Shpata Durandal – zhduket


Misteri si ‘Excalibur’ i Francës – shpata Durandal – zhduket

Shpata ishte vendosur lart nga toka. 

Një shpatë që ishte vendosur në shkëmb të fortë për më shumë se 1300 vjet është zhdukur në rrethana misterioze.Historia e Excalibur – shpata legjendare e nxjerrë nga guri nga mbreti Arthur – nuk ka nevojë për prezantim, por shumë më pak njerëz ka të ngjarë të kenë dëgjuar përrallën e Roland dhe Durandal.

Historia thotë se Roland – një kalorës i dijes franceze – iu dhurua shpatën ‘e pathyeshme’ – që thuhet se ishte në gjendje të presë gurët në gjysmë – nga perandori Charlemagne që ia kishte marrë atë nga një engjëll.

Për 1300 vjet, shpata ishte vendosur në një faqe shkëmbi 32 metra larg tokës në fshatin Rocamadour në majë të shkëmbit në Francën jugperëndimore.

Të hënën, megjithatë, arma legjendare u zhduk – duke nxitur një hetim policor.

hVjedhja e artefaktit është veçanërisht e çuditshme pasi vendndodhja e tij 32 metra mbi tokë në një zonë të sigurt e bëri të vështirë aksesin, duke ngritur pikëpyetje se si ishte marrë dhe kush ishte përgjegjës.

Kuptohet, banorët vendas po luftojnë të pajtohen me humbjen e saj.

“Rocamadour ndihet i zhveshur nga një pjesë e vetvetes,” tha kryebashkiaku lokal për La Depeche .

Edhe nëse është legjendë, fatet e fshatit tonë dhe kjo shpatë janë të lidhura.