Shkencëtari i NASA-s i përgjigjet pyetjes – ‘A ekzistojnë alienët?


Astrobiologia e NASA-s, Lindsay Hays, merr një thikë për t’iu përgjigjur një prej pyetjeve më themelore të jetës.Çështja nëse jemi vetëm në univers mbetet një nga enigmat më të mëdha filozofike të kohës sonë. Ndërsa duket pothuajse e paimagjinueshme që qytetërimi ynë është i vetëm në kozmos, fakti mbetet ende se ne ende nuk kemi parë ndonjë provë për të kundërtën.

Për disa, pastrimi i kozmosit për shenja të jetës aliene është bërë një pasion i përjetshëm.

Në një video të fundit (mund të shihet më poshtë), astrobiologia Lindsay Hays diskuton gjerësisht kërkimin e jetës jashtë planetit tonë dhe saktësisht se ku, të paktën në sistemin tonë diellor, shkencëtarët po e kërkojnë atë.

Pjesa më e madhe e fokusit ka qenë në kërkimin e shenjave të jetës mikrobike – diçka që ka të ngjarë të jetë shumë më e bollshme në të gjithë universin sesa qeniet komplekse dhe të ndjeshme si ne.”Ne kemi eksploruar vetëm një pjesë të vogël të Marsit… dhe ky është vetëm një nga trupat premtues për të kërkuar jetë në sistemin tonë diellor,” tha ajo.

“Ka hëna të akullta në sistemin e jashtëm diellor si hëna e Saturnit Enceladus dhe hëna e Jupiterit Europa që duken sikur mund të kenë oqeane nëntokësore që mund të jenë të banueshme.”

“Dhe kjo është pikërisht ajo që është në sistemin tonë diellor. Sa më shumë ekzoplanetë të gjejmë rreth yjeve të tjerë, aq më shumë mësojmë se sa mjedise të ndryshme mund të ekzistojnë për jetën.”

Në fund të fundit, duke pasur parasysh shkallën e madhe të universit dhe numrin e planetëve që ne tani e dimë se ekzistojnë vetëm në galaktikën tonë, gjasat që Toka të jetë i vetmi planet në të cilin ka dalë jeta duket e pamundur deri në ekstrem.

“Ekzistojnë dy mundësi: ose jemi vetëm në univers ose nuk jemi,” tha një herë shkrimtari i fantashkencës Arthur C. Clarke. “Të dyja janë po aq të tmerrshme”.

About Post Author