Shpërthimi i Tunguska,asteoridi goditi  114 vjet më parë


Paul Scott Anderson Kelly Kizer Whitt

Shpërthimi i Tunguska: 30 qershor 1908

Në datën e sotme 114 vjet më parë, goditja më e madhe e asteroidit në histori goditi një mëngjes të ngrohtë vere në Siberi, Rusi. Tani, ne respektojmë Ditën e Asteroideve çdo vit më 30 qershor, në përvjetorin e asaj që tani njihet si “shpërthimi i Tunguska”.

Shpërthimi ndodhi mbi tokën pyjore veriore me popullsi të rrallë mbi lumin Podkamennaya Tunguska në atë që është Krai i sotëm Krasnoyarsk .

Në mënyrë të pabesueshme, shpërthimi lëshoi ​​energji të mjaftueshme për të vrarë renë dhe për të rrafshuar rreth 80 milionë pemë në një sipërfaqe prej 830 miljesh katrorë (2,150 km katrorë). Dëshmitarët raportuan se panë një top zjarri – një dritë kaltërosh, pothuajse aq e ndritshme sa dielli – duke lëvizur nëpër qiell. Për më tepër, një blic dhe një tingull i ngjashëm me zjarrin e artilerisë u tha se e ndiqte atë. Për më tepër, një valë e fuqishme goditëse theu xhamat qindra milje/kilometra larg dhe i rrëzoi njerëzit nga këmbët e tyre.

Shpërthimi në Tunguska më i madhi në histori

Një aspekt misterioz i ngjarjes Tunguska ishte se, çuditërisht, askush nuk gjeti kurrë një krater. Por, edhe pa një krater, shkencëtarët ende e kategorizuan atë si një ngjarje ndikimi. Ata tani besojnë se objekti në hyrje nuk e goditi kurrë Tokën, por në vend të kësaj shpërtheu në atmosferë, duke shkaktuar atë që njihet si një shpërthim ajri . Ky lloj shpërthimi atmosferik ishte ende i mjaftueshëm për të shkaktuar dëme masive në pyjet e rajonit.

Shkencëtarët përcaktuan se objekti ka shumë të ngjarë të ishte një asteroid me gurë afërsisht me madhësinë e një ndërtese 25-katëshe. Asteroidi po udhëtonte me një shpejtësi prej rreth 33,500 milje (54,000 km) në orë dhe shpërtheu 3 deri në 6 milje (5 deri në 10 km) mbi sipërfaqen e Tokës.

Kuptimi i Tunguskës

Pse u desh kaq shumë kohë – pjesa më e mirë e shekullit të 20-të – që shkencëtarët të kuptonin se çfarë e shkaktoi ngjarjen Tunguska? Së pari, kaloi pothuajse një dekadë përpara se shkencëtarët e parë të arrinin në këtë rajon të largët të Siberisë. Në 1927, Leonid Kulik drejtoi ekspeditën e parë kërkimore sovjetike për të hetuar ngjarjen Tunguska. Ai bëri një udhëtim fillestar në rajon, duke intervistuar dëshmitarë vendas dhe duke eksploruar zonën e pemëve të rënë.

Por Kulik nuk gjeti asnjë fragment meteori ose një krater përplasjeje.

Si rezultat i hetimit fillestar të Kulikut, disa sajuan teori të egra për të shpjeguar ngjarjen Tunguska. Njerëzit pretenduan se një anije kozmike e goditur nga alienët shkaktoi shkatërrimin. Më vonë, ata treguan një mini-vrimë të zezë, ose një grimcë antimateries.

E vërteta është po aq interesante, dhe ndoshta më e frikshme … sepse mund të ndodhë përsëri.

Në fakt, ngjarja Tunguska në thelb ndodhi përsëri, vetëm në një shkallë më të vogël: meteori Chelyabinsk , 1500 milje (2400 km) në perëndim, 105 vjet më vonë.

Më 15 shkurt 2013, një shpërthim ajri i ngjashëm, megjithëse më i vogël, ndodhi mbi qytetin e Chelyabinsk , Rusi.

Ngjarja e Chelyabinsk dha të dhëna jetike për atë që ndodhi gjatë ngjarjes së Tunguska. Siç shpjegoi NASA , prova të reja mbërritën për të ndihmuar në zgjidhjen e misterit të Tunguska:

Ky top zjarri shumë i dokumentuar krijoi një mundësi për studiuesit që të aplikojnë teknika moderne të modelimit kompjuterik për të shpjeguar atë që shihej, dëgjohej dhe ndjehej.

Modelet u përdorën me vëzhgime video të topit të zjarrit dhe hartat e dëmtimit në tokë për të rindërtuar madhësinë origjinale, lëvizjen dhe shpejtësinë e objektit Chelyabinsk. Interpretimi që rezulton është se Chelyabinsk ka shumë të ngjarë të ishte një asteroid me gurë në madhësinë e një ndërtese pesëkatëshe që u nda 15 milje (24 kilometra) mbi tokë. Kjo gjeneroi një valë goditëse ekuivalente me një shpërthim 550 kilotonësh . Vala goditëse e shpërthimit shpërtheu afërsisht një milion dritare dhe plagosi më shumë se një mijë njerëz. Për fat të mirë, forca e shpërthimit nuk ishte e mjaftueshme për të rrëzuar pemë apo struktura.

Sipas të kuptuarit aktual të popullsisë së asteroideve, një objekt si meteori i Chelyabinsk mund të godasë Tokën mesatarisht çdo 10 deri në 100 vjet.

Studimi i Tunguskës për t’u përgatitur për ngjarjet e ardhshme

Në vitin 2019, shkencëtarët publikuan kërkime të reja rreth ngjarjes Tunguska në një seri punimesh në një numër special të revistës Icarus . Një seminar i mbajtur në Qendrën Kërkimore Ames të NASA-s në Silicon Valley dhe i sponsorizuar nga Zyra e Koordinimit të Mbrojtjes Planetare të NASA -s frymëzoi kërkimin.

Tema e seminarit ishte Rishqyrtimi i rastit astronomik të ftohtë të ngjarjes së ndikimit Tunguska të vitit 1908 .

Në dekadat e fundit – për shkak të ngjarjes Tunguska, dhe ndikimeve të tjera më të vogla – astronomët kanë arritur të marrin seriozisht mundësinë e ndikimeve katastrofike të kometave dhe asteroideve. Ata tani kanë programe vëzhgimi për të parë për objekte afër Tokës (NEO), siç quhen. Në takimet e rregullta ata diskutojnë se çfarë mund të ndodhë nëse gjejmë një objekt të madh në një kurs përplasjeje me Tokën.

Misionet e ardhshme të asteroideve

Dy misione të veçanta do të udhëtojnë drejt asteroidit Didymos. Misioni Hera i ESA-s do të nisë në 2024. Misioni DART i NASA-s nis më 23 nëntor 2021. Misioni DART do të përplaset në hënën e vogël të Didymos midis 26 shtatorit dhe 1 tetorit të këtij viti për të testuar se si mund të shtyjmë një objekt në hapësirë ​​dhe të ndryshojmë drejtimin e tij , një sfidë që një ditë mund të duhet të ndërmarrim nëse një objekt i rrezikshëm ka Tokën në pamjet e tij. Misioni Hera do të udhëtojë në Didymos për të studiuar ndikimin e DART.

Lorien Wheeler , një studiuese në Qendrën Kërkimore Ames të NASA-s, duke punuar në Projektin e Vlerësimit të Kërcënimeve të Asteroideve të NASA-s , tha:

Për shkak se ka kaq pak raste të vëzhguara, mbetet shumë pasiguri rreth asaj se si asteroidët e mëdhenj shpërthejnë në atmosferë dhe sa dëme mund të shkaktojnë në tokë. Sidoqoftë, përparimet e fundit në modelet llogaritëse, së bashku me analizat e Chelyabinsk dhe ngjarje të tjera meteorësh, po ndihmojnë në përmirësimin e të kuptuarit tonë të këtyre faktorëve në mënyrë që të mund të vlerësojmë më mirë kërcënimet e mundshme të asteroideve në të ardhmen.

Astronomi David Morrison , gjithashtu në Qendrën Kërkimore Ames të NASA-s, komentoi :

Tunguska është ndikimi më i madh kozmik i dëshmuar nga njerëzit modernë. Është gjithashtu karakteristikë e llojit të ndikimit nga i cili ka të ngjarë të mbrohemi në të ardhmen.

Përfundimi: Shpërthimi i Tunguska më 30 qershor 1908, ishte goditja më e madhe e asteroidit në historinë e regjistruar. Ajo rrafshoi 830 milje katrore (2,150 km katror) të pyllit siberian. Studiuesit po përgatiten për ngjarjet e ardhshme të madhësisë Tunguska.

About Post Author