Shpata mbresëlënëse e kryqëzatave e gjetur në Izrae


Disa objekte të lashta, duke përfshirë një shpatë 900-vjeçare të një kalorësi të kryqëzatave, janë zbuluar nga Shlomi Katzin, një zhytës skuba nga qyteti i Atlit në Izrael, dhe kolegët e tij.

Shlomi Katzin me shpatën kryqtare 900-vjeçare 

Shpata e lashtë prej hekuri ka një teh të gjatë 1 m (3,3 këmbë) dhe një dorezë të gjatë 30 cm (12 inç).

“Shpata, e cila është ruajtur në gjendje të përsosur, është një gjetje e bukur dhe e rrallë dhe me sa duket i përkiste një kalorësi kryqtar,” tha Dr Nir Distelfeld, një inspektor nga Njësia e Parandalimit të Grabitjeve të autoritetit te  antikiteteve te Izraelit (IAA).

“Ajo u gjet e mbuluar me organizma detarë, por me sa duket është prej hekuri.”

“Është emocionuese të takosh një objekt të tillë personal, që të kthen 900 vjet pas në kohë në një epokë tjetër, me kalorës, forca të blinduara dhe shpata.”

Artifakti u gjet më 16 tetor 2021 në shtratin e detit në brigjet e Karmelit të Izraelit.

“Bregu i Karmelit përmban shumë limane natyrore që siguronin strehë për anijet e lashta në një stuhi, dhe limane më të mëdhenj rreth të cilëve u zhvilluan vendbanime të tëra dhe qytete portuale të lashta, si Dor dhe Atlit,” tha Dr. Kobi Sharvit, drejtor i Njësisë së Arkeologjisë Detare. në IAA.

“Këto kushte kanë tërhequr anijet tregtare në shekuj, duke lënë pas gjetje të pasura arkeologjike. Shpata e gjetur së fundmi është vetëm një gjetje e tillë.”

Në të njëjtin vend nënujor, zhytësit gjetën spiranca të lashta prej guri, spiranca të bëra prej metali dhe fragmente qeramike.

“Zbulimi i gjetjeve të lashta nga notarët dhe zhytësit e kohës së lirë është një fenomen në rritje vitet e fundit, me popullaritetin në rritje të sporteve të tilla,” tha Dr Sharvit.

“Vezhgimi nënujor është dinamik. Edhe stuhia më e vogël lëviz rërën dhe zbulon zona në shtratin e detit, ndërkohë që varros të tjerat.”

“Prandaj është me rëndësi jetike të raportohet çdo gjetje e tillë dhe ne gjithmonë përpiqemi t’i dokumentojmë ato në vend, në mënyrë që të nxjerrim sa më shumë të dhëna arkeologjike të jetë e mundur.”

“Gjetjet arkeologjike në vend tregojnë se ai shërbeu si një ankorim i vogël natyror i përkohshëm për anijet që kërkonin strehim.”

“Identifikimi i gjetjeve të ndryshme tregon se ankorimi është përdorur qysh në Epokën e Vonë të Bronzit, 4000 vjet më parë.”

“Zbulimi i fundit i shpatës sugjeron se limani natyror është përdorur gjithashtu në periudhën e kryqtarëve, rreth 900 vjet më parë.”

About Post Author