Shpërthimi më i madh kozmik i parë ndonjëherë është ende në vazhdim


Kelly Kizer Whitt

Më 11 maj 2023, Shoqëria Mbretërore Astronomike tha se astronomët kanë gjetur shpërthimin më të madh kozmik të parë ndonjëherë. Shpërthimi, i quajtur AT2021lwx, ka zgjatur për më shumë se tre vjet. Kjo është në kontrast me një supernova të zakonshme – ose yll në shpërthim – i cili mund të jetë i ndritshëm vetëm për disa muaj. Plus, AT2021lwx duket se shkëlqen 10 herë më shumë se çdo supernova e njohur. Shpërthimi gjigant mendohet të jetë rezultat i një vrime të zezë që copëton një re gazi që është mijëra herë më e madhe se dielli ynë. AT2021lwx besohet se shtrihet 8 miliardë vite dritë larg në drejtim të konstelacionit Vulpeculadhelpra. Universi mendohet të ketë qenë rreth 6 miliardë vjeç kur AT2021lwx shpërtheu në dhunë.

Ekipi i astronomëve, i udhëhequr nga Universiteti i Southampton, publikoi studimin e tyre të rishikuar në revistën Monthly Notices of the Royal Astronomical Society më 11 prill 2023.

Zbulimi i shpërthimit më të madh kozmik

Astronomët e gjetën për herë të parë shpërthimin në të dhënat e vitit 2020 nga objekti kalimtar Zwicky në Kaliforni. Më pas, sistemi i fundit i alarmit me ndikim tokësor ( ATLAS ) me bazë në Hawaii kapi shpërthimin. Pastaj ekipi vëzhgoi shpërthimin me tre teleskopë të tjerë: Observatori Neil Gehrels Swift në hapësirë, Teleskopi i Teknologjisë së Re në Kili dhe Gran Telescopio Canarias në La Palma, Spanjë.

Autori kryesor Philip Wiseman i Universitetit të Southampton shpjegoi :

Ne e gjetëm këtë rastësisht, pasi u shënua nga algoritmi ynë i kërkimit kur po kërkonim për një lloj supernova. Shumica e supernovave dhe ngjarjeve të ndërprerjes së baticës zgjasin vetëm për disa muaj përpara se të zhduken. Që diçka të ishte e ndritshme për dy vjet më shumë ishte menjëherë shumë e pazakontë.

Anëtari i ekipit Sebastian Hönig i Universitetit të Southampton shpjegoi se si ekipi e kuptoi se ishte i veçantë:

Pasi të dini distancën nga objekti dhe sa e ndritshme na duket, mund të llogarisni shkëlqimin e objektit në burimin e tij. Pasi i kishim kryer ato llogaritje, kuptuam se kjo është jashtëzakonisht e ndritshme.

Çfarë është AT2021lwx?

AT2021lwx është shpërthimi më i madh që astronomët kanë parë ende. Ata besojnë se ishte rezultat i një reje të madhe gazi që ndërvepronte me një vrimë të zezë. Në njoftimin për shtyp thuhej:

Fragmentet e resë do të ishin gëlltitur, duke dërguar valë tronditëse përmes mbetjeve të saj, si dhe në një formacion të madh pluhuri në formë donuti që rrethon vrimën e zezë.

Kjo është hera e parë që astronomët kanë parë këtë lloj shpërthimi në një shkallë kaq masive. Për krahasim, në vitin 2022 astronomët panë shpërthimin më të shndritshëm të rrezeve gama të regjistruara . Shkëlqimi i tij e tejkaloi AT2021lwx, por vetëm për një pjesë të kohës. Shpërthimi i vazhdueshëm i AT2021lwx do të thotë se ka energji shumë më të lartë në përgjithësi. Shkencëtarët thanë se shpërthimi fizik është rreth 100 herë më i madh se sistemi ynë diellor. Shpërthimi arriti kulmin me rreth 2 trilion herë më të shndritshëm se dielli ynë.

Krahasimi më i afërt me objektet kaq të ndritshme në univers janë kuazarët . Kuazarët janë vrima të zeza supermasive në qendrat e galaktikave që ushqehen me disqe grumbullimi.

Anëtari i ekipit Mark Sullivan , gjithashtu i Universitetit të Southampton, shpjegoi ndryshimin midis kuasarëve dhe shpërthimit të sapo zbuluar:

Me një kuazar, ne shohim shkëlqimin që dridhet lart e poshtë me kalimin e kohës. Por, duke parë më shumë se një dekadë, nuk u zbulua asnjë zbulim i AT2021lwx, atëherë ai u shfaq papritur si një nga gjërat më të ndritshme në univers, gjë që është e paprecedentë.

E ardhmja e hulumtimit

Ekipi është ende duke mbledhur të dhëna të tjera për shpërthimin. Ata duan të mësojnë rreth AT2021lwx në gjatësi vale të ndryshme, duke përfshirë rrezet X. Të dhënat me rreze X mund t’i ndihmojnë ata të kuptojnë temperaturën e shpërthimit dhe çfarë mund të ndodhë në sipërfaqe. Wiseman tha:

Me pajisje të reja, si Anketa e Trashëgimisë së Hapësirës dhe Kohës nga Observatori Vera Rubin , që do të vijnë në internet në vitet e ardhshme, ne shpresojmë të zbulojmë më shumë ngjarje si kjo dhe të mësojmë më shumë rreth tyre. Mund të ndodhë që këto ngjarje, edhe pse jashtëzakonisht të rralla, janë aq energjike saqë janë pjesë kyçe e mënyrës se si qendrat e galaktikave ndryshojnë me kalimin e kohës.

Përfundimi: Astronomët kanë gjetur shpërthimin më të madh kozmik që është parë ndonjëherë. Ata besojnë se vjen nga një re pluhuri rreth një vrime të zezë që ishte 10 herë më e ndritshme se çdo supernova. Deri më tani, shpërthimi ka zgjatur më shumë se 3 vjet.