligjenca humanoide nuk është ekzotike apo mrekullibërëse, por është një pasojë e natyrshme e çdo biosfere jetëgjatë si Toka. . Ky qytetërim marsian me sa duket u zhduk për shkak të një katastrofe në të gjithë planetin me origjinë të panjohur, që ndryshoi klimën e Marsit nga të qenit tokësore në gjendjen e tij aktuale në një periudhë të shkurtër në krahasim me kohën gjeologjike. Megjithatë, çfarë i dha fund këtij qytetërimi, a ishte një sulm masiv bërthamor?

Të marra së bashku, provat sugjerojnë se Marsi ishte vendi i një masakre bërthamore planetare. Përgjigja për Paradoksin e Fermit mund të jetë kështu në Mars. Brandenburg rekomandoi që një mision për pushtimin njerëzor të Marsit duhet të fillojë menjëherë për të maksimizuar njohuritë për atë që ndodhi atje.

Duke marrë parasysh pikëpamjet e z. Loeb dhe Brandenburg për ekzistencën e civilizimit të pretenduar marsian në të kaluarën, në vitin 2019, drejtori shkencor në pension i NASA-s Dr. Jim Green dha disa deklarata që shkaktuan shumë polemika. Eksperti besonte se ka shumë të ngjarë që Agjencia Evropiane e Hapësirës të kishte zbuluar tashmë prova të jetës jashtëtokësore në Mars. Dr. Green është i bindur se njerëzimi, siç e njohim ne sot, nuk është gati për një informacion të tillë.

Në verën e vitit 2020, dy rovera nga NASA dhe Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) udhëtuan në Mars për të shpuar horizontalisht në shkëmbinj dhe thellë në sipërfaqe, me shpresën për të gjetur prova të organizmave të gjallë. Ai siguroi se provat e ekzistencës jashtëtokësore në Mars u morën më së voni në mesin e vitit 2021. Megjithatë, do t’i duhet shumë më shumë kohë njerëzimit që të pajtohet me faktin se në fund të fundit jeta ekziston jashtë Tokës. 

Shënim: Roveri i NASA-s Mars 2020 u ul me sukses më 18 shkurt 2021, megjithatë, lëshimi i roverit ExoMars i njohur si Rosalind Franklin u shty deri në vitin 2028 për shkak të konflikteve në Ukrainë.

Përpara nisjes, Dr. Green tha: “Misionet janë shansi më i mirë që njerëzimi ka pasur ndonjëherë për t’iu përgjigjur pyetjes: “A jemi ne vetëm në univers?” Ai shtoi se “ekziston një mundësi reale që njëra ose të dyja të jenë të e suksesshme.” Megjithatë do të kishte implikime të gjera dhe ai beson se Toka nuk është gati.

“Do të jetë revolucionare. Është si kur Koperniku tha ‘jo ne shkojmë rreth Diellit’. Plotësisht revolucionare. Do të fillojë një linjë krejtësisht e re e të menduarit. Nuk mendoj se jemi të përgatitur për rezultatet. Nuk ishin të.”

“Unë kam qenë i shqetësuar për këtë sepse mendoj se jemi afër gjetjes dhe shpalljes së disa njoftimeve. Ajo që ndodh më pas është një grup krejtësisht i ri pyetjesh shkencore. A është kjo jetë si ne? Si kemi lidhje? A mund të lëvizë jeta nga planeti në planet apo ne kemi një shkëndijë dhe thjesht mjedisin e duhur dhe ajo shkëndijë gjeneron jetë – si ne apo jo si ne – bazuar në mjedisin kimik në të cilin ndodhet?”

Hulumtimi i publikuar në vitin 2020 tregon se planetët që më parë mendohej se ishin të pabanueshëm mund të kenë pasur dikur kushte të përshtatshme për jetë. Studiuesit zbuluan një kimikat – fosfinë – në atmosferën e trashë të Venusit. Pas shumë analizash, shkencëtarët pohojnë se diçka e gjallë tani është shpjegimi i vetëm për burimin e kimikatit.

About Post Author