Shkrimtari i madh bullgar Ivan Vazov, është me origjinë shqiptare-Nga Vladimir Bizhga


Shkrimtari i madh bullgar Ivan Vazov, është me origjinë shqiptare.

LAD BIZHGA@

Fshati Sopot ndodhet ne pjesën veriore te Bullgarisë. nga Sofia ai është 140 kilometra ,kurse nga Plovdiv jo me shumë se 60 kilometra.

Sopoti është vendlindja e babait te letërsisë bullgare, shkrimtarit gjenial, IVAN VAZOV.

Vazovi ka gjak shqiptari dhe kjo nuk është hamendje, figura publike dhe politikan si Boris Vazov, njeriu i tij, deklaron , se familja e Vazoveve vjen nga fshati Kirko Arnaoudov, i cili u transferua në Sopot.

Por ata kishin ardhur nga Sopoti i ,Borshit, në  fund të shekullit të 18-të-gjatë sundimit të Ali Pashë Tepelenës.

Nga dokumentet kumtohet, se stërgjyshi i Vazovit, Qirjako , kishte ardhur me gjithë familje ne bullgari dhe siç thekson i nipi, politikani Boris Vazov, ata qene shqiptar nga origjina. një miku im qe kish qene ne Sopot te Plovdit për ditën e fluturimit te balonave, kish pare dhe shtëpinë muze te IVAN VAZOVIT.

Por bullgaret kur nuk i pranonin këto fakte , ata i mshefin edhe kur ka dokumenti dhe deklarata te figurave serioze si Boris Vazovi.