Shkupi në vitin 1910, nga arkivat osmane-Nga Nazif Laçi


SHKUPI NË VITIN 1910, NGA ARKIVAT OSMANE

Shkruan Nazif Laçi

Shkupi shqiptar, që ishte kryeqytet i Vilajetit të Kosovës, gjatë luftërave me osmanlit është çliruar nga kryengritësit shqiptarë. Prandaj, me okupimin nga Serbia,1912 dhe miratimit të Konferencës së Ambasodërve në Londër, u masakruar dhe dëbuar popullata shqiptare. Shkupi, ishte i banuar me mbi 80% me popullatë shqiptare. Për këtë dëshmojnë dokumentet arkivore osmane dhe ato venedikase. Në fotone prezentuar, shihet kjartë se dominon popullata shqiptare,1910. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Maqedonia Përendimore është çliruar nga Brigadat shqiptare. Tragjedia ndaj shqiptarëve ka vazhduar gjatë Mbretërisë SKS dhe gjatë Jugosllavis titiste. Me krijimin e ashtu qujtur Republika e Maqedonisë, u krijua i ashtuqujturi ,kombi maqedon”që nuk është asgjë tjetër,por një krijesë artificiale. Sllavo-maqedonët, të përkrahur nga shofenistët serb kanë ushtruar terror dhe gjenocid ndaj popullatës shqiptare në Maqedoni. Me dhjetra mira shqiptarë janë shpërngulurë për turqi. Vetëm rasti i Manastirit shqiptar tregon bollshëm, ku aty u themelua alfabeti i gjuhës shqipe, sot ka mbet me një numër simbolik të shqiptarëve. Rasti më përfid i kolonizimit të Maqedonisë me popullatë sllave ishte tërmeti i vitit 1963. Shqiptarët që ishin homogjen, ata u shpërndanë nëpër pjesë periferike të ndryshme të Shkupit. Sot, Maqedonia është me popullatë dominuese shqiptare, mbi 70%, ndërsa pakicat e tjera: bullgare, rome etj janë pakica kombëtare.

About Post Author